Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Cara Meletakkan Cute Icon Pada Link List


Mesti ramai yang tertanya2 macam mana saya letak icon yang cute kat tepi Link list saya kan? ada yang nak buat tak? kalau nak... jom follow tutorial ni...

1. Login ke Blogspot

2 . Klik Layout > Edit HTML
Klik Download Full Template (Untuk Back-up template) ini penting!

3. Tekan CTRL+F untuk memudahkan anda mencari kod . Cari kod dibawah ini...
.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:0 0 0;
}
.sidebar li {
margin:0;
padding-top:0;
padding-$endSide:0;
padding-bottom:.25em;
padding-$startSide:15px;
text-indent:-15px;
line-height:1.5em;
}

*kalau jumpa kod yang lebih kurang pun tak pe...tapi pastikan anda mencari dengan teliti untuk medapatkan hasil yang efektif.

4. Kemudian, gantikan kod diatas dengan kod dibawah ini...
.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:10px 0 0;
}
.sidebar ul li {
background:url(URL Gambar yang anda suka) no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}

*bahagian yang saya highlightkan dengan warna pink...anda boleh letakkan icon yang anda suka...
anda boleh reka sendiri dan upload di photobucket ataupun mengambilnya di Glitter-Graphic..
dan jika anda tidak tahu cara mengambil Url gambar di Glitter-Graphic , anda boleh rujuk disini.

** Pastikan anda un-tick bahagian icon seperti dalam gambarajah diatas ya... supaya icon yang dipilih tidak bertindih dengan icon Blogger.


Kredit Kepada: Mommy Pinky

Whitey Note: Selamat Mencuba... Jangan lupa tinggalkan komen selepas anda mengambil tutorial ini ya...=)

20 Comment (s):

  1. akak nadia nk tny nape nadia buat dia still adew logo blog lagi kira macam bertindih la huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. thankz 4 the tutor...
    miera mnta copy yew, incase klu na tkar sng...^_^

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. salam..nape saya wat x der kuar paper pun.. icon B dah ilang tp new punya iconz from glitter x nak kauar

    ReplyDelete
  5. salam mummy ..

    Done..alhamdulillah... godk2 at least berjaya jua akhirnyaa..

    10q so much

    ReplyDelete
  6. fatiee na try tutoriall nie bolee?^^

    ReplyDelete
  7. salam,kak. adek cuba buat, but adek tak jumpa lah code tuh, yang lebih kurang un tak jumpa. camne ek ? :(

    ReplyDelete
  8. dek, kalau tak jumpa paste je semua kod tu sebelum kod

    cari b:skin

    ReplyDelete
  9. yes2 .. mummy! adk da wat da .. jadi ! hehe . epy sgt ! thx mummy :))

    ReplyDelete
  10. thanks for thr tutorial (^ . ^)

    ReplyDelete
  11. Emm..mommy..x jmpe pn code cmtu or lbey kurg cmtu T___T try paste code tu before code b:skin pn x jd... cmne??

    ReplyDelete
  12. kurang faham lah.. x dpt nk crik kod tuh.. dh click ctrl+f tp x jumpe jgk.. dh download full template dh

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™