Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Cabaran 30 Hari 9 : 5 lelaki yang menarik perhatianku

Cabaran hari ke-9, Hari ke-10 baru ku taip,
bukan tak ingat, tapi mood menaip tak datang.
Jadi hari ini baru taip.
Soalan-soalan cabaran semua macam membongkarkan pasal diri sendiri kan,
takut nak jawab, tapi dah namanya cabaran mesti lah kena jawab juga kan.

5 Lelaki yang menarik perhatianku,
hm.. hm...
Ku ulas dari segi personaliti lah, lagi selamat kan?

Gambar sekadar hiasan, Ji Hoon Oppa.. ;)
1. Tinggi
2. Baik hati
3. Penyayang
4. Penyabar
5. Wangi, kemas dan bersih

cukup senaraikan personaliti sahaja, tak mahu ulas panjang-panjang.

Biasanya sebelum kenal bebetul dengan lelaki, kita akan ada first impression untuk seseorang, kita boleh minat orang itu, minat orang ini, tapi perjalanan untuk menemukan seseorang wanita dengan lelaki, telah Allah tulis di Luh Mah Fuz.

Cabaran 30 Hari 8 : 5 lagu cinta kegemaranku

Cabaran hari ini agak mudah sikit nak karang ayat :P
Ku seorang yang suka dengar lagu juga,
lagi-lagi kalau lagu yang ada sentimental value dan makna tersendiri buatku.
Dari dulu-dulu lagi memang suka dengar muzik,
menyanyi sorang-sorang,
nyanyi dalam bilik air, itu memang tabiat lah tu.
Dari zaman kaset ke zaman cd.
Masa umur sekitar 16 tahun, masa tu memang minat giler dengan Britney Spears
masa tu di awal kemunculan dia kan.
Pendek kata, masa tu memang ku layan lagu mat salleh aje. :P
Britney Spears, N'sync, Backstreet Boys,
3 ni memang yang sukaku dengar lah waktu tu,
tapi lagi lain pun layan juga, asal lagi omputih.
Jiwa remaja kan waktu tu.

Sahut cabaran hari ini,
ku kena paparkan 5 lagu cinta kegemaranku,
yang dulu-dulu dah tak ingat sangat,
tapi ni ku paparkan yang sentiasa ku ulang dengar sekarang.

1. Everytime (Britney Spears)



Versi Remix



2.How Long Will I Love You(Ellie Goulding) 



3. My Girl (Bi Rain)



4.Only You (Kim Tae Woo) 



5.Fate (Ost Full House) 



Ku tak pasti kalian boleh klik ke tidak play tu, kalau nak dengar dan nampak song bar , boleh klik dan dengar..

paparan untuk bahagian lagu sepatutnya seperti di bawah ini :)
bergantung kepada browser yang diguna, support atau tidak. :)

5 lagi ini antara yang kerap ku dengar :)
setiap lagu ada maksud tersendiri untuk diriku,
tak mau explain panjang2 .
Biarlah rahsia .
Ku sebenarnya seorang yang berjiwa sentimental dan agak sensitif, walaupun luaran ku macam kasar,
cakap pun kuat,

Cabaran 30 Hari 7 : Sejauh mana pendidikan itu penting?

Cabaran hari ke-7 ini perlu dihuraikan secara ilmiah
Payah juga nak bagi pandangan,
sebab ku tak berapa nak pandai untuk menyusun ayat.
Jadi kalau yang baca tu, buat-buat faham aje lah ya.
Pendidikan = Ilmu,
apa jenis pendidikan pun adalah ilmu, tidak kira baik atau jahat,
cuma yang berbeza adalah kesan.
Bagi saya pendidikan yang baik adalah amat-amat penting untuk membentuk individu yang baik dari segi akhlak.
Bagi kita yang beragama Islam, Pendidikan secara Islam adalah yang paling penting dan mustahak
supaya kita dapat mengenal Pencipta dan Tuhan yang Satu, Allah S.W.T
tanpa pendidikan, ilmu tidak akan diperolehi,

Rasullullah S.A.W juga merupakan insan yang mementingkan ilmu,
berpesan-pesan kepada umat-umatnya supaya menuntut Ilmu,
baginda sangat suka kepada umatnya yang menuntut ilmu,
ilmu yang digunakan dalam beramal adalah lebih baik berbanding beramal tanpa ilmu,
kerana orang yang berilmu akan tahu apa itu landasannya
Nabi Muhammad SAW juga telah menggariskan kepada beberapa peringkat kelebihan ilmu dengan sabda Baginda, “Sesungguhnya ilmu itu adalah umpama gedung dan anak kuncinya adalah pertanyaan, maka bertanyalah. Ini kerana pahala itu diberi kepada empat jenis orang yang berkait dengan ilmu. Pertama, kepada orang yang suka bertanya tentang ilmu. Kedua, kepada orang yang mengetahui sesuatu ilmu dan mengajarnya. Ketiga kepada orang yang mendengar seseorang yang mengajar ilmu. Keempat kepada orang yang suka dan kasihkan majlis ilmu.

5 Fasa Umat Akhir Zaman

"Muncul fasa Kenabian di tengah kamu selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Kekhalifahan mengikuti manhaj (cara/metod/ sistem) Kenabian selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Raja-raja yang menggigit selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Penguasa-penguasa yang memaksakan kehendak selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Kekhalifahan mengikuti manhaj (cara/metod/ sistem) Kenabian. Kemudian Nabi saw diam." (HR Ahmad)

FASA I : KENABIAN

Di fasa ini umat Islam mengalami perjuangan selama 13 tahun sewaktu di Makkah sebelum hijrah ke Madinah di bawah kepimpinan orang-orang kafir dan 10 tahun berjuang di Madinah sesudah hijrah dari Makkah di bawah kepimpinan Nabi Muhammad saw yang memimpin masyarakat terus di bawah bimbingan Allah melalui Kitabullah, Al-Qur'an Al Karim.
Jadi di fasa pertama perjalanan sejarah umat Islam terjadi dua keadaan yang sangat berbeza. Pada separuh fasa pertama Nabi saw dan para sahabat mengalami keadaan di mana yang memimpin ialah kaum kafir musyrik. Sehingga generasi awal umat ini mengalami kekalahan yang menuntut kesabaran luar biasa untuk dapat bertahan menghadapi sikap hidup jahiliyah yang berlaku.

Namun pada separuh kedua fasa pertama ini, sesudah hijrah ke Madinah, kaum muslimin justeru semakin hari semakin kukuh kedudukannya sehingga Allah taqdirkan mereka menikmati kejayaan di tengah masyarakat jazirah Arab sehingga kaum musyrikin Arab pada masa itu akhirnya tunduk kepada kepimpinan orang-orang yang beriman.

FASA II : KEKHALIFAHAN MENGIKUT MANHAJ (CARA/METOD/ SISTEM) KENABIAN

Di fasa ini, umat Islam menikmati 30 tahun kepimpinan para Khulafa’ Ar-Rasyidin terdiri dari para sahabat utama iaitu Abu Bakar Ash-Shiddiq, Umar bin Al Khattab, Othman bin Affan dan Ali bin Abi Talib radhiyallahu 'anhum ajma'iin.
Sepanjang fasa ini boleh dikatakan umat Islam mengalami masa kejayaan, walaupun sejarah mencatat pada masa kepimpinan khalifah Othman dan Ali, sudah mulai muncul gejala pergolakan sosial-politik di tengah masyarakat yang mereka pimpin.
Namun secara umum boleh dikatakan bahwa orang-orang yang berimanlah yang memimpin masyarakat. Orang-orang kafir dan musyrikin tidak diberi kesempatan untuk berjaya sedikitpun. Hukum Allah tertegak dan hukum jahiliyah buatan manusia tidak berlaku.

FASA III : RAJA-RAJA YANG MENGGIGIT

Di fasa ini, umat Islam menikmati selama 13 abad kepimpinan orang-orang yang beriman.
Para pemimpin pada masa itu digelar khalifah. Sistem sosial dan politik yang berlaku disebut Khilafah Islamiyah berdasarkan hukum Al-Qur'an dan As-Sunnah An-Nabawiyyah. Namun mengapa Nabi saw menyebutnya sebagai fasa para raja-raja?
Ini kerana apabila seorang khalifah wafat maka yang menggantinya mestilah anak keturunannya. Demikianlah seterusnya. Ini berlaku samada pada masa kepimpinan Daulah Bani Umayyah, Daulah Bani Abbasiyah mahupun Kesultanan Usmaniah Turki.

Walaubagaimanapun, umat Islam masih boleh dikatakan mengalami masa kejayaan, kerana para Khalifah di fasa ketiga merupakan Raja-raja yang Menggigit, ertinya masih "menggigit" Al-Qur'an dan As-Sunnah.
Tentunya tidak sama baiknya dengan kepimpinan para Khulafa Ar-Rasyidin sebelumnya yang masih "menggenggam" Al-Qur'an dan As-Sunnah.
Ibarat mendaki bukit, tentulah lebih selamat dan pasti bila talinya digenggam daripada digigit tetapi secara umumnya di fasa ketiga ini, Hukum Allah tertegak dan hukum jahiliyah buatan manusia tidak berlaku.

