Guest(s) Visitor(s)
My artwork and design are copyrighted. Kindly contact me at whiteymommy@yahoo.com for pricing.
You are not allowed to take any of my artwork and design without my permission!
All Whitey Mommy 's artwork and design is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
All Business by Whitey Mommy™ is licensed under Whitey Mommy Enterprise [002005515-D]

Testimonial Elysyle Dx Lingerie saya.

Akhirnya setelah sebulan memakai Dx Lingerie, saya bersedia untuk share testimonial saya dengan kawan-kawan untuk membuktikan keberkesanannya. Selama ini hanya tunjuk testimonial orang lain kan? Jadi untuk tidak bercakap kosong. Saya buktikan dengan diri sendiri pula. Saya akan bentang testimonial ikut bulan demi bulan. Supaya anda akan nampak perubahan yang berkala, sehinggalah saya mencapai berat idaman saya iaitu 50Kg. Ok Jom baca cerita saya.

Daripada dulu sampai sekarang. Masalah berat badan ni sentiasa ada dengan diri saya. Cuma bezanya waktu zaman bujang dulu, gaya hidup saya aktif, berjalan sana sini. Jadi walaupun perut tu buncit masih rasa selesa lagi lah. Sebab bahagian lain tidak menggelebeh. Tapi selepas beranak satu, kerja saya pula menghadap laptop dan duduk sahaja. Badan makin lama makin kembang dan dengan postur duduk yang tak betul, saya dapat rasa badan saya makin kelihatan bongkok. Memang berlainan sesangat. Sebab tak jaga body, dalam pantang pun saya tak berbengkung. Maklumlah ibu muda, tak tahu apa-apa tambahan saya berpantang sendiri. Memang muka saya makin hari makin kusam. Jujur saya cakap. Memang nampak tua dah rasa diri ini.

Akhir tahun 2011, saya mula untuk menjaga badan, mula kawal pemakanan. Sebab bahagian lutut saya sudah mula sakit akibat menanggung bebanan berat badan yang naik secara menjadi-jadi. tambahan masa itu sakit hati dengan penghinaan dan cacian oleh orang yang terdekat. Ya lah dah gemuk kan. Pandang pun buruk betul tak? Sedih, saya tekad untuk berdiet. Tapi ya la kan, bila kita control makan ni kekadang tak tahan juga, terbabas. Tambahan saya masih menyusukan Khalis, memang bila tengah malam tu rasa lapar membuak-buak. Kekadang memang perlu makan juga untuk alas perut. Hampir 3 bulan saya berdiet. Ok lah... Berat turun banak sangat sehingga 65kg daripada 78kg. Saya juga ada mengambil pil dan supplement untuk kurus pada waktu itu. Tapi benda-benda macam itu perlu maintain penggunaannya. Kekadang bila income tak de memang saya tak dapat beli. Jadi tak makan secara berterusan, mula-mula memang turun lepas tu akan naik balik.

Entah bila waktunya. Saya terus menerus terbabas daripada landasan diet. Tension dengan kerja yang banyak tertanggung. Tension dengan persekitaran. Apa yang saya tahu pada waktu itu adalah perlu buat kerja untuk menampung kehidupan seharian. Saya lupa diet. Makan pukul 3,4 pagi . Berat saya mencanak-canak naik semula. Saya dapat rasa sebab bila saya pakai baju, rasa ketat dan sangat-sangat rimas. Masa tu memang down sesangat. Tak lupa juga saya pun pakai korset yang popular itu hari-hari tanpa miss. Tapi apa yang saya dapat, bahagian perut memang makin buncit. Tambahan tidak selesa. Badan sampai melecet2. Mengadu kat kawan saya. Dia cakap stop pakai. Saya pun stop pakai. Nak kata ketat korset tu memang tak ketat dah. sebab masa tu saya dah pakai cangkuk ketiga dan masih ada ruang udara dah sebab badan dah mengecil daripada saiznya. Cuma mungkin tak sesuai dengan saya kot.

Sehinggalah awal bulan 3, saya diperkenalkan dengan Elysyle Dx Lingerie oleh kawan saya. Hanisah. Dia bagi saya untuk fitting. Saya pakai selama 3 jam. Ya Allah selesa sangat-sangat, rasa macam tidak percaya waktu itu. Sebab masa dia nak bagi pakai tu. Saya memang dah putus harapan untuk kembalikan bentuk badan dan kuruskan badan. Tapi lepas cuba pakai tu. Saya rasa bersemangat. Walaupun hanya diberi peluang pakai selama 3 jam. Tapi sangat-sangat berpuas hati.

Masa itu apa yang saya rasa adalah :
1. Tidak senak dan tidak sekak.
2. Duduk pun selesa tak de rasa kram-kram belakang seperti sebelum ini.
3. walaupun baru pertama kali pakai tapi tidak rasa gatal-gatal atau tidak selesa.
4. Tidak seperti pakai korset kerana ianya bagaikan kulit kedua.
5. Badan rasa ringan gitu, bahagian yang mengelebeh semua dah tersimpan kemas melekat di badan.


