Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

[Kongsi] : Solat Sunat Istikharah

Solat sunat yang dilakukan bagi menyelesaikan jalan buntu atau untuk membuat suatu pilihan atau keputusan dalam segala urusan kehidupan, maka umat Islam disuruh mengerjakan solat sunat Istikharah. la boleh dikerjakan dua rakaat atau sehingga dua belas rakaat (enam salam).

Waktunya siang atau malam. Sebaik-baiknya dilakukan pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.

Insya-Allah
Allah akan menggerakkan hati anda dan memberi petunjuk untuk membuat sesuatu keputusan atau penentuan yang betul.

Terdapat beberapa hadis Rasulullah s.a.w.. yang menggalakkan solat Istikharah. Di antaranya ialah Rasulullah s.a.w. bersabda: yang bermaksud "Di antara kebahagiaan anak Adam ialah Solat Istikharah (minta pilih) daripada Allah Taala dalam segala urusannya dan di antaranya kecelakaan anak Adam ialah meninggalkan solat Istikharah daripada Allah pada segala urusannya."


CARA-CARA SOLAT ISTIKHARAH

1. Lafaz Niat :


“Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”

2. Dalam rakaat pertama
a) Baca Surah Al-Fatihah
b) Baca baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

3. Dalam rakaat Ke-dua
a) Baca Surah Al-Fatihah
b) Baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

4. Selepas memberi salam baca doa berikut:  (Mulakan dengan bismillah, istighfar dan selawat dahulu).


“Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini……..baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu.”

 FADHILAT SOLAT ISTIKHARAH


Bila di sebut sahaja Solat Istikharah kebanyakan di kalangan kita hanya terkenangkan ketika hendak memilih jodoh. Ia begitu sinonim sekali dalam membuat keputusan untuk memilih bakal teman hidup tidak kira bagi lelaki atau perempuan. Perkara ini mungkin berlaku kerana penekanan di kalangan sesetengah Ustaz dalam soal istikharah ini dikaitkan dengan memilih jodoh sahaja.

Sebenarnya amalan Solat Sunat Istikharah ini skopnya lebih luas. Kita kadang-kadang tidak diberikan peringatan dalam soal ini. Sedangkan amalan Solat Istikharah ini sangat-sangat di galakkan oleh Rasulullah sebagaimana disebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari;
Mahfum Hadis: Dari Jabir ra., ia berkata: “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:

Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.

Betapa pentingnya Solat Istikharah ini sebagaimana pentingnya kita mempelajari al-Quran.
Sebagai satu iktibar dan renungan penulis ingin berkongsi beberapa contoh kisah benar yang berlaku di kalangan sahabat-sahabat yang terlupa mengamalkan solat istikharah. Nama dalam kisah ini bukan nama sebenar.

Kisah-1
Setelah berpindah randah dari satu rumah sewa ke rumah sewa, akhirnya tergerak hati Salim untuk memiliki rumah sendiri. Lalu dia melihat iklan di surat khabar dan berkenan dengan tawaran rumah yang agak munasabah harganya. Rumah tersebut masih belum dibina lagi tetapi pihak pemaju telah menawarkan pakej jualan yang istimewa. Pihak pemaju perumahan memberi jaminan rumah tersebut akan siap dalam masa dua tahun. Salim berminat dengan rumah tersebut lalu terus membelinya. Kini lima tahun telah berlalu, projek perumahan itu telah terbengkalai kerana pemaju telah bankrupt. Salim terpaksa membayar ansuran bulanan hutang kepada bank walaupun rumah yang diidamkan masih tidak wujud.

Kisah-2
Abu dan Salmah telah berkahwin selama 4 tahun. Mereka dikurniakan dengan dua orang cahaya mata. Anak yang sulung telah berumur 3 tahun dan yang kedua masih 8 bulan. Mereka berasa agak susah hendak ke sana kemari kerana hanya memiliki motosikal. Satu hari Salmah mencadangkan kepada Abu untuk membeli kereta. Abu lalu terus pergi ke Perodua Show room untuk melihat-lihat kereta. Dia berkenan dengan model Kelisa lalu terus membelinya. Selang sebulan keretanya kena curi. Dah enam bulan berlalu keretanya masih tidak ditemui, tetapi dia masih membayar ansuran bulanan dengan pihak bank kerana pampasan yang pihak insurans bagi tidak mencukupi untuk melangsaikan bayaran baki hutang dengan pihak bank.

Kisah-3
Munirah akhirnya terpikat dengan pujukan rakan satu ofisnya Hafsah untuk melabur dalam satu skim pelaburan di internet. Dia akhirnya mengeluarkan sehingga RM10,000 untuk pelaburan tersebut. Dua tahun telah berlalu duit pelaburannya lesap tak nampak bayang.