FASA IV : RAJA-RAJA ATAU PENGUASA-PENGUASA YANG MEMAKSAKAN KEHENDAK (DIKTATOR)

Sesudah berlalunya fasa ketiga pada tahun 1924, mulailah umat Islam menjalani fasa di mana yang memimpin adalah penguasa-penguasa yang memaksakan kehendak mereka.
Inilah fasa di mana kita hidup sekarang ini. Kita saksikan bahwa para penguasa di era moden ini memimpin dengan memaksakan kehendak mereka sambil melupakan dan mengabaikan kehendak Allah dan RasulNya.
Samada pemerintahan itu disebut republik mahupun kerajaan beraja, suatu perkara yang pasti ialah semua yang berkuasa tidak mengembalikan urusan kehidupan sosial bermasyarakat dan bernegara kepada hukum Al-Qur'an dan As-Sunnah An-Nabawiyyah.

Manusia dipaksa tunduk kepada sesama manusia dengan memperlakukan hukum buatan manusia yang penuh dengan keterbatasan dan kepentingan peribadi seraya mengabaikan hukum Allah Yang Maha Adil.
Hukum jahiliyah buatan manusia dilaksanakan dan tegak di mana-mana sedangkan hukum Allah ditinggalkan dan tidak diambil berat.

Maka kita dapat simpulkan bahwa fasa keempat merupakan fasa kemenangan bagi kaum kafir dan kekalahan bagi orang-orang yang beriman.
Inilah fasa yang paling mirip dengan separuh pertama fasa pertama di mana Nabi saw dan para sahabat berjuang di Makkah sementara kekuasaan jahiliyah kaum kafir musyrik mendominasi di tengah-tengah masyarakat.
Dunia menjadi porak peranda di samping sarat dengan berbagai fitnah. Nilai-nilai jahiliah moden mendominasi kehidupan. Para penguasa mengurus masyarakat bukan dengan bimbingan wahyu Ilahi melainkan hanya berdasarkan hawa nafsu peribadi dan kelompok.

Dalam fasa inilah tertegaknya Sistem Dajjal. Berbagai cabang kehidupan umat manusia diatur dengan nilai-nilai Dajjal. Setiap urusan dunia dikelolakan dengan nilai-nilai materialisma, liberalisma dan sekularisma dalam semua bidang kehidupan termasuk politik, sosial, ekonomi, budaya, media, pendidikan, undang-undang, keselamatan, ketenteraan bahkan keagamaan. Masyarakat kian dijauhkan dari pola hidup berdasarkan manhaj Kenabian.

Nabi saw bersabda meramalkan bahwa tidak ada fitnah yang lebih dahsyat semenjak Allah swt ciptakan manusia pertama sehingga datangnya hari Kiamat selain fitnah Dajjal.

"Allah tidak menurunkan ke muka bumi (sejak penciptaan Adam as hingga hari Kiamat) fitnah yang lebih dahsyat dari fitnah Dajjal." (HR Thabrani)

Umat Islam yang menjalani fasa keempat ketika ini mesti mempersiapkan diri untuk menghadapi kemunculan fitnah paling dahsyat iaitu fitnah Dajjal.

Hidup di fasa keempat, iaitu fasa kepimpinan para "Mulkan Jabriyyan" (para penguasa yang memaksakan kehendak), merupakan hidup yang penuh cabaran.

Pada fasa ini Allah memberikan giliran kepimpinan umat manusia kepada pihak kuffar. Allah menguji kesabaran kaum muslimin menghadapi kepimpinan para penguasa yang memaksakan kehendak mereka serta mengabaikan kehendak Allah dan RasulNya.
Sistem hidup yang mereka tawarkan merupakan sistem yang jauh dari nilai-nilai keimanan bahkan didominasi oleh nilai-nilai kekufuran.

Inilah zaman yang sarat dengan fitnah. Keterlibatan seorang muslim dalam aspek kehidupan moden manapun sangat berpotensi untuk mendatangkan dosa bagi dirinya. Rangkaian fitnah yang sedemikian hebat akan mencapai kemuncaknya kepada puncak fitnah iaitu ‘Fitnah Dajjal’.

Barangsiapa yang sanggup menyelamatkan dirinya dari rangkaian fitnah sebelum munculnya ‘Fitnah Dajjal’ akan berpeluang untuk selamat pula pada ketika munculnya ‘Fitnah Dajjal’.

Demikianlah peringatan Nabi saw :

"Suatu ketika hal ehwal Dajjal dibicarakan di hadapan Rasulullah saw. Kemudian beliau bersabda: "Sungguh fitnah yang terjadi di antara kamu lebih aku takuti dari fitnah Dajjal, dan tiada seorang yang dapat selamat dari rangkaian fitnah sebelum fitnah Dajjal melainkan akan selamat pula darinya (Dajjal). Dan tiada fitnah yang dibuat sejak adanya dunia ini (baik kecil mahupun besar) kecuali dalam rangka menyongsong kedatangan fitnah Dajjal." (HR Ahmad)

Demikian pula sebaliknya, barangsiapa ketika rangkaian fitnah dalam berbagai dimensi kehidupan manusia sedang menjadi gejala kemudian ia terjebak ke dalamnya, maka dikhuatiri pada ketika puncak fitnah muncul ia akan terjebak pula untuk menjadi pengikut bahkan hamba Dajjal, Na'udzubillahi min dzaalik.

Ramai manusia dewasa ini yang tidak peduli akan puncak fitnah yang bakal datang di akhir zaman. Pada mereka, Dajjal menjadi fenomena yang dianggap sekadar ‘mitos’. Bahkan ramai yang menganggap Dajjal tidak ada sehingga ramai pula manusia yang melupakannya dan tidak pernah peduli untuk membincangkannya.

Ketika pengabaian ini berlaku di kalangan orang awam, ia sudah menjadi suatu masalah. Namun realitinya lebih jauh daripada itu.

Bahkan kita menyaksikan ketika ini, para pemberi peringatan seperti para muballigh, penceramah, ustaz dan kebanyakan ulama’ tidak lagi peduli untuk memperingatkan umat akan bahaya ‘Fitnah Dajjal’
.

Padahal apabila kedua gejala ini sudah mulai tersingkap, maka Nabi saw justeru mengatakan
bahwa pada saat seperti itulah Dajjal bakal keluar.

"Dajjal tidak akan muncul sehingga manusia melupakannya dan para Imam meninggalkan untuk mengingatkannya di atas mimbar-mimbar." (HR Ahmad)

Nabi saw bersabda bahwa pada saat kebanyakan orang awam melupakan perkara Dajjal dan para Imam tidak lagi memperingatkan umat akan bahaya ‘Fitnah Dajjal’, maka ketika itulah Dajjal bakal keluar.

Realiti dunia kita dewasa ini sudah memaparkan kedua-dua fenomena tersebut. Maknanya, sudah sampai masanya kita perlu berwaspada dan berhati-hati dengan kemunculan Dajjal yang bila-bila masa sahaja akan keluar...!

Dalam sebuah hadits riwayat Imam Ahmad, Nabi Muhammad saw menjelaskan ciri khas Dajjal kepada umatnya yang belum pernah dijelaskan oleh para Nabi sebelumnya kepada umatnya masing-masing. Beliau menegaskan bahwa Dajjal itu bermata dua namun salah satunya cacat atau buta sehingga yang ada atau yang berfungsi hanyalah satu mata sahaja.

"Dan sesungguhnya Dajjal itu bermata satu; sebelah matanya tidak nampak. Di antara kedua matanya tertulis "kafir" yg boleh dibaca oleh setiap mukmin yg mengerti bacaan/tulisan ataupun tidak." (HR Ahmad)

Hadits di atas mengingatkan kita akan suatu simbol yang tertera pada sekeping wang kertas satu dolar Amerika Syarikat (one dollar note). Di dalamnya kita lihat sebuah gambar yang disebut sebagai "The Great Seal" (Tanda Yang Agung).

Gambar ini penuh dengan makna dan isyarat. Perkataan berbahasa Latin "Novus Ordo Seclorum" bererti the New World Order (Ketetapan Sistem Dunia Baru) sedangkan di atas tulisan tersebut ada gambar piramid yang tidak sempurna kerana bahagian puncaknya terpotong.

Di atas piramid itu ada sebuah segitiga yang berukuran sesuai untuk diletakkan menjadi puncak piramid. Di dalam segitiga tersebut terdapat gambar mata tunggal. Manakala di atas segitiga bermata tunggal itu ada tulisan Latin "Annuit Coeptis" yang bererti "the Eye of Providence has approved of (our) undertakings." (Makhluk Bermata Tunggal telah merestui usaha-usaha kita).

Jika kita tafsirkan gambar di atas, maka ia boleh memberi makna bahwa dunia sedang diarahkan menjadi sebuah sistem yang berstruktur umpama piramid yang belum memiliki puncak atau struktur dunia yang belum mempunyai pemimpin tertinggi.

Namun pemimpin tersebut sedang dinanti-nantikan kehadirannya dan struktur dunia yang dirancang menjadi "The New World Order" tersebut menantikan kedatangan pemimpinnya yang bersimbolkan Makhluk Bermata Satu (Dajjal?).

Keseluruhan usaha-usaha untuk mewujudkan dan menguatkan "The New World Order" merupakan rangkaian usaha untuk meraih keridhaan dan restu dari Makhluk Bermata Satu atau Dajjal. Dengan kata lain, Ketetapan Sistem Dunia Baru ini adalah sebuah projek persembahan yang besar untuk menyambut kedatangan puncak fitnah iaitu Dajjal!