Ini adalah saya, pada hari pergi beli Dx Lingerie. Inilah kali ke-3 saya publish gambar di blog. Sebelum ini saya jarang tunjuk gambar saya, sebab jujur saya cakap malu dengan penampilan diri. Nak jumpa orang pun malu dengan baju yang tak de saiz. Sebab dah jarang beli baju, kat rumah saya hanyalah ber T-shirt dan kain batik sahaja. Baju-baju lain semua dah sendat. Tengok baju pun dah down sesangat. Orang yang pernah mengalami situasi macam saya ni akan paham macam mana perasaan itu. Terutama bila tengok baju masa zaman bujang. Yang saya rasa memang mustahil untuk saya muat balik baju-baju tu semua. Kalau dulu sekeping je badan, tapi sekarang dah berkeping-keping. Sebab gaya hidup yang pasif. Hanya duduk di depan laptop dan buat kerja. Serta tabiat makan yang sangat buruk. Saya tak makan banyak, cuma saya kerap makan lewat malam.

Pernah bila orang jumpa akan tegur saya ni pregnant ke? huhu sentap ok! Kalau betul-betul pregnant tak apa. Tapi saya memang tak pregnant. Memang sentaplah. Padahal badan sendiri yang gemuk, ada hati pula nak sentap kan? Siapa suruh tak jaga body.

Masa gambar ini di ambil berat saya yang pernah turun 65kg selepas saya berdiet dulu. Naik hingga 80kg. Wah! pembesaran yang sangat menggalakkan! Sebab saya dah tak ada hati nak diet dah masa itu. Ini ukuran dan berat badan saya sewaktu pergi beli Dx Lingerie.

Berat badan : 80kg
Dada : 38
Pinggang : 34
Punggung : 44

Memang dah macam pregnant dengan perut berlipat-lipat. Self-confident memang jatuh merudum. Muka pun nampak lebar dan besar...



Inilah saya selepas sebulan pakai DX Lingerie. Saya pakai Dx selama 8-12 jam sehari. Jujur cakap, tiada rasa gatal-gatal atau melekit-lekit sangat-sangat selesa. Seolah-olah tak pakai apa-apa. Tidak senak tidak sengkak.  Berat dan ukuran saya sekarang:
Berat : 72Kg
Dada : 36
Pinggang: 32
Punggung: 42

Saya makan macam biasa, saya tidak bersenam, kerana saya adalah jenis yang tidak boleh bersenam kerana kaki saya mudah cedera akibat daripada kesan seliuh lama dulu yang tidak dirawat dengan betul. Jadi jika saya ingin betul-betul untuk kuruskan badan, saya perlu jaga pemakanan, dan jalankan kehidupan seharian yang aktif. Tapi saya makan macam biasa. Cuma sekarang ini saya cuba mengambil makanan dengan kuantiti yang sikit tapi kerap.

Untuk makluman semua, disebabkan tabiat makan tengah malam saya masih belum terhenti. Waktu malam pun saya masih pakai Dx Lingerie. Sehinggalah waktu nak tidur barulah saya buka, dan basuh (saya basuh setiap hari sangat cepat kering, 1-2 jam dah kering apabila diletakkan bawah kipas).

Saya pakai Dx sangat-sangat berbeza daripada korset sebelum ini. Selesa dalam melakukan setiap kerja. Kalau dulu nak solat pun rasa nak pitam, sebab waktu sujud rasa sesak nafas sesangat. Tapi sekarang tidak lagi. dengan Dx memang best. Anda patut cuba pakai untuk ambil pengalaman bagi membuktikan setiap kata-kata saya ini betul. Cuma satu perkataan yang selalu saya dengar daripada mereka yang cuba pakai iaitu SELESA. Untuk pakaian dalam, keselesaan adalah menjadi keutamaan. Tidak kira lah pakaian dalam mengandungi teknologi tertinggi ke apa. Tapi jika ia tidak selesa. Maka tidak bermakna juga bagi anda. Kerana pada saya, jika saya tidak selesa untuk pakai saya akan berfikir dua tiga kali untuk pakai. Tambahan kalau dah tidak selesa, penyakit malas dan bertangguh akan bertambah. Tapi dengan Dx tiap kali bangun pagi, perkara yang saya paling tidak sabar yang saya ingin lakukan adalah pakai Elysyle Dx Lingerie.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
✉ whiteymommy@yahoo.com

Akhirnya Jumpa Penyelesaian dengan Elysyle Dx Lingerie

Hari ini mood mendesign agak down sedikit. Saya lukis-lukis sahaja. Design tak langsung. Jadi sambil-sambil layar internet, saya blogwalking.

Lagi nak kongsi testimoni pemakai Dx Lingerie yang sangat berpuas hati dengan hasilnya. Sis Suhaila Ramli. Sangat luar biasa dengan hanya seminggu dia mendapat hasil yang memuaskan hati beliau. Beliau juga mengawal pemakanan dan pakai Dx Lingerie secara kerap dan konsisten kerana ingin cepat untuk mendapat hasil. Ternyata, usaha beliau sangat-sangat berbaloi dan apabila baca kata-kata daripada beliau, dapat menggambarkan betapa beliau sangat berpuas hati dengan Dx Lingerie. Jom baca. Testimoni beli
Erm..dah lama jugak aku x berblog nie...asyik nak cantikkan jerk..tapi x updated2...
Aku nak citer pasal pengalaman aku memakai korset ELKEN...
Hehehe...kalau nak diikutkan memanglah aku x mampu nak beli korset yang mahal nie...tapi, sebab tahun nie memang aku nekad gegila lah nak kurus...aku terus beli....(aku mintak izin ngan hushben aku dulu..)

