Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Bagaimana Menjamin Keselamatan Kanak-kanak di Rumah Anda.


Mempunyai anak-anak kecil di rumah memerlukan sifat waspada serta peralatan dan perlengkapan keselamatan tambahan yang akan benar-benar menjadikan sebuah kediaman selamat untuk kanak-kanak.  Apabila anak-anak anda meningkat dewasa, anda boleh menyesuaikan prosedur keselamatan dan perlengkapan anda tanpa menjejaskan gaya dan tema yang anda inginkan untuk kediaman anda.

Cubalah melayari portal hartanah seperti PropertyGuru dan cari house for sale in Malaysia (rumah dijual di Malaysia) dan anda akan mendapati walaupun kebanyakan rumah sekarang memiliki suasana dan kawasan yang selamat, dalaman rumah mungkin tidaklah sangat selamat.

Bahagian Dapur
  • Pasangkan selak keselamatan pada semua kabinet dan laci untuk menjauhkan kanak-kanak daripada produk isi rumah.  Apa sahaja yang anda tahu sebagai beracun, letakkan ia di tempat yang tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak dan kuncikannya.
  • Simpan produk isi rumah dan ubat-ubatan jauh daripada makanan dan minuman.
  • Gunakan api dapur di bahagian belakang dan pusingkan pemegang periuk ke arah belakang dapur untuk memastikan peralatan dapur yang panas ketika memasak tidak dapat dicapai oleh kanak-kanak
  • Letakkan perkakasan dan peralatan dapur di tempat yang tidak boleh dicapai dan jauh daripada  tepi meja dan kaunter.
Bilik Mandi
  • Pasangkan selak keselamatan pada kabinet dan laci untuk menjauhkan kanak-kanak daripada produk isi rumah yang berkemungkinan beracun.
  • Simpan ubat-ubatan dan produk lain di dalam bekas simpanannya yang asal.
  • Pasang kunci pada penutup tandas untuk memastikan penutup tandas ditutup.  Kanak-kanak mempunyai lebih bebanan di bahagian atas daripada orang dewasa dan badan mereka mudah condong dan terjatuh ke dalam tandas.   Mereka juga boleh lemas hanya dengan kedalaman seinci air.
  • Pasangkan alat anti-panas pada kepala paip dan pancuran untuk mencegah daripada melecur.  Juga tetapkan termostat alat pemanas pada 120 darjah.  Ia mengambil masa hanya 3 saat untuk seorang kanak-kanak mengalami luka terbakar tahap 3 disebabkan air pada kepanasan 140 darjah.
  • Tanggalkan palam alat pengering dan penggulung rambut selepas menggunakannya untuk mencegah kejutan elektrik apabila terkena air di bilik mandi.  Juga jauhkan ia daripada kanak-kanak yang bersifat ingin tahu bagi mengelakkan kebakaran.
  • Tutup soket elektrik yang tidak digunakan dengan pelindung soket atau penutup keselamatan.
Sekeliling Rumah
  • Gunakan pagar keselamatan di bahagian atas dan bawah tangga dan laluan ke bilik-bilik yang berbahaya.  Pagar dengan palang tekanan yang boleh mengembang seharusnya tidak digunakan untuk bahagian atas tangga.  Sebaliknya, gunakan pagar yang dilekapkan ke bingkai pintu menggunakan perkakasan.
  • Gunakan penutup tombol untuk menjauhkan kanak-kanak daripada bilik dan kawasan berbahaya.  Berhati-hati, sungguhpun, alat ini adalah mudah untuk orang dewasa menggunakannya ketika kecemasan.
  • Letakkan pelindung pada bucu dan hujung perabot dan benda-benda lain seperti pendiang api untuk mengelakkan kecederaan.
  • Letakkan perabot jauh daripada tingkap-tingkap yang tinggi agar kanak-kanak tidak dapat memanjat ke jendela tingkap.   Bidai tingkap tidak cukup kuat untuk menahan kanak-kanak daripada terjatuh melalui tingkap.
  • Pastikan bidai tingkap tidak mempunyai tali yang bergulung -- ia boleh menjadi bahaya terjerut kepada kanak-kanak.
  • Alihkan penutup yang mudah jatuh daripada peti simpanan permainan,  ia haruslah mempunyai penutup yang sentiasa terbuka atau ringan, yang boleh ditanggalkan.
  • Halang perabot daripada terjongket dengan melekatkan rak buku, para, dan perabot berat ke dinding dengan pendakap dan penambat.  Apabila menyimpan barang, letakkan barang yang lebih berat di rak dan laci bahagian bawah.