Setiap dimensi kehidupan moden dewasa ini adalah dalam rangka mewujudkan "The New World Order"(Ketetapan Sistem Dunia Baru). Sebuah sistem yang tidak berlandaskan nilai-nilai keimanan bahkan dipengaruhi secara terus oleh nilai-nilai kekufuran, nilai-nilai Dajjal.

Ahmad Thompson, seorang penulis Muslim rakyat Britain jelas menyatakan bahwa dunia moden
semenjak hampir satu abad yang lalu (sejak runtuhnya Khilafah Islamiyah Uthmaniyah yang terakhir) membentuk dirinya menjadi sebuah Sistem Dajjal. Suatu sistem yang penuh dengan nila-nilai Dajjal di mana jika makhluk Dajjal itu muncul pada masa sekarang ini, maka ia akan segera dinobatkan menjadi pemimpin Sistem Dajjal yang telah tersedia.

Inilah yang dikhuatiri oleh Rasulullah saw. Bilamana rangkaian fitnah telah bermunculan menjelang datangnya Dajjal, maka manusia akan mengalami proses pemilihan.

Barangsiapa yang sanggup istiqamah menghindarkan diri dan keluarganya dari rangkaian fitnah tersebut, maka ia bakal terbebas dari puncak fitnah, iaitu Dajjal. Sebaliknya, barangsiapa yang malah ikut serta menyemarakkan rangkaian fitnah sebelum datangnya Dajjal, niscaya ia akan sangat mudah untuk menjadi sasaran tipudaya Dajjal.

Barangsiapa yang tidak mempunyai jiwa yang kritis dan hanya menerima bahkan mendokong "The New World Order", maka ia termasuk mereka yang pada hakikatnya turut menanti-nanti dan menyambut dengan sukacita kedatangan pucuk pimpinan, iaitu Dajjal sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah saw di dalam haditsnya seperti berikut :

"Suatu ketika hal ehwal Dajjal dibicarakan di hadapan Rasulullah saw. Kemudian beliau bersabda: "Sungguh fitnah yang terjadi di antara kamu lebih aku takuti dari fitnah Dajjal, dan tiada seorang yang dapat selamat dari rangkaian fitnah sebelum fitnah Dajjal melainkan akan selamat pula darinya (Dajjal). Dan tiada fitnah yang dibuat sejak adanya dunia ini (baik kecil mahupun besar) kecuali dalam rangka menyongsong kedatangan fitnah Dajjal. (HR Ahmad)
Umat Islam sudah menjalani fasa keempat ini selama 86 tahun sejak runtuhnya Khilafah Islamiyyah terakhir. Ini merupakan era paling kelam dalam sejarah Islam di Akhir zaman. Laa haula wa laa quwwata illa billah.
Perkembangan terkini di sesetengah negara Arab memberi petunjuk bahwa sudah berlaku kesedaran massa ke arah kehidupan Islam yang sebenar dan fasa keempat ini lambat laun akan berakhir jua.

Fasa V : KEKHALIFAHAN MENGIKUT MANHAJ (CARA/METOD/ SISTEM) KENABIAN

Walaubagaimanapun kita melihat keadaan umat Islam dewasa ini masih mengalami kekalahan dan kaum kafir dan mereka yang bersekongkol dengannya mengalami kejayaan, namun kita wajib bersikap optimis dan tidak berputus-asa kerana dalam hadits ini Nabi saw mengisyaratkan bahwa sesudah fasa kekalahan umat Islam akan datang fasa kejayaan kembali iaitu fasa kelima di mana bakal tegak kembali kepimpinan orang-orang yang beriman dalam bentuk Kekhalifahan mengikuti manhaj (cara/metod/ sistem) Kenabian.
Marilah kita pastikan diri kita termasuk ke dalam barisan umat Islam yang sibuk mengusahakan tertegaknya fasa kelima tersebut. Jangan hendaknya kita terlibat dalam berbagai program dan aktiviti yang memperkukuhkan fasa keempat atau fasa kepimpinan kaum kuffar di era moden ini.

Yakinlah kita bahwa di sana ada "Sunnah At-Tadaawul" (Sunnatullah dalam hal pergantian giliran kepimpinan).
Apabila kepimpinan kaum kuffar dan mereka yang bersekongkol dengannya ketika ini terasa begitu mencengkam dan menyakitkan, ingatlah selalu bahawa di dunia ini tidak ada perkara yang berterusan dan abadi.
Semuanya bakal silih berganti dan hanya masa yang menentukannya sesuai dengan usaha-usaha maksima umat Islam yang bertepatan dengan kehendak Allah swt.

"Ya Rabb kami, tuangkanlah kesabaran ke atas diri kami, dan kukuhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap orang-orang kafir". (QS Al-Baqarah : 250)

Ya Allah, jadikanlah kami sebahagian dari golongan mereka-mereka yang berusaha untuk mengembalikan semula kegemilangan fasa kelima iaitu fasa kekhalifahan mengikut Manhaj Kenabian. Selamatkanlah kami dari rangkaian fitnah yang berlaku di fasa keempat ini yang akan mencapai kemuncaknya apabila keluarnya puncak fitnah iaitu Dajjal.

Ameen Ya Rabbal Alameen 

Wallahua'lam.

Cabaran 30 Hari 6 :Apa yang ku makan hari ini?

Tekak masih lagi sakit, demam dah berlalu, tapi masih tawar mulut,
makan apa pun tak rasa.
makan pun jadi tak berselera sangat,

dan nak makan benda merepek2 je,
Ibu Aqil dah tanya, sebab cabaran hari ini belum dijawab,
lewat sikit, sebab hari ni bz sikit, tak menghadap laptop sangat
Ingat malam tadi nak taip siap2 entry,
tapi sebab tajuk dia apa yang di makan hari ini, jadi tak leh lah nak taip awal-awalkan
sebab masa tu tak terfikir pun nak makan apa.

Hari ini, saya makan Mee Segera (sebab bukan jenama Maggi, jadi tak boleh sebut maggi kan?)

Mee Segera berperisa kari, dimasak bersama bawang putih, ayam dan telur,
saya suka makan mee yang kembang-kembang sikit, sebab lebih cepat kenyang.
teringin sangat-sangat nak makan, maka terhasil lah gambar diatas,
Ya, menu yang tak sihat kan?
apa kan daya, melayan nafsu makan, kalau dah teringin tu tak boleh nak tahan-tahan mesti nak makan juga,
nasib baik tak teringin nak makan kambing golek. hahaha.
kalau tak mana lah nak cari :P

Cabaran 30 Hari 5 : 3 perkara yang inginku katakan kepada bekas kekasih

Berfikir panjang nak sahut cabaran ini,
sebab sejujurnya ku memang tak de apa-apa nak diperkatakan kepada mereka
kerana hidup kita telah pun tertulis,
siapa jodoh kita,
bila mati kita,
banyak mana rezeki kita,

Mula-mula berpisah mungkin banyak yang hendak diperkatakan
tapi sekarang masing-masing sudah punya kehidupan sendiri.

 Semoga kita semua dalam keadaan baik-baik di dalam rahmat dan redhaNya.

Masa Berlalu

Pantas sungguh masa berlalu,
Rasa macam baru semalam je kita masuk tahun baru,
ni dah nak habis tahun
dan rasa macam baru sekejap je masuk bulan November,
tak sangka hari ini dah 4 hari di dalam bulan November,
Allah hu rabbi, pantas sungguh berlalu,
kerana keberkatan masa sedang Allah tarik perlahan-lahan.

Tahun depan dah 30 tahun tuuuuu..
huhu berapa lama lagi kita bernyawa dimuka bumi ini pun tak tahu,
sempat kah menempuh sampai ke tahun hadapan,
Rahsia yang akan terus menjadi rahsia sehinggalah tiba masanya.
Semoga kita semua mati dengan nama Islam,
hindarilah mati dalam keadaan syirik. Nauzubillahiminzalik..

Teringat hal-hal kesuntukan masa ini,
selalu akan teringat Pesanan Imam Al- Ghazali..



1. “Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”
Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman dan kerabatnya. Imam Al Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah “mati”. Kerana mati itu janji Allah SWT. Janji Allah Ta’ala bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.
“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” (Surah Ali Imran: 185)
2. “Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?”
Murid-muridnya ada yang menjawab negara China, bulan, matahari dan bintang-bintang. Lalu Imam Al Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah “masa lalu”. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Islam

3. “Apa yang paling besar di dunia ini?”
Murid-muridnya ada yang menjawab gunung, bumi dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Al Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah “nafsu”.
Nafsu yang menguasai diri menyebabkan manusia gagal menggunakan akal, mata, telinga dan hati yang dikurniakan oleh Allah Ta’ala untuk hidup berlandaskan kebenaran.
“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk Neraka Jahannam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.” (Surah Al-A’araaf: 179)
4. “Apa yang paling berat di dunia ini?”
Ada yang menjawab baja, besi dan gajah. Semua jawapan hampir benar, kata Imam Al Ghazali, tapi yang paling berat adalah “memegang amanah.”
“Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan.” ( Surah Al-Ahzaab: 72 )
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya sanggup terima permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia dimasukkan ke dalam neraka kerana tidak mampu memegang amanahnya.

5. “Apa yang paling ringan di dunia ini?”
Ada yang menjawab kapas, angin, debu dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Al Ghazali, tetapi yang paling ringan di dunia ini adalah meninggalkan solat. Ramai dalam kalangan kita, kerana kerja, kerana urusan dunia, kerana hiburan, kita tinggalkan solat. Sedangkan tuntutan solat itu yang lebih utama.