Aku beli guna AEON servis...bayar bebulan RM 112 sahaja...bagi aku okeylah...janji kesannyer menakjubkan....aku x kisah orang nak kata aku suker berhutang...janji aku x susahkan diaorang..kalu aku x hutang x dapatlah aku nak pakai..hehehe..betul tak...
Aku start pakai korset nie pada 29 Februari 2012...hehehe, masuk arinie dah nak genap seminggu aku pakai...aku pakai hari2 siang dan malam...nak kurus punyer pasal...

Kalau korang nak tau korset nie serap peluh dan x berbau..yea....aku basuh seminggu sekali jerk...
Daripada start aku pakai aritue..aku dah mula x makan nasi..yelah, aku rasa x berapa lapar..dan kalau aku makan banyak...aku dah rasa macam nak mati dah..rasa macam tersekat jerk kat tekak nie..dah banyak kali dah aku membazir jerk...
Tapi, semalam aku terlepas gak makan nasi...tapi, lepas tue aku asyik ke toilet jerk..mungkin dah lama x makan nasik kot dan sebab aku ada makan LACTOSE..iaitu pencuci usus...
Sebenarnyer aku dah banyak abiskan duit untuk beli korset...aku dah pernah cuba korset dari Cosway, Avon, Triumph, Scarlet, Slimming Bamboo punyer dan yang nthahapehape lagik...aku dah pernah pergi Dr. Murad Slimming Body punyer..semua x kurus...ape produk yang aku x makan..dah banyak dah duit aku habiskan..macam nie gak badan aku...
Yang aku suka sangat dengan produk nie yelah sebab badan aku x sakit..kalau korset yang lain, bila aku pakai rasa macam sesak nafas, asyik terlipat ajer, kat perut aku rasa macam kene cengkam..bila memandu perut akan rasa sakit macam nak buang air besar...
Tapi, bila aku rasa pakai korset nie..rasa macam tertawan sebab x sakitkan badan aku..bila ke tandas atau bersolat...dia x terlipat..tu yang penting..aku dah x fikir mahal dah...aku rembat jerk...(tq sayang sebab bagi I beli...ngeh...)
Sekarang aku tengah usaha betul2 untuk pakai korset nie..nanti bila dah ada perubahan pada diri aku..aku akan tunjukkan kat korang...yea...yelah, kekadang kita nie nak tengok hasil baru bleh percaya..yea tak...

seperti yang aku janjikan..aku nak tunjukkan kat korang perubahan yang aku alami setelah seminggu memakai korset nie..

Ha...Gambar nie aku ambil masa tahun lepas..selepas raya...korang cuber tengok perut aku...eeiiii..buat malu jerk..xper, untuk nak bagi kepercayaan kepada korang aku x kisah..

Selepas seminggu aku pakai korset nie...hasilnyer...hehehehe...

Suker nyer aku tengok..xyahlah aku nak risau2 perut aku tu terkeluar..hati aku senang..jadi aper tunggu lagik..
Jangan lepaskan peluang..bila lagik kita nak berubah....jom kita buat hushben kita happy dengan kita...
 ______________________________________________________________

Berminat untuk cuba pakai dan mendapat pengalaman memakai Dx Lingerie. Saya sedia membantu anda. Hubungi saya untuk set temujanji bagi proses untuk memakai Dx Lingerie secara PERCUMA.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
✉ whiteymommy@yahoo.com

Kak Ayu : Selepas 40 hari pakai Elysyle Dx Lingerie

Saya memang teruja nak tahu perubahan daripada Kak Ayu ni. Saya kenal beliau secara online. Selalu jenguk-jenguk blog beliau sebab nak tengok perubahan. Hari ni beliau upload gambar dia selepas 40 hari pakai Dx Lingerie. Memang luar biasa. Terbukti keberkesanannya. Jom kita baca apa kata Kak Ayu tentang baju dalam luar biasa ini. Belum cuba belum tahu. Dah cuba sudah tentu hari-hari mau pakai. :)

Pandangan Hadapan

Pandangan Sisi
Gambar-gambar diatas adalah selepas 2 minggu Kak Ayu pakai Dx Lingerie. Sebab nak hasil yang cepat Kak Ayu gabungkan dengan pemakaian Elysyle Countour Gel. Ini adalah kata-kata dari Kak Ayu yang saya copy dari blog beliau.
Saya memakai DX LINGERIE pada 20 April 2012. 3 Mei 2012 genap 14 hari.
Saya memakai DX LINGERIE konsisten 8 jam satu hari, kadang-kadang lebih dari 8 jam jugak. Sebelum pakai DX, saya sapu SELULIT GEL pada lengan kanan & kiri, perut dan peha kanan & kiri. Saya sapu SELULIT GEL selepas mandi pada waktu pagi dan pada waktu malam. Selepas sapu SELULIT GEL pada waktu pagi, terus saya pakai DX LINGERIE.

SELULIT GEL sangat berkesan dan ianya tidak panas seperti slimming gel yang lain dan berbau wangi. Ianya cepat serap ke dalam kulit. Berat saya maintain tetapi saya dah dapat rasa perubahan bentuk badan saya. Saya lupa la pulak nk ukur lilit di bahagian perut dan lengan.

