Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Cara Gantikan Blog Achieve dengan Kalendar

Salam semua...
Kalendar dengan blog achieve ni akan membuatkan blog anda kelihatan lagi kemas Tak perlulah nak letak Blog Achieve panjang2kan? Anda semua nak tahu cara buatnya? mudah sangat2...


1. Login ke Blogspot .

2. Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript .

3. Copy kod di bawah dan pastekan kedalamnya

<div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="namablog.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
#blogCalendar {
display:block;
text-algin:center;
border:1px dotted #F6358A; 
width:90%;
background: #ffffff;
}

#CalendarCaption a {
text-decoration:none;
}

#CalendarCaption {
border-bottom: 2px solid #F6358A; 
width:85%;
margin:auto;
}

#CalendarTable a {
font-weight:bold;
color: #F6358A;
}

.Today {
background: #F6358A;
font-weight:bold;
text-decoration:none;
}

#CalendarFooter {
font-weight:bold;
margin-top:5px;
margin-bottom:5px;
background: #FFC0CB; 
}

.yearInput {
color: #000000;
background: #F6358A; 
}

.monthTable {
color: #000000;
background: #F6358A; 
}
</style>

*Bahagian yang saya highlight dengan warna merah itu, anda boleh ubah kod warnanya mengikut warna yang ada suka. Kod html warna, anda boleh dapatkan disini ...
** Bahagian yang saya boldkan dengan warna purple anda boleh ubah warna backgroundnya ataupun dengan memasukkan image dengan mengantikan kod tersebut dengan kod dibawah ini:
background: url(url gambar anda);

Contoh nama blog yang perlu dimasukkan adalah : whiteymommy.blogspot.com
pastikan http:// tidak dimasukkan...

4. Save dan View... Mudahkan?

Selamat Mencuba...

Whitey Note: sifu Tutorial ini adalah Jejak Trend...Dah ambil tutorial ni pastikan tinggalkan komen ya... mudahkan?

39 Comment (s):

  1. yeayyy..... thanxs white mommy.. i got it.. =)
    thanxs byk2..

    ReplyDelete
  2. background url boleh amik kat glitter-graphic.com ataupun boleh buat sendiri atau search apa2 gambar kat google... then upload kat photobucket.com

    ReplyDelete
  3. akk..sye amik nie tau?nk try jd x..

    ReplyDelete
  4. dah jadi.. terima kasih kak sya.. =)

    ReplyDelete
  5. dah jadi...tenkiu eh sha tp tate gambo background lagi....

    ReplyDelete
  6. tq tq . tp tak berape nk jadi .
    hehehhehe

    ReplyDelete
  7. tq....tp tak berapa nak jadi...kena try and error balik

    ReplyDelete
  8. hai,, sye pngunjong bru,, bole x sye nk amek tuto nih?? tpi kalo akk bole bg x html bru yg nombor kt celendar tuh besar sikit??? ~please~

    ReplyDelete
  9. @EEN AMICO
    akk dah update ke cara yang lebih senang..
    font tu akan seragam dengan font sidebar kat blog... kalau tak nak seragam... tambah je kat dalam tu
    font-size:16px;
    yang ni ikut suka berapa saiznya...

    ReplyDelete
  10. thanks akak. yann dh try buat tuto nih. menjadik la. tq. :)

    ReplyDelete
  11. mommy..jadi la..thanx a lot tau..=p

    ReplyDelete
  12. thanx mommy for this tutorial ... :)

    ReplyDelete
  13. tq mommy..da amik. tapi kan bila nak click calender utk tgk entries yg len tak blh. cane ek yang? =)

    ReplyDelete
  14. tq . dah buat n menjadi
    cuma kandungan calendar tu cam senget ke tepi, camne nak ejas ek

    ReplyDelete
  15. salam white mommy, honey dah try tak jadik pulak.. takpe ni tgh cube carik mane error nye.. nyways tq for sharing ^^

    ReplyDelete
  16. yey...dh bwat...XD..tenkiu!!

    ReplyDelete
  17. da amik gambar kat glitter untuk URL tp tak jd pulak.. kan ada dua 2 kotak kod, nk amik yg atas ke yg bawah.. klu da bls nanti info tau kat blog ayesha, tq

    ReplyDelete
  18. @Blogger Girl alhamdulillah, da jd. cuma backgd kat Glitter je tk jd nk masukkan.. coz ada 2 code kan, Persoalan: nk amik yg ats or bawah

    ReplyDelete
  19. @Blogger Girl
    dik, tgk tutorial cara2 untuk mengambil link di glitter graphic

    ReplyDelete
  20. mommy knape kotak nye lagi kecik dr calander nye.. tarikh nye tkeluo dr kotak.. cmne nak edit ekk

    ReplyDelete
  21. mommy..dah jadi tapi separuh tkeluar dr kotak kalendar tu..cane nak adjust...?tq

    ReplyDelete
  22. dah siap , wlwpn cacat sket . HAHA . tp tape. thx mommy <3

    ReplyDelete
  23. thanks akak..menjadi hehe..tapi yg background tu xjd..

    ReplyDelete
  24. akak, sy nk try bolh :) pape pn, tq....

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™