6. “Apakah yang paling tajam di dunia ini?”.
Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang. Benar kata Imam Al Ghazali, tapi yang paling tajam adalah “lidah manusia”. Kerana, dengan lidah, manusia dengan begitu mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

Cabaran 30 Hari 4 : Buku Kegemaranku

Ku memang gemar membaca,
kalau ikutkan semua buku adalah kegemaranku,
sebab semua buku pun ku suka,
semua buku yang ku ada, semuanya ku sayang,
sebab tu masih simpan :)
yang mana dah di let go tu bukan tak sayang,
tapi dah rasa tak nak simpan,
sekarang dah jarang beli novel, kecuali kalau TERINGIN sangat nak baca novel
kekadang ada juga nak melayan perasaan yang lagha.

Ini buku yang paling saya gemar sehingga sekarang,
40 Hadis Peneguh Iman dan Islam.

Penulis buku ini , berjaya buatkan saya membacanya berkali-kali tanpa rasa jemu.
Baca guna hati, buku ini boleh menjadi naskhah yang meruntun jiwa lebih hebat dari novel cinta setebal 600 muka surat.
Baca dengan pengharapan, buku ini boleh menjadi satu motivasi,
Baca dengan rasa ingin tahun, buku ini boleh membuatkan kita rasa dekat dengan maha pencipta,
Baca buku ini ketika murung, buku ini buatkan kita rasa masih ada harapan untuk gembira dan kita semua akan gembira, selagi kita berpegang kepada Allah S.W.T itu tuhan yang satu dan  Nabi Muhammad S.A.W itu adalah nabi kita. In Sha Allah.

Buku nipis ini menarik minatku, pertama kali pandang dah terpikat, macam ada satu perasaan halus yang menarik minatku
Harga pun tak mahal sekitar RM18. Tapi isinya padat tetapi ringkas,
sekali baca dah faham.

Permulaan yang baik untuk mengenal diri kita sendiri,
satu buku yang ku rasa naskhah yang baik sebagai permulaan untuk menjadi manusia yang lebih baik.
:)

Cabaran 30 Hari 3 : Sesuatu yg menguatkanku

Setiap yang berlaku ada hikmahnya, dalam lemahnyaku menghadapi hari-hari mendatang,
Allah telah aturkan semuanya, Allah telah siap kan sesuatu untuk menguatku,
Allah ajarku satu persatu erti kekuatan untuk menghadapi kehidupan ini.
Allah hadirkan seseorang, hadiah yang tiada bandingannya,
hadiah yang tidak dapat dinilai dengan wang ringgit,
hadiah yang berkekalan hingga akhirat, ikatan yang tak kan terputus sampai akhirat.
Allah hu Akhbar, air mata bercucuran saatku taip entry ini, bermula di ayat ini.

Kekuatanku adalah Muhammad Khalis Putra,
lahirnya buatkan ku berubah gelaran menjadi seorang ibu.
Titik permulaannya fasa baruku,
fasa baru yang tak lena tidur, fasa baru yang ku perlu uruskan orang lain selain diri sendiri
fasa baru untukku kenal menjaga amanah dengan baik,
fasa baru yang membuatkan ku macam dalam mimpi, tak sangka dapat melahirkan seorang anak.

Khalis banyak mengajarku,
erti kesabaran, ku pada asalnya bukan seorang penyabar, agak panas baran sebenarnya,
cepat melenting dan cepat juga sejuknya,
tapi adanya anak, ku belajar untuk mengawal supaya perangai ku tidak diikut oleh dia.
perlahan-lahan, hari demi hari, ku belajar untuk muhasabah diri,
selepas 5 tahun kehadiran dia, ku dapat rasa, ku adalah insan baru,
Allah hu Akhbar, rupanya Allah mengajarku untuk matang bagi menempuh fasa-fasa kehidupan yang mendatang.

Melihat wajahnya, membuatkanku berfikir panjang dalam mengambil sesuatu keputusan,
apa-apa pun keputusan adalah untuk kebaikkannya,
ku belajar bergantung harap sepenuhnya kepada Allah S.W.T kerana mahukan yang terbaik untuk Khalis,
Sesungguhnya, Allah mengajar ku perlahan-lahan, mengajarku yang tiada kebergantungan dan tiada tempat mengadu yang paling baik melainkan DIA,
Ujian yang datang bertimpa-timpa Allah hadirkan bukanlah untuk menyakitkanku tetap untuk mengajarku erti kehidupan dan erti kasihnya Maha Pencipta kepada hambanya.
bersyukur saat diuji kerana itulah proses kematangan,
dan Allah aturkan Khalis untukku supaya aku kuat untuk menghadapi dugaan-dugaan yang bakal DIA berikan.

Kehadiran Khalis 5 tahun dalam hidupku disulami dengan pelbagai kerenah gelak tawa, geram marah, gurau senda, tangisan. Pendek kata seribu satu perasaan, seribu satu rasa telah kuhadapi.
Indahnya kehidupan apabila hadirnya dugaan dan Allah lepaskan kita dari dugaan. Itulah kehidupan sebenarnya. Dugaan tak kan pernah terhenti sehinggalah kaki melangkah ke syurga, jika tidak akan terus meneruslah menghadapi dugaan yang setiap fasa kehidupan, dugaannya makin besar.

Gelak tawa Khalis menghiburkan hati,
Tangisan meruntunkan hati,
Panggilan Khalis, selalu buatkan hati riang,
sentuhan Khalis semasa ku dalam keadaan sedih, selalu buatkan rasa masalah terbang menghilang.
walaupun seketika hati merasa tenang, tapi rasanya sangatlah nyaman dan lapang.

Allah hu Akhbar..
Peliharalah putraku hingga ke syurgaMu. Catatkanlah namanya sebagai penghuni Syurga Firdausi,
Jadikanlah dia insan yang baik hati,
Jadikanlah dia anak yang soleh,
Jadikanlah dia insan yang bijak dan berbakti,
Jadikanlah dia insan yang bertanggungjawab,
Jadikanlah dia insan yang baik budi pekertinya.
Peliharalah dia dari segala malapetaka hingga ke syurgaMu.

Ku sentiasa titipkan doa buat anakku, kerana ku tahu satu perkara,
tiada apa yang lebih bernilai di dalam dunia ini berbanding kasih dan doa ibu,
tidak boleh dibeli dengan wang ringgit,
tetapi nilainya sangat-sangat tinggi.

Muhammad Khalis Putra,
kekuatanku...

Cabaran 30 Hari 2 : 5 Cara Memenangi Hati Anda

Makin mencabar pula permintaan untuk cabaran 30 hari ini.
Cara nak menangi hatiku?
apa ek?
cuba lah senaraikan yang terlintas sahaja :

1. Berbuat baik
Ku mudah rapat dengan orang yang buat baik dengan ku, tak kira dari apa aspek,
sokongan, mendengar luahan hati, belanja makan, sentiasa ada apabila ku roger-roger,
sentiasa beri semangat yang positif, pendek kata semua yang baik-baik boleh buatkan hatiku senang dengan individu tersebut.

2. Bawa keluar jalan-jalan
Ku sebenarnya seorang yang suka jalan-jalan, pergi bercuti, dapat lepaskan tekanan kan?
terutama kalau pergi pantai, memang suka sangat dengan pantai.

3. Belanjaku Shopping
Ini memang paling ku suka, hahaha paling ku suka kalau nak sesuatu tetiba ada orang nak belanja.
Rezeki dari Allah namanya tu, memang tak selalu dapat, tapi kalau dapat tiap kali nak lagi-lagi lah senang hati.

4. Faham isi hati dan tidak memaksa
Orang yang tak memaksaku, biasanya akan cepat membuatkan hatiku senang, selesa sangat dengan individu yang tidak mengongkong. Nak lagi menyenangkan kalau ku tak cakap lagi orang tu dah faham, faham semua ku rasa, faham situasi dan keadaanku.

5. Berbuat baik pada orang yang kusayang/kusenangi
Yang ini kira bonus, sebab ku akan senang kalau orang berbuat baik pada anakku dengan ikhlas,
layan kerenah dia dan senang dengan siapa yang ku senangi.

susah lah nak jawab cabaran ini, tak pandai nak susun ayat, sebab ku sedikit berahsia tentang soalan seperti ini, tak boleh nak all out, hahaha jadi cara diatas tu hanyalah secara cliche :P
soal hati ini halus kan? kekadang tak buat apa-apa pun hati dah dimenangi. :P

Cabaran 30 Hari 1 : Gambar Terbaru dan 5 Fakta Tentang Diriku

Gigih ku nak mengupdate blog, sampai dah terupload gambar sendiri semata-mata nak penuhi syarat kan?
Ku jarang bergambar, ambil gambar anak banyak.
tak berkeyakinan nak show gambar kat laman social ni.
Maka inilah gambar terbaruku bersama dak Khalis.
Boleh dikatakan gambar terbaru juga, sebab diambil dalam tahun ini, pilih juga gambar ini, sebab segannya nak tampal gambar kat blog. sejak mengalami gems ni tak de semangat nak selfie ke, nak bergambar ke.
5 Fakta Tentang Diriku
1. Ku suka warna
sejak menjadi designer ni, makin banyak pula warna yang ku sukai, tapi warna paling ku suka putih, pink, hitam, blue jeans, sekarang ni tetiba terminat dengan warna cream, nude dan dusty green pula. Mungkin faktor umur, maka selera pun dah berubah. Merah pun suka juga kekadang, tapi tak selalu, sebab lebih suka warna soft dan pastel :)

2. Ku suka membaca buku
masa zaman muda dedulu, suka baca komik dan novel, bila dah berumur ini , citarasa membaca pun berubah kepada bahan bacaan yang lebih ilmiah untuk berubah kearah yang lebih baik In shaa Allah...
Tapi masih juga membaca novel kekadang tu, untuk hiburan sekali sekala. Kekadang spend masa juga lepas design selak 2-3 pages buku, ataupun masa bercuti ku akan habiskan satu buku. Jadi untuk tajuk yang best-best akan ku spend masa seharian untuk habiskan terus membacanya.