Baru 2 minggu pakai DX LINGERIE,
cangkuk BODY SHAPER saya telah muat untuk cangkuk yang kedua. :)

Buat masa sekarang, saya memang tidak memakan produk kurus kerana telah cuba berbagai-bagai produk kurus yang berbentuk cecair. Boleh dikatakan saya memang dah putus asa kalau bab makan ubat kurus ni. Bila da stop makan, terus badan lagi naik mendadak. Dah x boleh nak control.

Produk yang saya pernah ambil MILELEA KACANG SOYA, SD 11, DR. AISHAH SOLUTION, JUS MATE 5. Bukan saya kata PRODUK semua tu x bagus. Saya hanya boleh minum dalam masa x sampai SEBULAN sahaja kadang2x 1 minggu sahaja sebab lepas tu dah x boleh nk telan sbb rasa dah muak dan tekak rasa kembang. Yang baki tu saya bagi la kat kawan saya utk rasa.

Oleh itu saya rasa DX LINGERIE dapat membantu saya utk membentuk badan saya semula. Kesan yang akan dapat dilihat adalah dalam masa 3 bulan - 6 bulan untuk penurunan berat badan.
So far saya x control makan, saya makan je apa yg sy nk makan. Bila da kenyang sy stop. Tu jer.
Selepas 40 hari pakai Elysyle Dx Lingerie. Makin meletup gitu!. Kata Kak Ayu : Baju yang dia pakai ni adalah baju raya tahun 2010, yang sebelum ini dah tak boleh dipakai. Tapi sekarang dah boleh pakai. Sangat Luar biasa!
Ini kata Kak Ayu selepas 40 hari pakai Elysyle Dx Lingerie :
Saya mula pakai DX LINGERIE pada 20 APRIL 2012. Hari ini 29 MEI 2012 genaplah 40 hari saya memakai DX LINGERIE. YEEEEEEAHHHHHH.... berat saya dah turun 1.5kg... bestnyer... walaupon sedikit tp yg penting berat saya turun OK :)...

apa yg bestnyer saya x control nafsu makan saya.. saya kan memang yg jenis suka makan. fast food memang no. 1 la saya suka... hihihi....

Pengalaman saya pakai DX nih, badan akan rasa seperti dipeluk oleh waist nipper dan body shaper. badan terasa sangat KEMAS sbb spare tyre dah x terkeluar.

CONFIDENT level amat tinggi sbb kita rasa diri kita CANTIK... memang setiap ORANG CANTIKKAN... :)

badan dah x bongkok lagi sbb body shaper menegakkan tulang belakang. so duduk la berapa lama kat atas kerusi pun ok..... :)

badan dah nampak SHAPE... :)

memang berbaloi-baloi la pakai DX nih...

sbb

senang nak pegi toilet sbb long girdlenya mudah nk buka dan dipakai

branya yg membuatkan payudara montok dan menyokong payudara daripada "sagging"

body shaper membetulkan dan meluruskan tulang belakang dan lemak2x di belakang tidak kelihatan

waist nipper untuk mengampiskan perut

Sesiapa yg berminat untuk membeli korset, sememangnya dx dari elken sgt membantu. Ia nya sangat selesa untuk dipakai seharian dan boleh tahan lama. Korset dr jepun ni adalah jahitan tangan dan keputusan nya dpt dilihat dalam jangka masa pendek.

Rujukan: Blog Kak Ayu
____________________________________________________________________

Teruja tak dengan hasil yang saya tunjukkan tadi? Jika anda berminat untuk cuba pakai secara percuma  boleh hubungi saya. Sudah pasti ianya sangat berbaloi-baloi. Tiada ubat, tiada kesan sampingan. Dan anda pasti akan berpuas hati. Beberapa customer saya yang membeli dan mencuba pakai. KESEMUANYA memberi maklumbalas yang positif. NEXT tunggu gambar daripada saya pula. Berdebar ni nak tunjuk... hehehe.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792 ✉ whiteymommy@yahoo.com

Apa Cita-cita masa kecil?

Dah lama tak taip entry yang bersifatkan personalkan? Boring tak masuk blog saya ni. Business je memanjangkan? Kalau tak business, info. Sangat jarang untuk meluahkan yang terbuku. Silent is better. Cakap lebih pun, kekadang kena cerca balik. Tambahkan dosa orang saja. Jadi diam sudah.

Saya nak tanya kawan-kawan semua. masih ingat tak apa cita-cita anda waktu sekolah rendah? Saya tahu, masa darjah1,2,3 kita sering ditanya oleh mak, ayah, cikgu, dan seangkatan dengannya. "Dah besar nak jadi apa?" betul tak? rata-rata masa peringkat umur kita mesti ramailah yang akan cakap nak jadi doktor, polis, askar, bomba dan lain-lain.

Tapi tak ramai yang bekerja seperti yang mereka cakap sewaktu kecil kan? sebab cita-cita kita hilang ditelan arus peredaran zaman. Jom baca cerita saya :) Petang tadi dah update pasal ni kat facebook. tapi rasa tak puas mengarang pulak kat status. Jadi nak letak juga kat blog.