Nayla Instant Shawl

Dapatkan KOLEKSI NEW NAYLA 2.0 SERIES  💝💝💝
.
KENAPA WAJIB MEMILIKI NAYLA 2.0 SERIES INSTANT SHAWL
================================

✅ KELABUHANNYA MENEPATI SYARIAH (2.0m x 80cm)

✅ 11 PILIHAN WARNA YANG MENARIK

✅ MATERIAL YANG SANGAT BEST DAN TIDAK JARANG (Panoora Chiffon + Soft Cotton)

✅ JAHITAN BABY SEAM + TEPI yang DIJAMIN KEMAS dan selesa bila dipakai.

✅ SOLAT READY

✅ LABUH , BERALUN & TIDAK JARANG

✅ INNER ATTACHED (Inner dilekatkan sekali) so tak perlu pakai inner dah.

✅ SESUAI UNTUK SEMUA AKTIVITI
💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖










HARGA KASIH SAYANG RM59
POSTAGE SEMENANJUNG MIN RM8
SABAH & SARAWAK MIN RM11


Pembelian lebih dari 2 helai akan mendapat FREE GIFT :)
Whats App +6010 845 1008  untuk membuat tempahan.

Mika Printed Instant Shawl

Keistimewaan 🌸 MIKA PRINTED  INSTANT SHAWL 🌸 akan buat anda tidur tak lena untuk dapatkannya :

✔Material : Printed Panora Silk Digital (body) + Soft Cotton (Awning)

✔Ukuran : Bidang 60 (2.0m x 0.80m) Labuh Depan Belakang

✔Inner dalam LABUH menutupi leher.

✔Design: Flare & Basic

✔Didatangkan dengan 5 pilihan warna yang menarik (TRENDY PRINTED COLOUR)

✅Esklusif Metal Tag
✅Instant Double Loop Printed with inner
✅Lebih kemas
✅Terletak cantik
✅Terbentuk elok
✅Jahitan kebanyakan shawl branded
✅Breastfeeding friendly
✅Solah friendly
✅100% Tak Jarang
.







HARGA KASIH SAYANG RM 75
POSTAGE SEMENANJUNG RM 8
SABAH & SARAWAK RM 11

Pembelian MELEBIHI 2 HELAI akan mendapat FREE GIFT.

Untuk tempahan.. 
Whats App : +6010 845 1008

Product Branding : Vevious by Suhaida Nabila

Assalamualaikum W.B.T

Projek dengan Suhaida Nabila (Puan Ayda), Founder Beeskin Whitening untuk produk baru dia yang meletup lagi laris.
Serum plus make base.

Puan Ayda mahukan konsep black and gold untuk produknya. Sebelum ni beliau keluarkan produk penjagaan kecantikkan dalaman. Tapi telah maju setapak untuk hasilkan produk kecantikkan luaran pula. Dalam dan luar nak kena jaga kan.

Vevious bermaksud Keyakinan.
Idealogi saya gambarkan keyakinan itu dalam bentuk bunga ;) Bunga Calla Lily lambang kecantikkan, keberanian, dan keyakinan.

Reka bentuk kotak dan sticker. Serta mockup untuk produk yang bakal terhasil ;)

Ini adalah rekabentuk bunting dan flyers untuk tujuan promosi produk baru ini ;)

Di bawah ini adalah gambar-gambar yang telah siap dicetak.

Bunting untuk Mr&Mrs Runaway 2016, Vevious adalah salah satu sponsor untuk acara ini.

Flyers ;)

Puan Ayda dan produknya

Stok Vevious yang baru sampai

Terima kasih Puan Ayda, kerana sudi bekerjasama dan percaya dengan hasil kerja akak untuk hasilkan identiti bagi produk baru Puan Ayda ;)

Instagram : @VeviousOfficial




Iklan Penaja :
"Rekaan Elegan, Kualiti Premium"
Beg cantik dari BagBeg! Jom singgah, KLIK SINI

Blog Design with Wording : Blog Dear Salina milik Ibu Aqil ;)

Assalamualaikum W.B.T
Tempahan kali ni dari Ibu Aqil,
tak tahu kali ke berapa puluh order dari Ibu Aqil , kalau susun memang boleh buat galeri dah portfolio untuk dia ;)

Tema kali ni nak lace-lace dan warna soft pink, yang penting nampak simple.
Klik Untuk Tumbesaran
Hasilnya seperti diatas, :) simple dan sejuk mata memandang kata Ibu Aqil...
Jom melawat ke blog Ibu Aqil.