Sebahagian daripada koleksi yang ada, novel-novel dah banyak yang di let go.
3. Ku suka bunga,
 wanita dan bunga berpisah tiada, walaupun tidak semua yang minat bunga, tapi ku memang gila bunga, biasanya kalau pilih baju, corak berbungalah yang akan ku pilih dulu especially kalau bunga ros, pitam kalau tak beli, confirm akan teringat2.
Ku suka semua jenis bunga tapi yang paling ku suka, bunga ros dan bunga lily.



4. Ku suka makan
Makanan mesti semua orang suka kan? tak de orang yang tak suka makan, cuma bergantung kepada badan seseorang, ada orang makan berpinggan2 tak juga gemuk-gemuk, ada orang makan sepinggan nasi pun dah gemuk (ku adalah yang jenis ini, asal makan terlebih dari keperluan memang akan naik berat badan, nak kena sentiasa berjaga2)
Ku suka masakan kampung dan western (ceceh.. western habaq hang).
masakan kampung, kalau jumpa yang kena selera, ada budu, ada ulam, ada ikan goreng ke, ikan bakar tawar ke, confirm nasi berpinggan-pinggan habis,
jadi dalam proses berdiet ini, ku tak masak benda-benda alah ini, sebab confirm tak kan dapat berdiet, budu pun tak simpan kat dalam rumah, kan tengok botol budu pun boleh meroyan nak makan berkoyan-koyan.


5. Ku suka jeans
Kegemaran sejak dahulu kala lagi, masa zaman muda-muda ku suka pakai jeans, pendek kata fesyen dulu-dulu jeans and t-shirt, kasut, simple aje pergi ke kuliah.
dah berumur ni, masih minat jeans, tak lekang dek zaman orang kata.
tapi berubah kepada minat dengan skirt jeans, sampai sanggup belajar jahit semata-mata nak  menjahit skirt jeans. In shaa Allah , suatu hari nanti ku akan show sikit hasil yang dah pernah dibuat,
kalau yang friend dengan ku di Facebook tahu lah pasal ini kot. :P

Jacket jeans pun menarik perhatian, sekali sekala berubah selera menjadi hijabista, pakai skirt jeans, blouse labuh, jacket dan wide shaw. Nampak smart tapi dengan syarat ku kena kurus lagi baru nampak sedap mata memandang, kalau tak nampak kembang semacam je kan
buat malu je.:P
Teringin juga nak pakai Kap Kot macam kat bawah ini,
Tapi ku bukan retis, jadi macam tak sesuai nak pakai, terutamanya cuaca Malaysia ni bukannya iklim 4musim, iklim Khatulistiwa. Mau panas naw2 kalau pakai kan, tapi terliur juga,
Fesyen gini popular kat Turki tak silap, pakai yang sedang-sedang, tak ketat dan tak longgar asalkan menutup aurat dengan rapi.
Fuuh... dari pagi sampai petang sediakan entry ini sambil kemas-kemas rumah, malas je menaip berhenti kemas rumah, kejap berhenti untuk design pula. ni sambung balik sampai siap.
Menyahut cabaran untuk esok hari pula. Kalau rajin taip siap-siap esok boleh auto publish.

Kegemaran Sepanjang Masa : Cekodok Bilis

Faktor suka makan lah, berat badan susah nak turun,
pagi ni demam beransur kebah,
sakit tekak dah berkurangan,
tekak rasa nak makan cekodok bilis,
maka terhasil lah cekodok bilis,

Ku suka yang hangit2 sikit, hehehe jadi kalau goreng 3 kali,
1 kali gorengan (sekitar 7 ketul itu, ku akan goreng bagi garing sikit)
Makanan ni, dari kecil sampai besar memang kesukaan.
Pendek kata, ku makan cekodok bilis ini, seingat permulaan hidupku,
dari kecil sampai besar,
mak buat lagi sedap, walaupun diri sendiri pandai buat tapi mak punya tetap lagi sedapkan.

Bahan-bahannya semua orang pun tahu kot
Tepung,
bawang merah kecil
ikan bilis
telur
garam
dan gula

ku suka cekodok bilis yang manis-manis sikit, jadi gula tu mesti akan letak lebih sikit :D
rasa manis-manis tu sedap,
mungkin sebab tekak kelantan kan,
kalau orang selain kelantan atau tak minat makanan kelantan
memang tak lalu nak telan cekodok bilis manis :P

Cekodok bilis ku suka cicah dengan sos lada /sos cili
dan sambal kicap.. fuuuhhh kalau dapat sambal kicap memang habis sepinggan makan cekodok bilis ni.

Macam pelik ke kalau cicah cekodok dengan sambal kicap
hehehe dengar macam pelik bagi yang tak biasa,
tapi kalau yang biasa, goreng pisang cicah sambal kicap tu memang makanan sinonim lah
Ku kenal sambal kicap di jadikan pencicah kudapan ni,
masa belajar kat Matrik Melaka, masa tu memang tengok pelik sungguh bila acik yang jual goreng pisang kat kafe asmara jual goreng pisang cicah kicap
tapi last2, ketagih. tetiap petang mesti pergi beli.
Sekarang kalau teringat2 dah boleh buat sendiri dah.

Jauh dah perjalanan umurku, (termenung sorang-sorang)
Lagi 2 bulan umur dah masuk 30 dah, fuuh...

Planning untuk bulan Depan

Untuk mengelakkan bulan depan punya blog tak de entry,
rasa-rasa macam nak buat 30 days blogs challenge ni,
walaupun dah habis kot segmen ini,
tapi nak copy tajuk-tajuknya, boleh mendatangkan idea untuk update
at least sehari satu entry, ok lah kan..
daripada terus sepi,

kan nuffnang tak bagi income update lagi dalam blog kan?
Dulu pernah juga begitu, bila update pasal tak puas hati dengan nuffnang,
tetiba income naik dengan pantas,
tak tahu lah sekarang kan :P

Fenomena Jeruk Mangga Asam Boi (Kongsi Rasa)

Fuuh..
puas tengok kawan-kawan menayang jeruk mangga masing2
disebabkan on diet jadi niat nak buat tu di tahan-tahan aje...
Bermula dari gambar ini rasanya,
saya tak tahu siapa punya gambar ini, kalau tuannya nak tuntu bagi tahu ya :p,
Jadi fenomena betul, hari-hari ada kawan-kawan facebook duk upload gambar jeruk mangga ini,
memang dugaan betul lah,
terliur tak yah nak cerita, memang nak makan,
tapi sebab on diet, gula tak boleh ambil, buah juga tak boleh makan :P apatah lagi asam boi tu kan,
jadi ku tahan jua, kerana impian nak kurus adalah bergunung everest tingginya.

Harga pun boleh tahan kan jika beli yang dah siap.

Maka, hendak dijadikan cerita,
saya juga telah terjebak, apabila sedang demam ni,
selera orang demam ni, mengidamnya lebih dari orang mengandung. Hahaha, semua benda rasa nak makan walaupun mulut tak rasa apa.

Maka malam tadi, ku gagahkan jua diri ke pasar borong mencari bahan-bahan
Mangga beli 1kg lebih = RM6.80
Asam boi = RM2.00
Cili padi = RM0.20 (ambil 5 biji je)
gula dan garam tak yah beli dah ada kat rumah (hahaha)
Maka total kosnya adalah RM9.

terhasil lah satu tupperware ni ha...

Memang kos murah, tapi masa  yang di ambil untuk kopek buah, semua tu agak bercinta juga,
sebab saya kurang mahir mengopek buah-buahan,
sebab tu suka makan buah yang terus ada isi je. :P
Tapi masa campur semua bahan tu yang paling cepat,
campak-campak je cili, garam, gula, asam boi dan mangga.

Demam-demam pun gigih juga nak buat,
sebab teringin, sapa nak buat kan kalau tak buat sendiri :P

Masa pergi kedai buah, acik kedai buah tu pun buat juga untuk jualan,
1 bekas bulat kecil tu dia jual RM5.
tapi saya kata nak buat sendiri,
dia pun siap bagi resipi, dia kata buat sendiri lagi jimat,
beli mangga sekilo dapat makan puas-puas,
acik buat ni untuk yang malas nak buat sendiri ..
Hahaha

Maknanya ku rajin lah untuk buat sendiri kan :P
Bukan apa, kalau demam ke mengandung ke memang ku suka masak sendiri,
tak tahu lah apa sebabnya, memang tekak tak boleh nak terima makanan luar,
sendiri goreng ikan,
sendiri itu dan ini,
sebab bila demam, selera makan ni tak boleh nak masuk dengan makanan luar,
masa mengandungkan Khalis dulu pun macam gitu juga
mesti nak masak sendiri
orang masak, makan mesti loya, tak muntah tapi rasa macam ada benda tersekat kat leher.
Penat ke tak larat ke mesti akan ku gagahkan diri juga memasak.