Masa kecil-kecil mak saya selalu tanya nanti besar nak jadi apa?
Saya cakap, nak jadi manager (sebab masa tu saya fikir manager adalah seorang yang mempunyai duit banyak :p)
*Alhamdulillah, merasa juga saya mendapat title manager. Sebab saya pernah bekerja sebagai Restaurant Manager Sushi King. Kira manager juga lah kan? hehe

Apabila dah besar sikit. (Masih di peringkat sekolah rendah) Mak saya tanya lagi nak jadi apa nanti besar.
Saya cakap dengan mak saya, saya nak jadi Business Woman. Waktu tu saya selalu tengok orang yang terlibat dalam business mesti banyak duit. kuikui dari kecil lagi selalu tengok yang banyak duit je kan saya ni. Ya lah, anak orang susah serba serbi kekurangan. Jadi aim saya waktu tu memang nak banyak duit. Supaya tidak diejek orang. Tidak di pandang rendah oleh orang lain.
*Alhamdulillah di saat ini, walaupun masih bertatih tapi status business woman tu boleh lah digunakan kepada saya ni kan? :)

Apa yang berlaku hari ini, adalah apa yang saya ucapkan waktu saya kecil-kecil dulu. Saya duduk, saya fikir, cerita-cerita masa saya kecil dulu. Rupanya apa yang berlaku hari ini adalah apa yang pernah fikir masa kecil dulu.

Tapi kenapa masa umur saya belasan tahun, saya lupa apa yang saya pernah ucapkan dulu?
semua Allah dah tentukan perjalanan yang sangat baik dan tepat untuk saya. Cuma waktu dulu saya tidak belajar muhasabah diri.

Tambah-tambah bila dah menginjak usia remaja. Kita masih tidak mempunyai matlamat, apa yang kita buat adalah perkara yang ikut-ikutan kawan-kawan. Orang nak masuk MRSM , saya pun nak masuk (tapi tak dapat masuk pun MRSM sebab keputusan PMR saya biasa-biasa sahaja ). Orang nak masuk matrik, saya pun nak masuk . Orang nak masuk Universiti saya pun nak masuk Universiti. Matlamat hidup adalah untuk gengam ijazah sahaja. Tapi saya tidak pernah terfikir pun pekerjaan apa. nak buat apa. lepas habis belajar. Sebab itu lepas tamat belajar. Mula lah merata-rata mencari kerja. Apply sana sini. Sekarang saya baru tahu, semua ini berlaku sebab saya sendiri yang tak set goal apa yang saya mahukan dalam hidup. Masa belajar dulu hanya set untuk mendapat ijazah. dan daripada ijazah tu baru nak cari kerja. Tapi hakikatnya pada zaman sekarang, kita perlu set goal sehingga kerja apa yang kita nak buat.

Kat sini pengajaran untuk diri, Insyaallah jika Allah berikan kudrat dan umur yang panjang. Saya nak latih Khalis untuk menjadi seorang yang serba boleh. Ibarat biji benih yang subur. Campak di mana-mana pun masih boleh tumbuh. Terap daripada awal supaya anak-anak dapat tahu dimana kekuatan mereka.

Alhamdulillah. Susah payah pahit manis hitam putih semuanya saya sudah mengalami, walaupun terkadang terfikir sendiri. Kenapa ini berlaku pada diri ini. Tapi apa yang saya yakin. Allah mesti nak bagi sesuatu kepada saya. Allah sudah punya perancangan yang sangat baik untuk saya. Allah mahukan yang terbaik untuk saya. Mesti mesti mesti dan sentiasa yakin bahawa Allah adalah sebaik-baik perancang.

Terkadang diri ini murung dan merudum, bila ingat ini semua hati akan tenang. Kerana saya yakin dan terus yakin disetiap kesusahan dan kepahitan yang saya alami, mesti ada hikmah yang masih tersembunyi. Dia Maha Mengetahui :)

Seindah Sakura

Sudah lama saya tak mengupdate blog ni kan?
Berehat daripada menaip dan generate idea untuk mengarang.


Tetiba hari ni tergerak hati nak kongsi tentang Drama Seindah Sakura yang tengah tayang kat TV3 sekarang ini. Serius! Cerita ini best dan mendapat tempat dihati saya. Jalan cerita dia sangat menyentuh hati. Lagi-lagi pelakonnya Fasha Sandha. Saya tidak lah peminat "Kipas Susah Mati" Tapi setiap Drama atau Filem dia memang menarik minat saya untuk menontonnya. Suka tengok dia berlakon

Ost dia pun Best!!!!... Kena kat hati ini. Layan...



Sering harungi sendiri kekurangan diri
Hanya tuhan mengerti
Tak mengharap sang cinta mahupun dicinta
Umpama tiada rahsia

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Masihkan hadir jua menepis gelora
Tak kala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada dijiwa

Harapan kau beri cintamu bersemi
Air mataku tak bisa menitis
Kau nafas akhirku
Kau yang dihati

Usah menangis sendiri sayang ku kan pergi
Senyumlah usah meratapi
Kala ada masa kita ditakdir yang Esa
Cukuplah buatku disana

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Ohhh

Aku bagai bintang menghiasi alam maya
Meninggalkan kilau tanpa sinar yang bercahya
Detik percintaan persis satu anugerah
Aku pinta hanya bercinta

Masihkan hadir jua menepis gelora
Tak kala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada dijiwa

Transformasi Luar Biasa oleh Elysyle DX Lingerie

Biasa persoalan yang ditanya kepada saya.
"Akk, saya ni belum kahwin, sesuai ke nak pakai Elysyle Dx Lingerie"
" Sha, umur akk dah 40 lebih masih sesuai ke nak pakai Dx ni?"
"Akk, berat saya 100kg lebih, sesuai ke nak pakai Dx ? Ada ke size?"
"Saya ni kurus, boleh ke saya nak pakai Dx? "

Kesemua soalan itu ada satu sahaja jawapannya, BOLEH! Elysyle Dx Lingerie mampu untuk mengubah semua itu. Ramai yang pakai kesemuanya sangat-sangat berpuas hati kerana keselesaannya. Pakaian dalam yang kita perlukan adalah lebih kepada keselesaan. Kalau sendat, senak, dan segala macam lah. Dan yang paling penting anda boleh CUBA PAKAI SECARA PERCUMA untuk AMBIL PENGALAMAN MEMAKAI DX LINGERIE.