Ready Made Design + Business Identity FOR SALE!

Assalamualaikum W.B.T

First time buat design Ready Made, ada sesiapa yang berminat?
ni dah siap design, dan siap dengan business identity lagi... :)

Blog dah siap! :
the80sister.blogspot.my
kalau ada yang berminat nak pakai domain kena lah spend untuk domain.

Logo siap!

Instagram dah siap register

Facebook Page dah siap juga.. siap dengan bilangan likes sekitar 400+ orang.

email pun siap dah register : the80sister@gmail.com

Yang berminat dengan design ni nak guna untuk business boleh terus dapatkan dan terus guna ja.. ;)

Berminat boleh hubungi saya ya untuk sebut harga : +6014 824 0118 (whats app)

Anda boleh tambah jika berminat nak
facebook timeline cover,
watermark,
business card design,
bunting design
dan lain-lain design yang anda mahu :)

Blog Design : Cikgu Husna

Assalamualaikum W.B.T

Yeay.. ada mood nak update portfolio lagi ;)

Blog design tempahan daripada Cikgu Husna .

Cikgu Husna suka dengan burung hantu dan pattern chevron. Mahukan tema yang berwarna warni.

Maka hasilnya adalah seperti di bawah ini :)


Terima kasih sis kerana sudi tempah lagi ;)

Blog Design : Doll Character, milik Cha

Assalamualaikum W.B.T :)
update portfolio lagi.. ;)

Tempahan dari Cha, Cha dah lama sebenarnya tempah tapi saya tak de idea lagi untuk blog cha.. ;)

Template ke 5, jika tak silap yang diorder dengan saya :)

Cha ni peminat kipas susah mati dengan warna hijau. Jadi blog pun mesti lah ada hijau cuma berbeza sikit olahan kali ni, sebab garden kan? jadi mesti ada warna warni. Cha nak daun-daun, rumput-rumput tapi ada juga tu saya letak bunga 2-3 pokok :P . Baju Doll untuk family Cha nak warna purple. ;)

Semoga bersemangat ya nak berblogging semula.
Saya ni tak tahu lah bila bersemangat balik nak berblog.
Banyak benda nak taip kat blog tapi, taip-taip padam jadi macam tak terkeluar pulak nak cerita kat blog. :P

Minisite Design : Pertama kali buat

Assalamualaikum W.B.T.

 Dah datang mood rajin sikit nak upload portfolio lama-lama :)

Produk baru masuk dalam senarai iaitu Mini Website (Minisite) :)
Jenis website macam ni sesuai untuk mempromosi produk tanpa perlu customer klik banyak-banyak kali :) cepat dan senang untuk pengguna.

Ini adalah sample yang saya pernah design untuk salah seorang customer yang memiliki syarikat produk kecantikkan dan penjagaan kulit.

Bahagian hadapan mini site :) memfokuskan kepada  info produk sahaja :)

Bahagian pages, serba sedikit tentang syarikat.

Bahagian contact :)

Nampak lebih ringkas dan mudah serta mudah untuk para pengunjung atau bakal customer nak tahu tentang produk :)


Ini pula Design yang sedikit berlainan :) tapi masih syarikat yang sama. masih dalam kategori Minisite.


Biar gambar berbicara :)

Minisite ini sesuai untuk para peniaga yang mahu memperkenalkan produk atau memberi info kepada pengguna :)

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut, boleh hubungi saya melalui whats app : +6014 824 0118 @ +6010 840 1008.
In shaa Allah saya cuba realisasikan seperti yang anda mahukan.



Blog Design : Simple

Assalamualaikum W.B.T

Ramai yang bertanya, design semua memang jenis sarat, tak de yang simple ke? :)
Saya sebenarnya design berdasarkan permintaan customer. Jika customer minta yang sarat maka saya kena ikut kriteria yang mereka bagi bukan ikut suka hati saya nak design macam mana.