Kisah-4
Rashid dan Zakiah telah mempunyai tiga orang anak. Mereka bercadang untuk mengambil pembantu rumah Indonesia. Mereka pergi ke agensi pembantu rumah dan terus memilih seorang pembantu rumah yang terdapat dalam senarai biodata. Selang dua bulan pembantu rumah pun sampai dan berkhidmat kepada mereka seperti yang dijangkakan. Tiga bulan berlalu tiba-tiba pada satu hari didapati pembantunya telah lari dari rumah.
Kisah yang dipaparkan di atas adalah kisah benar di mana penulis sendiri bertanya kepada mereka adakah mereka telah melakukan Solat Istikharah sebelum memilih atau membuat keputusan. Mereka kata langsung tak terfikir hendak melakukannya.

Kisah -5
Iskandar berumur 40 tahun telah berkahwin dan mempunyai enam orang anak. Suatu hari dia mendapat telefon dari kawan baiknya Jaafar. Jaafar hendak memberikan satu hadiah istimewa kerana jasa Iskandar yang telah menyelesaikan masalah keluarganya. Jaafar hendak menawarkan kepadanya perbelanjaan pakej menunaikan haji untuk suami isteri ditanggung sepenuhnya iaitu RM15,000 setiap orang. Hati Iskandar gembira bukan kepalang kerana sudah lama dia mengidam untuk menunaikan haji. Lagipun duit simpanan dalam tabung hajinya baru RM3000. Iskandar tidak terus menerima hadiah tersebut sebaliknya dia memberi tempoh tiga hari untuk membuat keputusan. Iskandar melakukan Solat Istikharah tiga malam berturut-turut. Pada hari keempat dia berjumpa Jaafar mengatakan dia sangat berat untuk menerima hadiah tersebut. Dia mengatakan ingin pergi menunaikan haji dengan duit pendapatan sendiri. Jaafar agak kecewa, dipujuknya namun Iskandar tidak terima juga. Selang dua bulan selepas itu baru Iskandar mendapat tahu duit yang hendak diberikan kepadanya itu adalah dari duit riba iaitu interest bank konvensional akaun simpanan tetap Jaafar. Jaafar telah tersalah sangka. Disangkanya bahawa duit riba boleh dihadiahkan kepada orang lain tetapi tidak boleh digunakan sendiri.

Kisah-6
Cikgu Imran telah mendapat arahan pertukaran sekolah dari Sabak Bernam ke Sandakan. Bila menerima surat tersebut hatinya agak gembira kerana ingin memberi khidmat di kawasan pedalaman. Baginya tidak ada masalah sebab masih bujang, dan teringin sangat hendak ke Sabah. Dia solat Istikharah walaupun keputusan telah ditetapkan oleh kementerian kepadanya. Dia berdoa “Ya Allah kalau pemergian aku ke Sandakan ini baik untukku dan agamaku maka permudahkanlah jika tidak kau gantikanlah dengan yang lebih baik dan sempurna”. Selang dua minggu Pengetua disekolahnya memberitahu kepadanya pertukaran dia ke Sabah di tarik balik disebabkan masalah teknikal. Dia rasa agak pelik namun tidak kecewa malah tetap gembira kerana telah melakukan solat istikharah. Dia yakin ini yang terbaik di pilih oleh Allah untuknya. Selang sebulan dia bertemu Jodoh dengan Ustazah (al-Hafizah) yang baru berpindah di taman tempat dia tinggal.


Semua kisah yang dipaparkan di atas adalah kisah benar yang boleh kita ambil iktibar dan pengajaran. Yang pastinya kita tidak akan rugi di dunia dan akhirat bila beramal dengan Solat Istikharah ini.

Dewasa ini ramai di kalangan kita hendak membeli rumah yang berharga lebih RM200,000. Bayaran balik mungkin mengambil masa selama 20 hingga 25 tahun. Dalam tempoh tersebut macam-macam perkara boleh terjadi. Jika sekiranya kita melakukan Solat Istikharah sebelum membeli rumah tersebut, pasti Allah akan mendorongkan kita membuat pilihan yang tepat dan memudahkan segala urusan. Penulis ada bertemu dengan beberapa sahabat yang melakukan Solat Istikharah sebelum membeli rumah, Alhamdulillah segala urusan menjadi mudah dan dapat membayar balik hutang rumah lebih awal daripada yang dijangkakan.
Seperkara lagi, supaya Allah SWT memakbulkan doa kita, jauhilah segala bentuk pinjaman yang ada unsur-unsur riba’ seperti dari sistem konvensional. Pilihlah sistem perbankan Islam semoga Allah memberikan keberkatan dan menurunkan rahmatnya sepanjang tempoh pinjaman di buat. Yakin dan percayalah jika kita mengikut suruhan Allah, pasti Allah akan membantu kita di ketika senang dan susah. Jika Allah bantu kita tiada sesiapa yang boleh menghalangnya.

Sumber


BEBERAPA KELALAIAN DALAM SOLAT ISTIKHARAH

1. Tidak mengerjakan solat istikharah ketika mempunyai urusan yang penting
- Manusia memiliki keterbatasn dalam hal-hal yang ghaib. Oleh kerana itu, ia dianjurkan untuk memohon petunjuk Allah dalam permasalahan yang dihadapi.
Umat Islam dianjurkan untuk melakukan solat istikharah ketika menghadapi suatu permasalahan yang serius.