Anda masih ragu-ragu? Jom kita jumpa saya nak bagi anda fitting dan dari situ anda boleh rasa macam pakainya.:) Jangan risau jangan khuatir kerana tiada paksaan untuk membelinya. Anda yang tentukan kerana pelaburan adalah daripada anda. Tugas saya adalah untuk berikan info tentang Dx Lingerie dan Bagi anda pengalaman untuk pakai Dx lingerie.

Siapa yang sesuai pakai Elysyle DX Lingerie

1. Gadis Remaja di zaman Baligh
Mengarahkan pengalihan lemak semasa mengalami proses peralihan umur dan hormon. Mengelakkan remaja mengalami masalah kegemukan apabila dewasa.
2. Wanita yang semakin gemuk / berlebihan berat badan/ gemuk
Mengarah pengalihan lemak ditempat yang betul supaya tiada lemak yang melenduh dan berlipat-lipat di bahagian perut.
3. Wanita yang cantik dan ramping/ kurus
Mengekalkan kedudukan lemak dan membentuk dan mengekalkan bentuk badan.
4. Wanita Berusia
Menahan daya graviti bagi mengelakkan badan melenduh dan menjaga tulang belakang bagi mengelakkan bongkok.
5. Wanita Selepas Bersalin
Membantu untuk melangsingkan badan dan mengecilkan kembali punggung.

Kenapa Dx Lingerie sesuai untuk semua peringkat umur? apa yang saya boleh katakan adalah sebab KESELESAANnya dan MUDAH UNTUK DIPAKAI. macam salah seorang kawan saya kata :
"Nak pakai DX lingerie ni senang lah. sarung je. tak perlu nak pusing, tak perlu nak tarik-tarik dan tak perlu nak lompat-lompat" 

Tergelak-gelak saya dengar tau. adakah anda pernah mengalami situasi ini semasa memakai pakaian dalam pembentuk badan anda? Masanya untuk anda berubah ke jenama Elysyle. Kerana itu yang saya buat. Pengalaman saya memakai jenama lain selama 3 tahun. Jauh beza sekali dengan saya memakai Elysyle Dx Lingerie selama 3 minggu. Pakaian dalam sebenarnya kita perlu pilih jenama yang bukan ikut-ikutan tetapi perlu memilih yang selesa apabila terletak dibadan anda. Kerana jenama ikut-ikutan tidak semestinya selesa di badan kita.

Jom kita lihat antara transformasi mereka yang memakai Dx Lingerie. Memang luar biasa!





DX Lingerie Health And Beauty Body. Produk yang hangat di pasaran mendapat sambutan luar biasa :
• Cara pemakaian yang begitu mudah & Berkesan
• Tanpa rasa tertekan atau sakit
• Mudah dan selesa
• Pembakaran lemak dengan cepat
• Membantu mengatasi masalah perut buncit dan menggeleber
• Membantu Menhilangkan "Pocket" di perut selepas bersalin secara Czer
• Membantu peredaran darah
• Membantu mengurangkan selulit
• Pembakaran lemak yang berterusan
• Sangat sesuai dipakai bagi wanita selepas bersalin
• Menghilangkan sakit belakang
• Membantu Menyuburkan badan
• sihat & cergaskan badan
• Semulajadi dan Selamat
• Tanpa menahan lapar
• Tanpa senaman
• Tak perlu berdiet
• Keadaan Memakai Yang TERLALU selesa
• Boleh membantu kembalikan payudara yang jatuh..
• Boleh besarkan size payudara dari A-D (Terbukti dalam sekelip mata sahala)
• Material yang Di perbuat daripada Kapas Mesir
• Memberi Tenaga berpanjangan
• Waktu Selepas Bersalin Dalam pantang TAK PERLU BEDUNG yang tidak selesa.
• No Side effect..
• Cuba And Fitting is Free. Di Mana Sahaja (kalau di luar KL buat appointment awal)


Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
✉ whiteymommy@yahoo.com

Kenapa Perlu Pilih Elysyle Dx Lingerie?

Kenapa saya memilih untuk menukar lingerie lain selepas 3 tahun menggunakan lingerie yang berjenama lain. 3 jam saya cuba pakai Elysyle Dx Lingerie buat pertama kali terus mengubah fikiran saya untuk bertukar ke jenama ini. Pertama kali saya cuba, satu sahaja perkataan yang terlintas difikiran saya. SELESA, SANGAT SELESA. Anda yang nak cuba pakai boleh cuba pakai dulu. Tiada paksaan dalam membeli. Dapatkan pengalaman memakainya. Saya yakin anda pasti sangat-sangat berpuas hati. Gambar saya akan release selepas satu jangka masa.