Jeruk mangga dalam proses peram,
mungkin esok kot baru boleh merasa, tapi duk cek tetiap jam dah ni,
dan dah tarik seketul demi seketul , takut tak sempat peram dah habis :P

Update: Jeruk mangga asam boi sudah siap peram (terlebih-lebih dari 5 jam)
komen saya, tidak lah sedap mana pun..
sedap lagi mangga cicah rojak mak bee.
mungkin bukan kena dengan selera saya kot.
atau mangga yang saya guna tu yang tak sedap.
guna mangga masam
(oghe kelate panggil "pauh reknge")

Tapi at least boleh lah merasa pengalaman buat jeruk kan.
tapi kalau jeruk tu letak gula dan garam mungkin kena kot selera saya,
sebab saya suka buat jeruk kedondong letak gula dan garam,
kemudian peram 3-4 hari baru makan,
sedap!
pendek kata bergantung kepada selera juga makanan,
selera kita tak sama. hehehe

Owh Nuffnang!

Rasa macam gempak je, tengok kat dashboard Nuffnang, banyak sungguh buffer earning,
sampai 5 tu...
tapi bila tengok income, mak aih.. ciput nau nau kan?
Sungguh ku rasa sangat tak logik, sebab income hampir sebulan 15 sen.
haish!
Iklan tiap masa bertebaran di blog, tapi income sen-sen sajooo..
apakah?
Baik remove je kan?
Nak letak iklan apa ek selain dari nuffnang?
sebab dari awal blogging lagi memang dah letak nuffnang ni,
dapat lah income sikit-sikit lepas lah nak buat beli baju ke, spender ke, baju tidur Khalis ke,
tapi sejak 2 menjak ni, makin tak logik lah rate nuffnang ni.

Sakit pulak hati, bila iklan bertebaran di blog, tapi income tak de pun berubah,
nak kata traffik rendah, sehari, cecah juga lah 200-300 UV walaupun blog tak berupdate kan,
kalau berupdate cecah 500UV keatas,
tapi income masih banyak tu.
ku perhati dalam seminggu dah tak naik-naik duk takat yang diprint screen tu je lah..

ada sesiapa yang mengalami seperti ku?

nampak gayanya tiba masa untuk ku beralih arah ke syarikat iklan lain,
lagi pun Nuffnang ramai lagi blogger yang nak tampal iklan,
tak di pandangnya blog cabuk macam ku ini.

Nak mati macam mana?

Berkongsi status dari Facebook (Aji Yusop)
status yang mendalam
Sibuk kejar kehidupan. Kerja sepenuh masa. Rindu orang itu, orang ini. Cemburu orang itu dengan orang ini. Bincang pasal nikah.

Lewat bangun solat Subuh, tapi lebih risau lewat nak pergi kerja. Tak risau sangat solat lambat. Balik rumah dah lewat, solat Asar ke mana, solat Maghrib ke mana.

Perut lapar, cari makanan. Duit takda, pergi bank. Rasa tak tenang, ada benda tak kena, pakai earphone, dengar lagu apa-apa. Duduk di kawasan lapang, tenangkan fikiran. Al-Quran tak bersentuh, masjid tak jejak.

Benda sama lagi dibuat. Sambil online, tiba-tiba terbaca satu tweet, "Buat apa pun, jangan lupa, Allah nampak semuanya. Malaikat mencatat."

Tanpa rasa tersentuh, hati mula kata, "Benda dah selalu diingatkan. Aku tahulah Allah tu Maha Melihat. Malaikat tu sentiasa mencatat." Teruskan dengar pula lagu Mr Saxobeat, online lagi. Main game lagi.

Tanpa rasa diperhatikan, sebenarnya malaikat maut daripada pagi duduk pandang kita. Terbangun solat Subuh lewat, Allah tahu. Malaikat kiri kanan tahu. Malaikat maut pun tahu.

Sambung dengar lagu Starships pulak. Sibuk-sibuk dengar, mulut pun ikut sekali menyanyi. Baca Al-Quran? Ala nanti-nanti boleh. Malaikat maut menjengah lagi.

Tiba-tiba terdengar azan. Tengah syok online ni. Tengok jam. Awal lagi. Teruskan online dulu, lagi sepuluh minit solatlah! 10 minit, tengok jam, cipta alasan lain pula. Sampai dah tinggal 5 minit waktu nak habis, baru pulun lari pergi wuduk, nak solat. Itu alhamdulillah solat. Yang terus tak solat sebab alasannya dah terlewat? Macamana tu?

Malaikat maut ziarah lagi. Alhamdulillah tak nampak je malaikat maut tu. Kalau nampak, confirm masing-masing tak ada masa nak buat benda lagha. Setiap masa pun nak buat baik je.

Sebelum tidur, belek-belek phone dulu. Wish goodnight kat boyfriend/girlfriend dulu. "Biy, nanti kejut I bangun solat subuh eh? Goodnight sayang. I love you. Esok mesej lagi."

Baru nak tutup mata, nak tidur. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ah sudah. Siapa pulak nak kacau aku ni.

"Nak apa?" Kasar intonasi. Bengang kononnya ada orang kacau waktu mengantuk macam ni. "Nak nyawa kamu. Masa kamu di dunia sudah tamat. Wahai anak Adam, ini adalah waktu pertemuan kembali antara seorang hamba dengan Pencipta segala ciptaan."

Tergamam.

Ah! Macam mana ni. Aku belum sempat baca Quran. Aku dah lama tak solat taubat. Solat aku yang lepas-lepas ni yang aku sengaja tinggal nak buat macam mana. Mati mana boleh tangguh lagi. Aduh. Tepuk dahi.

Esok dah janji dengan kawan nak main futsal. Dah janji nak mesej awek. Esok kena hantar paper work, deadline. Macam mana ni.

Lalu malaikat maut pun masuk ke dalam bilik. Dengan muka cuak, cuba merayu mohon ditangguhkan waktu mati.

Kita lupa, malaikat maut itu sentiasa memerhati. Lama dah perhati. Tunggu masa nak ambil nyawa. Selama ni leka dengan dunia. Bila tiba hari kematian, baru yakin yang mati tu bila-bila.

Tapi, semuanya dah terlambat.

Jadi, mulai dari sekarang, rancanglah kematian sebaik-baiknya. Nak mati dalam keadaan sudah bertaubat atau nak mati dalam keadaan sibuk buat maksiat?

Sama-sama jaga amal, sama-sama jaga aurat wahai sahabat. Tepuk dada, tanya iman.


Pemanis Stevia : Untuk yang berdiet

Diet dan Wanita adalah sesuatu yang tak dapat di pisahkan.
Sangat lah beruntung wanita yang makan banyak pun tak gemuk-gemuk.
Saya? Kalau makan banyak sikit, nak tengok penimbang pun takut.
Kalau makan secara tak sedar diri
contoh:
Pagi : Nasi Lemak
Tengah hari : Nasi dan lauk pauk
Malam hari : Nasi goreng/ Mee Goreng
Cukup seminggu, bersedia lah untuk menghadapi timbangan yang bakal bertambah 5kg lagi.

Dari tahun 2012 saya mula serius untuk menjaga berat badan.
sebab tahun 2015 umur dah masuk 30 tahun,
mencegah lebih baik dari merawat kan? Jadi nak lah BMI dalam keadaan normal,
supaya dapat terhindar dari sebarang penyakit.
Mudah-mudahan berjaya

Alhamdulillah, masa start angka depan adalah 7 sekarang angka depan 6, awal-awal hari tu dah 5,
tapi naik semula lah lepas culas tak bersenam dan tak jaga makan.

Bulan ni baru nak start balik,
kelemahan saya adalah suka sangat makan manis
Kek, kuih, air manis, saya kalah... bila tengok
yang lain boleh tahan lagi,

Tapi apa pun kena bertahan lah juga,
cuma kekadang rasa nak minum air manis,
terutamanya sirap. Fuuh, air yang murah, tapi kalau minum lega tekak.
Air manis adalah kalori yang membazir, sebab minum air manis akan menambahkan pengambilan kalori kita.
Nak guna balik kalori yang terkumpul bukan mudah,
sebab saya tak aktif sangat , sebab dah lama tak senam,
nak mula balik, takut-takut sebab terfikirkan kesakitan selepas pertama kali workout.
Tapi kena mula juga, sebab berdiet kalau tak aktif, badan jadi lembik.

Jadi saya cuba alternatif ni,
Pemanis Stevia,
drop 1-2 titik je dalam air sirap, kopi O, Teh O, dah manis dah.
mula-mula ingat tak manis, saya drop dalam 6 titik,
hambik ko, tak leh nak minum, manis gilerrrrr.
jadi saya titik 1-2 titik je untuk segelas air.

Dalam masakkan pun boleh guna, saya masak ayam percik hari tu pun letak ni,
dalam 4 titik dah cukup.
lepas ni, rumah ni dah tak kenal gula lah kot, dah lah kecik je botolnya
boleh jimat ruang dan bekas gula .

