Guest(s) Visitor(s)
Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Cara Mencantikkan Post Footer

Tutorial ni... my best friend yang request... first time tu dia request tutorial... ekeke biasanya saya yang selalu request dengan dia... ha... ni ayatnya...


apa yang kotak dia maksudkan tu? ha... tengok gambar kat bawah ni...
ini la yang dia maksudkan kotak... ok! kalau nak buat juga... follow step kat bawah ni...

1. Login ke Blogspot

2 . Klik Layout > Edit HTML
Klik Download Full Template (Untuk Back-up template) ini penting!

3. Tekan CTRL+F untuk memudahkan anda mencari kod . Masukkan kod ]]></b:skin> kedalam kotak Find dan tekan Enter

4. Copy dan pastekan kod dibawah, sebelum atau diatas ]]></b:skin>

.post-footer {
background:url("url gambar kesayangan anda") no-repeat scroll left center transparent;
border:1px solid #FFC0CB;
color:#000000;
font:georgia;
font-size:14px;
font-weight:bold;
margin:0.75em 0;
padding:27px 10px 18px 100px;
text-transform:uppercase;
}

kita tengok satu persatu bahagian yang kritikal dalam kod diatas...
*bahagian yang sya highlightkan dengan warna merah... anda boleh ubah kod warnanya... boleh rujuk disini...

**bahagian warna hijau... anda boleh ubah font, size, dan keadaan font yang ada suka...

*** bahagian warna purple anda harus ubah paddingnya mengikut kesesuaian dengan gambar yang ada letak... anda boleh ubah dan preview...ok...

****bahagian warna biru pulak.. anda boleh ubah keadaan tulisan... uppercase bagi semua huruf besar, lowercase bagi semua huruf kecil... dan capitalize bagi permulaan huruf besar...

5. jika dan siap semua... anda boleh preview dan save dengan jayanya...

Whitey Note: Selamat mencuba... dan jangan lupa tinggalkan komen selepas mengambil tutorial ini ya...=)

85 Comment (s):

  1. yeker first time? tipu ah..hehe XD

    ReplyDelete
  2. mcm teringin nak buat~
    tp nnt la bl nk edit blog lg~
    nice tutor~!!

    ReplyDelete
  3. Aku nak buat ni, tapi tak tau nak isi pic ape..isk~

    ReplyDelete
  4. yann dah try tuto nih. dan menjadik! thanks.. :)

    ReplyDelete
  5. saya dah buad and dah jady.
    thankss ye :)

    ReplyDelete
  6. kak , ta jadik , keluar gmbar je takde tulisan pon ,

    ReplyDelete
  7. mommy, cmne nk dpt url gamba ye?
    da buat tp x jadi..hehe

    ReplyDelete
  8. mommy..eirra buat..tapi, x jadi!~cam mana nih??

    ReplyDelete
  9. finally jd ehheeh.. thanks mommy =)

    ReplyDelete
  10. sy ikot tuto akq ni . btw , cmna nk letak pix ek ?

    ReplyDelete
  11. thanx for the simple and easy tutorial.

    menjadi!!

    thanx!!!

    ReplyDelete
  12. mommy. jadi. tapi cane nak ubah ayat2 nye pulak ye?

    ReplyDelete
  13. akak..lionteen nk tuto ni yek..menarik:)

    ReplyDelete
  14. wah. thanx, nice tutorial! hehe, suka :)

    ReplyDelete
  15. mommy , npe perkataan 'si peneroke never fall in love 2 x kuar' .. dye kuar but warne puttih so.sme mcm background .. bile da tuka kaler pn ta boleh .. cbe mommy highlight kn kt blog sy tuhh .. nnti ader si peneroke never fall in love but that's warne puth x leh nk tuka ke ??

    ReplyDelete
  16. mommy thankz..^^ eipaa da dpt wt.. hee.. tp eipaa ta reti cm nea nak letak gmbar kt post footer..