Mengapa sesetengah pakaian kelihatan hebat pada orang lain tetapi bukan pada diri kita? Anda boleh menyalahkan baka, makan tengah malam yang tetap malah penuaan, tetapi adakah terdapat penyelesaian sebenar?

Dengan rekaan ergonomik DX LINGERIE, anda bukan sahaja dapat menyaksikan suatu transformasi segera, malah dengan penggunaan tetap, lemak badan anda boleh dialihkan dan ditempatkan semula pada lengkungan menawan.

DX LINGERIE menggunakan teknologi Imbasan Garisan Badan dan peralatan pengukuran tekanan untuk mendapatkan sudut 3-D badan manusia. Ia kemudian menentukan daya hubungan ideal bahagian badan untuk kesan pembentukan optimal dan keselesaan. Perisian rekaan berkomputer yang berkuasa serta proses Pengilangan Berasaskan Komputer kemudiannya mencipta satu model ergonomik yang sahih dengan data berkomputer untuk pemotongan-persis fabrik yang berkelajuan tinggi. Tambahan, setiap set DX LINGERIE memerlukan 156 proses jahitan yang berlainan di bawah kepakaran 81 orang jurujahit yang berpengalaman.

Berasa hebat secara dalaman dan luaran dengan rekaan les dinamik DX LINGERIE yang menggunakan teknologi jahitan canggih dari Eropah. Net kuasa yang mengandungi kapas lembut direka untuk pelbagai bahagian menawarkan keselesaan muktamad, keanjalan dan ketahanan. Alami kuasa transformasi dengan DX LINGERIE dan memiliki potongan badan sempurna hari ini!

DX Lingerie Health And Beauty Body. Produk yang hangat di pasaran mendapat sambutan luar biasa :
• Cara pemakaian yang begitu mudah & Berkesan
• Tanpa rasa tertekan atau sakit
• Mudah dan selesa
• Pembakaran lemak dengan cepat
• Membantu mengatasi masalah perut buncit dan menggeleber
• Membantu Menhilangkan "Pocket" di perut selepas bersalin secara Czer
• Membantu peredaran darah
• Membantu mengurangkan selulit
• Pembakaran lemak yang berterusan
• Sangat sesuai dipakai bagi wanita selepas bersalin
• Menghilangkan sakit belakang
• Membantu Menyuburkan badan
• sihat & cergaskan badan
• Semulajadi dan Selamat
• Tanpa menahan lapar
• Tanpa senaman
• Tak perlu berdiet
• Keadaan Memakai Yang TERLALU selesa
• Boleh membantu kembalikan payudara yang jatuh..
• Boleh besarkan size payudara dari A-D (Terbukti dalam sekelip mata sahala)
• Material yang Di perbuat daripada Kapas Mesir
• Memberi Tenaga berpanjangan
• Waktu Selepas Bersalin Dalam pantang TAK PERLU BEDUNG yang tidak selesa.
• No Side effect..

Masih ramai yang tidak tahu tentang Dx Lingerie, hakikatnya ianya sudah menjadi bualan di kalangan golongan atasan. Saya tahu, ramai bila saya sebut harga terus tolak, terus kata mahal. Jangan risau, anda boleh bayar secara ansuran. Anda perlu fikir jangka masa yang panjang. Kerana mahal dia adalah kerana kualitinya luar biasa. Percaya atau tidak, jika saya katakan yang DX Lingerie ini boleh tahan melebihi 10 tahun. BETUL! itulah kenyataannya.

Dari segi keselesaan, sangat selesa dipakai seolah-olah tidak memakai korset pun. Nak ke tandas pun senang sebab Long Girdlenya sangat mudah dibuka dan dipakai semua. Mudah diregang dan cepat kembali ke bentuk asal. Anda boleh cuba pakai (fitting) Free je untuk cuba. Dah cuba barulah bagi keputusan nak beli ke tidak. Tiada Paksaan.

Proses fitting atau cuba pakai ini adalah untuk memberi pengalaman kepada customer sebelum membeli. Juga untuk menentukan saiz yang betul daripada saiz yang selesa anda pakai.

KELEBIHAN DX LINGERIE BERBANDING PAKAIAN DALAM LAIN YANG SEUMPAMA DENGAN NYA
  • DX LINGERIE memberikan kesan mengkagumkan serta-merta kepada pemakainya
  • DX LINGERIE mampu menegang, menganjal & memontokkan payudara wanita yang kecil, mengendur & menggelebeh sepantas 2 minit selepas memakainya !!
  • DX LINGERIE mempunyai fabrik dan tenunan yang sangat luarbiasa dan menarik dan memang kelihatan amat berbeza dari segi design, warna dan kesannya kepada pemakai.
  • Pemakaian DX LINGERIE Menegapkan Bentuk Tubuh supaya menjadi lebih sempurna dengan 3 langkah pengalihan lemak iaitu MENOLAK, MELETAK & MENGUNCI lemak di posisi dan tempat yang betul.
Saya tak tahu nak gambarkan macam mana senang dan selesa untuk dipakai. Anda perlu rasanya sendiri pengalaman memakainya. 2 jam pakai pun jadilah, anda pasti akan rasa teruja. Saya berani sharing tentang betapa luar biasanya DX kerana saya sendiri sudah merasa pakai.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
✉ whiteymommy@yahoo.com

7 Siti yang menjadi ibu dan wanita yang hebat

1. Siti Maryam
Siti Maryam merupakan seorang perempuan yang sangat mulia.
Beliau amat taat dalam melaksanakan perintah Allah dan sentiasa menjauhi perbuatan maksiat dan dosa. Setiap hari yang dilaluinya dihabiskan untuk beribadat kepada Allah.
Kesucian beliau terpelihara kerana beliau tidak pernah keluar dari biliknya apatah lagi untuk dilihat dan disentuh oleh mana-mana lelaki.