Berangan nak dapatkan balik berat badan masa Uni dulu-dulu : 50kg
Harap-harap berjaya hendaknya. Aamiin!!!
Dulu masa 50kg dah perasan gemuk je rasa badan ni,
sekarang, bercintalah nak hilangkan 14kg.
Memang naik mudah, nak turun lambat.
kecuali kalau betul-betul aktif cepat turun,
kerja dah menghadap laptop, duduk je memanjang.
kalau tak de kerja luar, atau stok makanan dah banyak kat rumah,
seminggu sekali je keluar rumah untuk beli stok makanan.

Perancangan : Turunkan sekitar 5kg lagi dengan berdiet, kemudian kita start senam pulak :P

Tukar Cat dengan Kertas Dinding

Mood datang untuk tukar cat dengan kertas dindin baru untuk Blog.
Asyik design blog orang je kan.
Blog sendiri nak merasa juga kan?

Kali ni template simple,
kurang guna image untuk design.

Saya design logo untuk diri sendiri,
buat dalam masa 15 minit,
buat ikut suka hati, mana tergerak tangan itu lah yang diklik2.

Tema memang tak lari dari warna pink
tapi kali ni, terap warna putih lagi banyak dari biasa,
nak tonjolkan warna-warna kegemaran,
sejak tahun lepas warna dusty green, army green tetiba menjadi kesukaan saya.
Agaknya sebab umur dah meningkat kot,
jadi selera pun dah makin berubah sikit-sikit.

Buat perbaharuan kepada design blog,
1. Sebab boring dah dengan yang lama
2. Sebab ramai yang keliru, biasa orang PM dan email tanya macam mana nak order blog?
kat mana nak bermula, jadi saya cuba cetuskan idea yang lebih simple supaya pengunjung mudah untuk klik pada bahagian yang mereka berminat nak tahu.

Visual adalah lebih baik jika kalian menggunalan laptop/pc. Guna phone banyak bahagian yang tak dapat nak dilihat dengan sempurna.


Product Review : Genie Bra & Cami Shaper (Original)

Baru aktif blogging dah nak review produk, ok juga kan?
dapat lah idea nak update blog sambil-sambil

Produk nak review namanya Genie Bra dan Cami Shaper,
under satu brand yang sama, walaupun nama lain-lain.

Serius, set baju dalam ini super duper selesa,
senang bagi semua peringkat umur dan juga status,
tak kira kerja pejabat ke,
suri rumah ke,
ibu mengandung ke,
ibu menyusu ke,
Saya berani recommend sebab memang ianya sangat selesa dan bila pakai terus fit
pastikan beli yang original dan juga dengan saiz yang betul-betul untuk badan kalian,

Kenapa saya cakap kena beli yang ori?
sebab yang tak ori (pengalaman saya membeli dari satu laman web)
bila dapat sangat-sangat kecewa, sebab
1. kain agak nipis
2. Bila basuh sekali dua dah rasa longgar-longgar bila pakai
3. Bau sponge dia macam getah plastik, saya pening bila pakai, sebab duk terbau-bau je getah tu

Ini antara sebab-sebab yang utama kenapa anda kena cari yang Original
mahal RM10-20 tak pe, asalkan puas hati bila memakai.

Genie Bra
Gambar ni adalah Genie Bra Classic Set
ada lagi set lain-lain:
Lace Classin Set
Milana Set (Lace Front)
Modern Set
Pastel Set

Memang selesa dan mudah, sarung sahaja dan ready untuk pakai baju.
Tak terasa pun seperti memakai pakaian dalam gitu.


Carta saiz untuk Genie Bra.
Memang mula-mula nampak macam tak yakin nak beli, tapi Genie bra ini akan follow saiz kalian, pakai sekali dua kali akan rasa perubahan

Lemak-lemak tepi ketiak,
lemak-lemak bahagian belakang, rasa flat aje,
pakai baju tak de lah nampak gelembung kiri kanan dan bahagian belakang.

Harganya tak mahal, kira mampu milik.
RM50 untuk 3 helai (satu set)
harga adalah tidak termasuk postage.

Cami Shaper


Cami Shaper ni produk terbaik punya,
yang nak hide spare tyre , love handle,
yang nak belakang flat tanpa gelembung-gelembung yang tak diigini,
Cami ini lah yang paling sesuai untuk kalian.
SERIUS ini tak tipu, ini betul-betul.
Sarung Cami shaper ni, then pakai baju kurung
Nampak kemas terus badan.

Setakat ini yang Original yang masuk pasaran Malaysia
Warna Classic sahaja, warna-warna lain belum masuk lagi.

Sarung Sahaja semuan benjolan yang tak diigini akan di sorokkan,
Nak kurus bebetul kenalah diet dan senam kan? hehehe
Tapi Cami ini mampulah untuk kalian bergaya dengan perut dan belakang yang flat ;)


Ini adalah Carta Saiz untuk Cami Shaper.


Ini diagram nak tunjukkan secara ringkas macam mana Cami Shaper ini berfungsi,
ada 5 bahagian yang akan disorokkan

Harga sehelai adalah RM39 (tidak termasuk postage)
Kira berbaloi dah sangat.

Bila kalian pakai tak sangka tau ianya hanya berharga RM39 dengan effect yang diberikan ;)

________________________________________

Ok!, dah baca kan?
ada rasa teringin nak memiliki? sama ada Genie Bra atau pun Cami Shaper?
dan ini saya memang boleh bagi jaminan, ianya adalah Original,
boleh beli dengan Puan Ira Nasrinmall
Saya tak jual, saya tolong promote sahaja :)
Berminat boleh PM di facebook Puan Ira tu ya :)

Ulang Full House Berkali-kali

Jangan tak tahu, saya juga peminat Drama Korea, masa dulu-dulu lah, sekarang dah jarang tengok,
Masa zaman Uni dulu, memang sanggup stay up berhari-hari nak habiskan CD Drama Korea
dah kalau total 16 CD, mahu sekitar 2 hari juga nak habis,

Zaman dulu, tak de lagi online-online ni,
nak download pun tak tahu source jadi beli lah yang dah di burn dalam CD murahan aje
ataupun pinjam dari kawan-kawan.

Lepas test ke, lepas exam, stay up tengok Drama Korea,
Masa tu duk rumah sewa, tengok dengan member-member sekepala,
Rabak mata lah jawabnya stay up tengok Drama Korea

Korea dulu tak macam sekarang (pada pendapat saya lah)
Dulu lain sekarang lain, Drama korea sekarang saya kurang minat sangat.

Dalam banyak-banyak drama yang paling minat giler-giler Full House,
tak tahu kenapa rasa cerita ni macam perfect sangat.
kelakar, sedih, gembira, bahagia,
kira perasaan yang cukup lengkap lah ada dalam drama ni.

tu cerita masa zaman uni, tahun 2005
tetiba demam Full House kembali pada tahun 2014, gara-gara terpandang gambar Rain Bi
kat timeline FB.
Gambar dia tengah shoot Drama terbaru dia,
nampak Rain Bi teringat lah Full House,
maka dengan kemudahan yang ada,
mula lah mengoogle segala macam sumber
You tube, torrent
nak download punya pasal,
saya download yang versi di jual di malaysia punya,
biasalah gambarnya confirm OUT, tak cantik dan pecah2.

Google dan terus Google, rupanya Full House ni ada versi DVD yang Director's Cut punya.
cari lah sumber nak download,
seminggu klik sana-sini, akhirnya berjaya download.
atas bantuan dari seorang teman dari Australia (mat salleh pun giler drama korea kau?, dahsyat kan??)

Dah berjaya download saya simpan terus dalam laptop dan juga dalam Hp,
Khalis pun layan Full House juga,
sampai hafal lagu 3 ekor beruang yang Han Ji Eun nyanyi tu.

Ini siap masukkan dalam phone, tengok merata-rata dimana-mana,
tak tahu berapa kali ulang dah.
cuma yang kurang bestnya, dia punya subtitle, tak tepat sangat,
dari segi kualiti gambar memang superb.

Nampak sebiji-biji liang roma,
masa ni tak da BB cream lagi kot kan.
hehe. tapi masih lagi bersih dan cantik Song Hye Kyo ni,
sekarang dah ada BB cream confirm lah lagi mulus kan?

Jung Ji Hoon (Bi Rain), masa ni gonjeng lagi, sekarang dah dewasa pun,

Memang terang versi DVD ni,
walaupun masa tu belum ada HDTV lagi.

Versi Director's cut ni panjang sikit sekitar 5-10 minit untuk satu-satu episod,
kira yang tengok sebelum-sebelum ni jika bukan director's cut memang dah dipotonglah
jadi ada lah miss beberapa scene untuk satu episod.

Full House ni tengok ulang-ulang kali pun tak boring.
Gandingan Song Hye Kyo dengan Bi Rain memang menjadi.
Sebab tu lah kerana drama ini lah nama mereka berdua melonjak-lonjak popular.

Adik Khalis : Mya Sara

Semangat bukan main, asyik nak taip entry je rasanya. Post sebelum ni kata nak update pasal adik Khalis kan?
Ha ni dia
namanya Mya Sara,
Orangnya comel dan wangi juga, sebab bau baby sangat-sangat harum
Bibir macam pakai lipstick :)
Tembam juga, sedap didukung dan dipeluk

Sebenarnya ini anak jagaan saya aje, jadi lah kan? merasa juga jaga baby girl, dapat pengalaman jaga baby girl dan juga baby boy (masa Khalis dulu lah)

Baby girl ni cerewet terutama bahagian kebersihan, pampers tak boleh basah sikit, dia akan meragam,
tak boleh berpeluh, nanti tak selesa,
dia punya ragam manja terlebih berbanding baby boy .
saya secara rasmi menjadi babysitter  Mya sewaktu dia umur 4 bulan.
Semoga dapat jaga baik amanah dari ibu bapanya kepada saya.

