Guest(s) Visitor(s)
Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

About Me

Siapa saya?
Boleh panggil saya Sha. Umur 28 tahun . Lahir pada tahun 1985. Berasal daripada Pasir Puteh, Kelantan. Dibesarkan di beberapa buah negeri  : Selangor, Pahang, Melaka dan Terengganu. Kini , saya menetap di Selayang Baru bersama suami dan anak saya.

Apakah pekerjaan Whitey Mommy?
Saya adalah seorang Suri Rumah dan bekerja sebagai pereka grafik dan web (blog) secara bebas.

Dimanakah Whitey Mommy belajar tentang grafik dan pengekodan blog?
Saya sebenarnya tidak pernah mendapat pendidikan formal tentang grafik dan pengekodan blog. Semua yang saya lakukan pada hari ini , adalah belajar sendiri dengna bantuan daripada Google dan merujuk kepada beberapa orang teman yang mahir dalam bidang grafik. Saya mempunyai Ijazah di dalam bidang Sains Makanan dan Pemakanan. Jadi bidang grafik sangat jauh menyimpang daripada bidang asal saya. Daripada aliran sains ke aliran seni. Ianya terjadi kerana saya sukakan sesuatu yang cantik dan kemas. Jadi perkara ini yang saya salurkan ke dalam setiap karya saya.

Bagaimanakah Whitey Mommy boleh berkecimpung dalam bidang rekaan blog?
Selepas melahirkan anak saya, saya membuat keputusan untuk berhenti kerja kerana saya mahu memberi perhatian sepenuhnya untuk menjaga dan menyusukannya. Saya mula-mula berjinak dengan blog pada February 2010. Setelah anak saya berumur 8 bulan, saya perlahan-perlahan membuat rekaan pada blog saya mengikut apa yang saya rasa cantik. Daripada situ, secara tidak sengaja ada seorang rakan blogger telah meminta saya untuk merekabentuk blog beliau. Dari situlah bermula tersebar cerita dari mulut ke mulut tentang hasil karya saya. Makin hari makin bertambah rakan-rakan blogger yang menyokong saya dengan menempah rekaan blog. Saya perbaiki sikit demi sedikit , dari semasa ke semasa rekaan yang saya buat. Daripada yang tidak tahu langsung tentang grafik dan kod sampai lah ke peringkat sekarang. Saya pun masih lagi belajar dalam hal-hal grafik dan juga pengekodan.

Kenapa guna nama pena Whitey Mommy?
Ada juga yang bertanya kepada saya, saya ni putih ke? Sebab guna nama Whitey pada blog. Sebenarnya, saya menggunakan nama Whitey Mommy sebab warna putih adalah salah satu warna kegemaran saya. Kebetulan masa anak saya lahir, semua barangan dan pakaian dia berwarna putih kerana sewaktu saya dalam proses membuat persediaan untuk menyambut kelahiran. Jantina anak dalam kandungan masih belum diketahui. Sebab saya juga gemarkan warna pink. Kalau saya belikan semua warna pink nanti bila anak yang lahir adalah lelaki. Tak kan nak pakai pink kan? Jadi saya beli semua pakaian dan barangan yang berwarna putih. Universal kan? lelaki ke perempuan, dua-dua boleh pakai. Jadi, dari situlah saya dapat idea untuk mengggunakan nama pena Whitey Mommy :)

Apakah hobi Whitey Mommy?
Dimasa lapang saya sangat suka membaca buku dan novel. Saya juga suka menonton TV dan mendengar muzik.

Apakah yang digemari oleh Whitey Mommy?
Saya sukakan bunga, terutamanya bunga rose. Saya sukakan warna. Kalau pilih baju pun, biasanya saya akan cari warna kegemaran saya dulu sebelum saya tengok rekaan baju itu. Warna yang paling saya suka adalah putih, pink, merah, hitam dan biru jeans.

Saya sukakan sesuatu yang nampak sedondon dan sepadan. Tidak kira dari segi berpakaian, peralatan, gadget dan sebagainya, mesti nak sedondon. Sebab itu dari segi rekaan saya sendiri pun saya suka hasilkan karya yang nampak sedondon.

Saya sukakan bau wangi. Saya suka makan! Makanan yang paling saya gemari masakan kampung, makanan Jepun (selepas bekerja di kedai sushi) dan makanan barat pun saya suka.

Bagaimanakah nak hubungi Whitey Mommy?
saya boleh dihubungi melalui :
✉ whiteymommy@yahoo.com
☎ +60105010885 (Call & WhatsApp)
 
Copyright © Whitey Mommy™