    ReplyDelete
  17. mommy,kenapa perkataan wrote by white mummy on saturday tu saya punya xkuar?

    ReplyDelete
  18. saya buat p xjadi =( huhu..cdeh nyer

    ReplyDelete
  19. nak tanya nie, kenapa border dia takde kt bawah eh? cuba tengok blog saya. pelik lah.

    ReplyDelete
  20. nie url blog saya : http://shopaholicstory.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. tq mommy. sy guna tutorial neh :)

    ReplyDelete
  22. thanks for the tuto . erm, nk tnye, cm mn nk buat cm background pink kt post a comment ni ?

    ReplyDelete
  23. tq mommy...ibu dah berjaya ngan tuto nie...thanks banyak2!! =))

    ReplyDelete
  24. mommy ! cantiklaa.
    da cuba dan menjadi. hee.
    tenkiu mom :)

    ReplyDelete
  25. mommy .. da try ..dan jadi ..
    terima kasih

    ReplyDelete
  26. hi mummy..
    thanks for the tutorial..
    kredit to mummy!!
    tq.. =)

    ReplyDelete
  27. hi sis. first time sampai dekat blog sis. and try this tutorial.
    heee. menjadi, cuma yg picture tuh tak boleh laa. sobsss.

    here, my link :
    http://sweetylovemumu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. salam mommy..hanis nak ambil gambar bunga tu ok?

    ReplyDelete
  29. salam...dah buat and jadi tapi tepi jadi warna hitam pastu Tajuk jadi warna Putih...boleh tolong x?

    ReplyDelete
  30. salam, awak. boleh ta bagi link untuk cari gambar

    ReplyDelete
  31. selesai follow blog ni :)) cantek ~ :)

    ReplyDelete
  32. saya gune tutor ini juge!! thanx~~
    like this blog..
    1st time singgah, dah trus jatuh hati...
    i luv pink also!! (^_^)v

    ReplyDelete
  33. mommy..da jadi..juz cemane nak letak tulisan kat dlm kotak 2..?

    ReplyDelete
  34. mommy mcm mane nak letak tulisan tuu ? and nak padam reaction and posted then nak gntikan dgn perkataan lain .

    ReplyDelete
  35. nape die ade mase je ? hari dan tarikh x de pun ? n gmba x kuar lakk .

    ReplyDelete
  36. mommypinky , nak tanye kenape 'dibebel oleh' tuhh takde dekat post footer after saye kachakkan post footer saye ? saye dah tick dekat post page options yg utk posted by , tp tetap takde :( buntuuu .

    ReplyDelete
  37. x try agy,,tapi cam best jew,,thankies ^_^

    ReplyDelete
  38. m0mmy..hasz amik tuto ni..jadik!! tQ~~~ tapi nk tanya napa tilisan 2 bertindih ngn gmba?? c0de mna pt0t hasz ubah?? tQ~~

    ReplyDelete
  39. jadi ^^
    terima kasih buad tutorial ni..

    ReplyDelete
  40. erm, macam mana pulak nak letak imej macam mommy tu..yang bunga ros tu..

    ReplyDelete
  41. IT'S WORK..THANKS..SAPE YG XKUA GMBA 2, MAYBE KORG LPE MASUKKKAN URL GAMBA..TGK BTOL2 REQUIREMENT PADA KOD YG MUMMY BAGI TUE EA..

    ReplyDelete
  42. Kak...cmne akak ltk gmbr sebelah signature...blh tunjuk ajar???nk tahu sgt2... =)

    ReplyDelete
  43. salam..
    akk saya nak tanye..
    saya ltak signature kat blog,tapi signature 2 blah kiri and data post kat bwh signature 2 jadi ke knan..
    mcm ne nak ltak signature 2 knan yek?
    akk blh tgk blog saya if akk xphm apa saya ckp..hehe :)
    http://nurhanifahamin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  44. tq again mommy for the sharing :D

    Jom ke blog sy FAMILI FANTASTIK!! ;)

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™