2. Berkeyakinan bahawa setelah mengerjakan solat istikharah akan bermimpi
- Dalam solat istikharah, seseorang memohon kepadaNya agar dimudahkan urusannya bila akibat dari permasalahan itu lebih baik baginya dalam kehidupan dunia & akhirat. Ia juga memohon kepadaNya agar dijauhkan dari perkara-perkara yang dihadapi bila akibatnya lebih buruk untuk dirinya dalam kehidupan dunia & akhirat . Didalam memberikan petunjuk kepada hambaNya, Allah tidak selalu menyampaikannya melalui mimpi.

3. Mengerjakan solat istikharah tidak sesuai dengan tuntunan
- Kelalaian yang dilakukan oleh pelaku solat adalah untuk membuat undian selepas melakukan solat istikharah. Ia membuat tiga tulisan. Pertama "teruskanlah", kedua "jangan diteruskan" ketiga "ditunda saja"! Kemudian, ia mengumpulkan ketiga tulisan tersebut dan mengambil salah satunya dengan secara rawak. Tulisan yang ia ambil adalah keputusan yang akan dilakukan selanjutnya.

4. Tidak mengetahui bahawa solat istikharah boleh dikerjakan untuk setiap urusan.
- Umat Islam dianjurkan untuk melakukan solat istikharah dalam setiap permasalahan yang ia hadapi. Setiap orang tidak mengetahui apakah pemasalahan yang ia hadapi lebih baik atau buruk bagi kehidupannya. Boleh jadi yang ia inginkan adalah lebih buruk akibatnya. Sebaliknya, permasalahan yang tidak ia senangi malah mengakibatkan baik baginya.

5. Membaca doa istikharah ketika tasyahud
- Perintah untuk membaca doa solat istikharah adalah selepas salam, bukan sebelumnya. Hikmah diperintahkan solat sebelum berdoa adalah untuk menggabungkan kebaikan dunia & akhirat. Solat adalah untuk kebaikan akhirat dan berdoa adalah untuk kebaikan dunia.

6. Mengulangi solat istikharah sampai 7 kali
- Pendapat yang menyatakan bahawa solat istikharah perlu diulang sampai tujuh kali adalah tiada asasnya. Perintah untuk mengerjakan solat istikharah adalah sampai merasa mantap dengan suatu pilihan. Ertinya, tidak harus disekat dengan jumlah tertentu seperti 7 kali.

Sumber

Semoga Artikel ini bermanfaat untuk diri saya dan pembaca2 sekalian. :)
Mati dalam keadaan kita belajar mendalami Islam adalah lebih baik daripada mati dalam keadaan tidak tahu apa2 :) Wallahualam.

Sebagai manusia. apabila menghadapi masalah terkadang kita terlupa yang ujian itu datang adalah dengan kehendak Allah supaya kita lebih mendekatkan diri kepada DIA.
Ujian adalah tanda Kasih Allah kepada hambaNya :)
Sabar dan Doa adalah ubat yang paling mujarab untuk menghadapi sebarang masalah dan musibah.

Semoga hari2 saya yang mendatang akan menjadikan saya seorang yang kuat semangat dan berjaya dunia akhirat...amin...:)

7 Comment (s):

 1. suka artikel ni..terima kaseh atas perkongsian..^_^

  ReplyDelete
 2. thanks kak... mmg ngah carik artikel solat ni.. :)

  ReplyDelete
 3. alhamdulillah.. bertambah lagi ilmu..thanks sebab sudi berkongsi.. :))

  ReplyDelete
 4. semoga kita sama2 mendapat petunjuk dari Nya :) ameen....

  ReplyDelete
 5. "2. Berkeyakinan bahawa setelah mengerjakan solat istikharah akan bermimpi.."

  Kebanyakannya orang berfikiran mcm ni.sepatutnya jika tak mendapat petunjuk dari mimpi,kita gunakan akal fikiran yang Allah bekalkan kepada kita. Caranya:
  1. Buat pertimbangan sendiri.Fikirkan pro dan kontranya dari banyak sudut.Kita sendiri lebih tahu situasi kita berbanding orang lain.

  2. Minta pandangan orang tua-tua, orang-orang soleh, sahabat handai dan lain-lain.

  Insyaallah akan menghasilkan satu kesimpulan dalam diri kita.Thanks for sharing this.. :)

  ReplyDelete
 6. Kisah 4 iaitu nak dapatkan pembantu rumah terjadi pada kakak. Solat telah dilakukan (3 x kakak buat) kakak pun bawa balik maid itu. Dua hari saja tembelang pecah bila dia bawa keluar anak kakak (masa tu masih 2 tahun). Tapi sebab solat itulah juga kakak rasa Allah tunjukkan segera dan kakak dapat ganti maid baru yg amat baik sehingga dia balik ke nergara asalnya tanpa masalah... Itulah hakikatnya solat minta petunjuk amat penting sebelum membuat keputusan.

  ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™