Selepas dapat kriteria daripada customer saya kena brainstorming the idea untuk olah design berdasarkan kriteria yang diberikan.
Yang berminat nak tahu  dengan lebih lengkap sila klik sini.

Saya sertakan sekali 2 hasil kerja terdahulu untuk kategori saya kira sebagai design simple :)

Tempahan daripada Icha, mahukan design blog berlace :) ini lah hasilnya ;) semua yang ada pada blog ini adalah diminta oleh Icha nak design macam mana :)
Terima kasih Icha, untuk review  ni :)

Ini pula, tempahan oleh Nazliah Musa, untuk blog bisnes beliau. Mahukan design simple dan minimalis, gabungan hitam, oren, putih dan kelabu.

Anda berminat design macam mana?
In shaa Allah saya cuba realisasikan hubungi saya untuk dapatkan blog design idaman anda..

Barista di rumah dengan Nescafé Barista Machines

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Nak bagi tahu, berita baik untuk penggemar kopi.. tak perlu susah-susah dah, hanya boleh buat dengan sekali tekan je dah keluar kopi kegemaran anda.

Anda suka apa? Espresso? Lungo? Americano? Latte Mocchiato? atau pun Cappuccino?

Meh! saya tunjuk mesin baru, yang kecil tapi hasilnya? kopi yang bertaraf international gitu..

dengan adanya mesin ini, ibarat macam ada barista gitu dirumah.. ;)


Nama diberi : Nescafé Barista Machines, kecil, comel dan mudah nak letak kat mana2.. ;)


User manual yang padat, jangan risau orang tak pandai handle machine pun boleh guna.. user manualnya siap dengan gambar dan arahan step by step yang padat.


Saya biasa buat kopi/nescafe pakai susu manis atau coffee mate, hari ni cuba bereksprimen dengan menggunakan mesin. Biasa buat manual je kan :P

Hasil eksperimen.. 5 gelas kopi yang berlainan dengan HANYA MENGGUNAKAN  1 MESIN KECIL YANG COMEL INI!...
tak payah dah nak belanja mahal-mahal dah boleh menikmati kopi kegemaran anda di rumah.. lagi relax dan mudah.

Bercakap pasal kopi, ni sedikit perkongsian pasal kopi ;) walaupun saya bukan penggemar tegar kopi..
Espresso dengan menggunakan Nescafé Barista Machines
Espresso ni kopi yang paling pekat, kalau nak stay up sampai 2-3 malam boleh lah minum kopi ni, orang melayu panggil kopi kaw, tapi dia punya kaw ni jenis kaw... kaw.. kaw gitu sebabnya bancuhan dia lebih banyak pati kopi berbanding air. Biasanya Espresso ni adalah based  untuk hasilkan kopi-kopi yang lain.

Nescafé Barista Machines dah auto set banyak tu je sekali minum, jarang orang minum espresso segelas penuh.
Boleh lah tambah gula atau creamer atau susu pekat/segar untuk menambah rasa espresso ini.


Lungo dengan menggunakan Nescafé Barista Machines
Lungo ni cair sikit dari espresso nisbah air pada kopi, kira-kira 1:4. yang ni dikira sebagai kopi kaw gitu. kalau yang tak biasa minum kopi, bila minum Lungo ni pun dah tak lena tido sekitar sehari dua. :P

Americano dengan menggunakan Nescafé Barista Machines
Americano ni orang melayu panggil Kopi O, hehehe kalau beli kat kedai, bila sebut Americano, dia bagi kopi campir air saje, jadi kalau nak rasa kena lah buh gula sendiri.

Saya ni kurang gemar black coffee saya lebih suka kepada white coffee (kopi susu) hehehe jadi 2 jenis kopi di bawah ni memang boleh dikatakan sebagai kegemaran juga lah ;)

Latte Mocchiato dengan menggunakan Nescafé Barista Machines
Mesin ni terus gabungkan latte dengan macchiato, Latte tu tambah susu/cream dan macchiato tu maksud dia kurang kopi. Jenis ni sesuai untuk yang baru nak minum kopi atau yang bukan penggemar tegar kopi sebab rasa kopi dia lagi light dan lebih kepada rasa susu.

Mesin ni memang tak boleh letak susu, jadi cara nak buatnya, kita mesti letak susu dahulu dalam gelas sekitar 60-70 ml ikut kadar nak manis macam mana.. ;) lepas tu tekan je butang latte macchiato pada mesin.

