Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Tutorial: Cara Untuk Invite Admin Blog

Salam semua... nak kongsi tutorial yang tersangat penting untuk saya dan my customer also my future customer... since saya dah ada customer yang agak ramai ni.. jadi saya rasa tutorial ini akan lebih memudahkan saya dengan customer saya... iaitu semasa proses untuk install template...

Tutorial ini juga boleh digunakan untuk mereka yang ingin mengabungkan beberapa blog... tanpa perlu log in menggunakan email yang berlainan. Selain itu sesuai juga untuk mereka yang menjalankan bisnes secara share partner yang mana disamping itu mempunyai personal blog... jadi... yang share hanyalah blog bisnes... blog personal hanya pemiliknya sahaja yang boleh mengaksesnya...[hehehe betul tak ayat saya ni...]

Selain memudahkan saya untuk menginstall tanpa perlu logout dari blog saya... juga melindungi hak peribadi customer saya... mungkin customer saya mempunyai private blog yang tidak mahu dibaca oleh sesiapa...

Ok.. anda faham tak apa yang saya maksudkan? jom tengok tutorialnya... model untuk gambarajah tutorial ini adalah blog ibu Aqil... saya pinjam kejap... "terima kasih ya ibu..."

Saya gunakan situasi ini berlaku diantara saya dan customer saya... jadi saya menggunakan kata ganti nama untuk saya dan anda ya...

Pastikan anda log in Blog anda dulu sebelum invite... hehehe kalau tak macam mana nak invitekan...;p
1. Mula-mula klik pada Settings seperti didalam gambarajah diatas...

2. Anda akan dibawa ke sini... Klik pada bahagian Permissions

3. Klik pada ADD AUTHORS

4. Masukkan email orang yang anda hendak invite... seperti contoh diatas adalah email saya...

5. Notification kepada akan dihantar kepada orang yang anda invite dan skrin seperti diatas akan terpapar... dan anda perlu menunggu orang yang anda invite menerima invitation anda...

6. Email akan diterima oleh orang yang anda invite...[seperti contoh diatas saya menerima email daripada Ibu Aqil...] dan saya perlu menerima invitation itu dengan menekan link yang diberi...

7. Skrin akan terpapar seperti gambarajah diatas... dan orang yang di invite perlu memasukkan password dan menekan butang ACCEPT INVITATION

8. Pada Dashboard orang yang anda invite akan mendapat paparan skrin seperti diatas... blog yang terlibat akan terpapar pada Dashboard orang yang di invite. tetapi masih ada kekurangan... cuba tengok apa perbezaannya pada bahagian yang saya bulatkan dengan warna hijau... yup... nampakkan... tak semua setting orang yang anda invite boleh akses...

9. Jadi apa yang anda perlu lakukan... adalah... pada blog anda, anda perlu klik semula pada bahagian permissions tadi... dan klik pada grant admin privileges .

10. Kotak ini akan terpapar... dan klik pada GRANT ADMIN PRIVILEGES sekali lagi untuk mengesahkan invitation anda... dengan itu... orang yang anda invite boleh mengakses untuk blog tersebut sahaja ... jika anda mempunyai blog2 lain di dalam akaun anda... orang yang anda invite tidak akan dapat melihatnya...

tambahan untuk my customer: selepas saya selesai menginstall template anda... anda perlu delete email saya dibahagian authors... seperti gambarajah diatas...

Ok... paham tak bahasa saya... hehehe kalau tak paham... boleh perhati betul2 pada gambar...[sila klik untuk melihat paparan yang jelas] then let's picture talking....:)

12 Comment (s):

  1. tutorial ni ok, kita boleh faham, tapiii setakat baca sekali lalu je la hehe. kang balik rumah baru fahamkan sungguh-sungguh :D thanks sha.

    ReplyDelete
  2. faham..dh try dh ni, tggu respon sha jer..hehe..

    ReplyDelete
  3. cantek blog nie..nampak simple dan kemas...

    ReplyDelete
  4. salam kak..wan ambek tutorial nie creditkan ke blog akak..harap tak kisah...http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/tutorial-cara-untuk-invite-admin-blog.html

    ReplyDelete
  5. terima kasih sha,memang berguna saya tak yah pening kepala byk blog terima kasih sha....

    ReplyDelete
  6. hye kak sha..nk mintak izin copy tuto ni dgn tuto watermark bole x?

    ReplyDelete
  7. saye nk masukkn dlm blog http://anakdenesor.bsilogspot n blog si gadis milo..bole x?

    ReplyDelete
  8. saya dah try tp invitation tu tk masuk pon dalam email saya. dah try for a few times but still tak dapat gak. cemana ya?

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™