Muka Mya dan Khalis ni, agak sepesen sebenarnya, tengok dalam gambar atas ni, macam ada sama, hehe :)
cuma ada beza dari segi boy dan girl. Girl ni mulut memang awal-awal dah terbentuk macam pakai lipstick. Girl mulut nipis aje.

Macam samakan?Kalau kata adik beradik pun orang percaya.
Perkenalkan watak baru dalam blog ini,
Mya Sara ;)

tak sabar-sabar nak taip kan.
In shaa allah next time akan diupdate lagi pasal Mya dan Khalis
itu pun kalau rajin
harap mood sentiasa rajin untuk update blog.

Hati tengah bercampur baur sebenarnya,
mencari alternatif untuk menghiburkan hati sendiri, jadi update blog kira ok lah kan :D

Dak Khalis Praktis Solat Jumaat


Anak bujang dah besar dah :)
selalu je orang duk tanya, bila nak beradik, bila nak beradik :P
Jawapannya saya senyum je, tak boleh nak bagi kata putus, itu rezeki Allah.
Kalau Dia nak bagi dia akan bagi juga.
Tapi sebenarnya Khalis dah ada adik perempuan dah :)
In shaa Allah esok ke lusa saya up entry , eh, ke kejap lagi nak up entry pasal adik Khalis.

Khalis dah dibawa untuk belajar Solat Jumaat.
Anak dah besar, maknya paranoid sebab berita sekarang macam-macam
Dunia dah tua, manusia yang perangai pelik-pelik pun akan keluar,
semoga kita semua sentiasa dilindungiNya

Sekali je paknya bawa pergi solat jumaat, ulang-ulang dia nak pergi .
Seronok lah kot, pengalaman baru kan.
Besar dah anak, mak pun dah makin tua.
Ingat tua, ingat mati,
tak berapa lama dah kita hidup di dunia ini,
masa pantas berlari. Sangat pantas.

Sejak dua menjak ni semangat rasa nak update blog,
mungkin sebab ada kawan yang nak aktif balik berblog kan.
Sebab tu terpercik sama.
harap berterusan lah ya :P

asyik design blog orang je, blog sendiri memang terbengkalai,
kekadang ada idea, tapi tak dapat nak taip sebab mood pergi ke design,
kalau tetiba ada masalah dalam mendesign, mood dah terbang,
tak syok nak menaip bila mood terbang.

Rindu dan sebal

Rindunya nak berblog, nak bercerita,
tapi saya ni tak pandai bercerita,
kalau bercerita mesti nak bercerita habis,
kalau tak puas hati mesti akan terluah juga,
blog kekadang terlalu open, jadi tak sesuaikan,
maksud kita lain, orang faham lain, jadi lah salah faham,
nak cerita pasal apa lagi ?
Pasal anak, kan orang komen melampau-lampau maknya yang sentap pulak lelebih kan?
Nak update design blog terbaru, kan ada pula yang tiru sakit pula hati kita kan?
kalau tiru idea tu saya masih boleh tahan lagi rasa sebal walaupun dah nak termuntah bagi tahu
"itu untuk customer saya, mereka bayar, tolonglah jangan tiru sebiji"
yang paling saya SEBAL yang jenis terus tiru image sebiji-biji dan bina satu lagi blog design untuk customer mereka.
Bukan nak cakap,
dah bergelar designer sangat kan? create lah something new. Berinspirasi dari hasil kerja orang tak salah pun, dah memang idea itu subjektif, cuma kalau dah copy paste terus image/grafik yang telah designer lain jual kepada customer mereka itu, macam mana nak kira?
sekali dua boleh lagi tutup mata.
Dah bagi warning dah, tapi masih buat lagi,
Saya pun pernah buat salah, bukannya saya tak pernah buat salah,
tapi bila orang tegur atau bagi warning, saya akan perbaiki dan at least say sorry.
bukannya buat tak tahu dan terus diam lebih dahsyat lagi, terus menerus curi image.
BERINPIRASI tak salah pun, dah nama designer kan, kita mesti lah ada berinspirasi,
tapi kalau tiru atau curi sebiji-biji image dan grafik orang?
Jawablah sendiri, anda pasti ada jawapannya.

5 tahun bergelar ibu

Genap 5 tahun aku bergelar seorang ibu...
Perjalanan dan pengalaman hidup yang bermakna bagi seorang wanita.
Tahun ke 5 khalis sambut hari lahir...
Perasaan menjadi sangat "touching" tak tahu kenapa..
kerana perasaan ini tidak pernah wujud dalam tahun sebelum-sebelum ini.

Sampai hari ini, aku tidak pernah lupa saat Khalis di lahirkan, aku susukan, aku mandikan
pendek kata A to Z tentang Khalis dari lahir sehinggalah sekarang diuruskan sendiri oleh tulang 4 kerat aku. Tidak pernah bagi orang lain jaga pun. Allah hu rabbi, air mata mengalir bila taip entry ini. Terbayang saat aku melihat Khalis untuk pertama kali , saat aku susukan dan cium, saat macam mana tenangnya dia bila aku memeluknya.

Terasa banyak kekurangan yang aku tak dapat nak berikan kepada dia. Tetapi aku berikan yang terbaik semampu aku.
Syukur Alhamdulillah..
Khalis complete 6 bulan secara eksklusif dan sambung perjalanan sehingga cukup 2 tahun penyususan susu ibu dan aku extend penyusuan susu ibu sehingga dia 4 tahun.
4 tahun aku stop sebab rasa dah besar.. kaki pun dah berjela2 nak riba kan :)

A great journey and moment for us..

Terlalu banyak nak aku katakan, Khalis is so special to me.. Anak yang sangat-sangat bertolak ansur, mendengar kata, mengamuk tu biasa lah kekadang kan, kalau sopan aje memanjang tak nama budak, ada juga kadang-kadang merajuk dan kadang-kadang buat darah ibunya mencapai tahap tertinggi.

Mencium dan melihatnya buat aku tenang, gelak ketawa dia membuatkan resah aku hilang, Allah hu akhbar. Percaturan indah yang Allah berikan dalam hidup ku dengan mengurniakan anak yang bernama Muhammad Khalis Putra

Tak dapat nak sambung untuk menaip, air mata bercucuran lah.. itu sahaja lah isi kandungannya :)
kan nak habiskan satu entry lengkap, mahu 3 baldi air mata kan?
Mak Khalis memang selalu over touching.

Selamat hari lahir buat anakku..
Muhammad Khalis Putra yang ke 5 tahun,
Semoga Allah S.W.T menjadikan Khalis seorang anak yang soleh, insan yang baik, bijak, berilmu, beriman dan bertakwa serta menjadi penghuni syurga Jannah. Aamiin..
Khalis adalah anugerah dan harta ibu yang termahal di dunia dan di akhirat...

Ramai yang tanya kenapa tak tambah anak.
sesungguhnya memiliki Khalis sudah cukup membuatkan aku bahagia.
Allah maha mengetahui perjalanan hidupku. Semoga Allah sentiasa redha dan merahmatimu Anakku...

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.


Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

Sumber

Let Go : Novel dan Buku Motivasi

AURA PENYEMBUHAN REIKI - RM10
HOW TO GET WHAT YOU WANT - SOLD
365 STORIES TO MAKE YOU RICH - SOLD
THE LAW OF ATTRACTION - RM10
THE LAW OF ATTRACTION CLASSIC - RM15
SET THE SECRET - RM 220  (PREFER UNTUK YANG BERMINAT BELI SATU SET)
KONDISI SEMUA BUKU ADALAH MASIH BARU. DAN TELAH DIBALUT RAPI DENGAN PLASTIK LUTSINAR
SELAMAT PENGANTIN BARU ISTERIKU - RM15
MENCINTAIMU- RM15
SETIA HUJUNG NYAWA - RM15 (BUKU NI MASIH BARU TAK BUKA PLASTIK LAGI)
KASIH YANG SUCI - RM10
SEBENARNYA SAYA  ISTERI DIA - RM15
DEWA CINTAKU - RM10
HATI YANG LUKA - RM10
KAMPUNG GIRL - SOLD
ADAM DAN HAWA - RM13 - BUKA JE PLASTIK BELUM BACA PUN. LEPAS TU TERSADAI
KASIH ANTARA KITA - RM10
SEINDAH SAKURA-RM10
STANZA CINTA - RM10
LOVE YOU MR ARROGANT -RM15
PLAYBOY ITU SUAMI AKU - RM15

SET TWILIGHT (BAHASA MELAYU) - RM100
MASIH BARU, SAYA HANYA BALUT LEPAS TU TERSADAI TAK BACA.
SET LAGENDA BUDAK SETAN -SOLD

SESIAPA YANG BERMINAT BOLEH EMAIL : whiteymommy@yahoo.com
ATAU NAK LAGI CEPAT BOLEH  BOLEH WHATS APP : 0148240118

SEMUA HARGA ADALAH TERMASUK DENGAN HARGA POS REGISTER
PENGHANTARAN AKAN DIBUAT SEHARI KEESOKAN HARI SELEPAS PEMBAYARAN DIBUAT.
 
Copyright © Whitey Mommy™