Cappuccino dengan menggunakan Nescafé Barista Machines
Penyediaan Cappuccino dengan mesin ni sama dengan latte mocchiato, kena letak susu dulu baru tekan butang untuk cappuccino.
letak susu dalam gelas sekitar 50-60ml kemudian tekan butang capuccino.

Cappuccino ni sama je dengan latte sebenarnya tapi yang membezakannya adalah layer.. dia ada 2 jenis susu, satu susu panas bahagian bawah pastu bahagian atas ada buih susu. tengah-tengah tu kopi ;) kira macam kopi 3 layer gitu.

Memang mudah dah cepat bila guna mesin ini. Terima kasih untuk Nestle memberi peluang kepada saya untuk merasai pengalaman menggunakan Nescafé Barista Machines.


Anda berminat nak dapatkan 1 Barista di rumah anda?

PROMOSI DENGAN HARGA PENGENALAN untuk mesin yang super duper best ni..

Promotion: Nescafé barista + 1 Nescafe gold blend + 1 Nescafé  pek isian semula dengan hanya RM239!

Tarikh Promosi : 14/9/2016

Boleh didapati di Lazada - http://www.lazada.com.my/nescafe-barista/

Copycat : Kecewa di hati

Assalamualaikum W.B.T.

Lama pula tak meluahkan perasaan dalam blog. Rasa macam tak best.
Tapi rasa nak cakap juga kan.
Sekali sekala apa salahnya orang kata.

Dah banyak kali tengok tapi diam je :(

Sebagai seorang designer, saya banyak belajar. Bukan tak pernah alami pun masalah dikatakan tiru design apa semua tu. Pernah. Tapi saya improve sikit demi sedikit untuk nampakkan kelainan dan beridentiti sendiri.

Orang kata belajar dari pengalaman. Dah kita tahu macam tu tak betul perlahan-lahan kita bina hasil kerja tersendiri. Tak de orang pun yang tak buat silapkan.

Inspirasi dengan tiru bulat-bulat dua benda berbeza, kena take note yang tu. Sebagai Graphic Designer, idea dan identiti tersendiri amatlah penting. Jangan tiru hasil kerja orang bulat-bulat itu dah dikira meniru.

Lagi-lagi apa yang ditiru tu daripada designer yang menyara hidupnya melalui hasil kerja freelancenya sahaja. Apa perasaan anda bila jadi designer tu? Memang sedikit sebanyak sentap tu pasti ada.

Kita tak boleh nak guna lah alasan customer request. Tapi tak kan kita sebagai designer tak boleh nak cakap NO atau suggest design yang more better,  hasil idea kita sendiri kan? Itu namanya inspirasi.

Saya boleh tahu design mana yang ditiru dan boleh buat perbandingan dengan apa yang anda tiru dan idea asal.

Please..
Jagalah etika, jangan pentingkan diri sendiri.


Blog Design with Wording : Kak Nazwa

Assalamualaikum W.B.T

lama tak update porfolio.. dah berhenti design ke?
tak lah! Tak de mood nak mengupdate biasalah mood pasang surut ni sentiasa ada .
Kadang rajin kadang kurang rajin ;)

 Nak #throwback design yang diminta oleh Kak Nazwa,
nak tema simple dan eksklusif untuk perniagaan beliau :)

Hasilnya tengok kat bawah, macam biasa.. gambar berbicara ;)

Bahagian Hadapan, bentuk gallery, mudah untuk pengunjung tengok barang apa yang dijual kan.

Bahagian content, penerangan untuk setiap product.
Habis.. ;) Gitulah simple dan mudahnya nak guna ;)

Yang berminat nak ada blog yang ikut citarasa sendiri, Promosi Syawal masih berjalan :
http://www.whiteymommy.com/2016/07/promosi-syawal-blog-design-with-doll.html
tengok sini untuk info lanjut!

Blog Design Doll Character : Zura Danny

Assalamualaikum..:)

Salam Aidilfitri untuk semua pengunjung blog ni :)

Update portfolio pertama di bulan syawal.

Blog design with Doll Character,
pemiliknya adalah Kak Zura Danny

Tema pilihan : Keluarga yang sihat dan ceria :)

Cuci mata dengan design ya ;)


 
Copyright © Whitey Mommy™