Beliau merupakan wanita soleh dan suci yang Allah pilih menjadi ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam.

2. Siti Hajar
Siti Hajar adalah isteri kedua Nabi Ibrahim. Kisahnya disebut dalam al-Quran walaupun namanya tidak disebut. Selain dalam Islam, kisah beliau juga disebut dalam tradisi agama Yahudi dan Kristian.

Beliau di bawa Nabi Ibrahim ke kota purba bernama Faran yang kini menjadi lokasi Makkah. Nabi Ibrahim meninggalkan Siti Hajar dan anaknya Nabi Ismail dan kembali ke Palestin.

Pada saat ketiadaan air, kehausan dan kelaparan, Siti Hajar berlari-lari 7 kali antara Bukit Safa dan Marwah, hinggalah akhirnya Allah menganugerahkan Air Zam-Zam dari hentakan kaki Nabi Ismail. Tempat itu akhirnya menjadi penempatan kafilah Arab yang akhirnya membangunkan kota itu.

13 tahun kemudian Nabi Ibrahim mengunjungi Makkah dan membina semula kaabah bersama Nabi Ismail.

Hingga kini air Zam-Zam tidak pernah kering dan tempat yang kontang dulunya kini menjadi kunjungan berjuta umat Islam.

3. Siti Asiah
Beliau menjadi isteri kepada tokoh kekafiran yang paling dahsyat iaitu Firaun. Dalam masa yang sama beliau menjadi ibu angkat kepada Nabi Musa sewaktu ramai anak-anak lelaki bani Israil dibunuh. Beliaulah yang mempertahankan Nabi Musa dari kesombongan Firaun yang mengaku dirinya tuhan. Hanya Asiah, satu-satunya wanita di istana Firaun yang beriman kepada Allah.

Akhirnya Asiah dihukum pancung oleh Firaun kerana tidak berganjak pendiriannya beriman kepada Allah dan menolak pujukan Firaun supaya mengaku Firaun sebagai Tuhan.

Kisah Asiah ketika hendak dipancung ada disebut adalam ayat al-Quran dalam surah At-tahrim ayat 11 yang bermaksud.

“ Dan Allah mengemukakan satu missal perbandingan bagi orang2 yang beriman iaitu perihal isteri Firaun ketika ia berkata : “Tuhanku, binalah untukku sebuah istana di sisi-Mu dalam syurga dan selamatkanlah aku drpd kaum yang zalim.”

Permohonan Asiah diperkenankan oleh Allah S.W.T, lalu Allah perintahkan kpd malaikat : “ Sesungguhnya hamba-Ku memohon pada-Ku dan aku perkenankan permohonannya. Maka perlihatlah padanya gambarannya kerana suaminya di dunia akan Aku ganti dengan suami yang lebih baik di dalam syurga, istananya yang ada di dunia akan Aku ganti dengan istana yang lebih baik di dalam syurga."

4. Siti Aminah
SITI Aminah adalah wanita yang tabah mengharungi cabaran hidup biarpun kehilangan suami pada saat sarat mengandung. Ketabahannya sebagai ibu tunggal dapat dilihat apabila beliau tidak berkahwin lain selepas pemergian suaminya, Abdullah bin Abdul Mutalib.

Beliau begitu mementingkan kesejahteraan anaknya, Muhammad dengan memberikan yang terbaik buatnya. Sebagai ibu, Aminah begitu mementingkan cara didikan demi memastikan anaknya memiliki sahsiah terpuji.

Ibu yang melahirkan Nabi Muhammad, nabi junjungan kita bukan calang-calang orangnya. Beliau mempunyai kekuatan jiwa hebat kerana mampu mengawal kesedihan emosi walaupun kehilangan orang tersayang.

Tanggal 12 Rabiulawal tahun Gajah, bersamaan 20 April 571 Masihi, lahirlah Nabi Muhammad dengan penuh rahmat dan keberkatan daripada-Nya. Insan paling gembira mendengar perkhabaran itu adalah Abdul Mutalib.

Berkatalah Muhammad puteranya tentang nasabnya. “Allah telah memilih aku dari Kinanah, dan memilih Kinanah dari suku Quraisy bangsa Arab. Aku berasal dari keturunan orang-orang yang baik, dari orang-orang yang baik, dari orang-orang yang baik.” Dengarlah sabdanya lagi, “Allah memindahkan aku dari sulbi-sulbi yang baik ke rahim-rahim yang suci secara terpilih dan terdidik. Tiadalah bercabang dua, melainkan aku di bahagian yang terbaik.”

Aminah bukan cuma ibu seorang rasul atau nabi, tetapi juga wanita pengukir sejarah. Kerana risalah yang dibawa putera tunggalnya sempurna, benar dan kekal sepanjang zaman. Suatu risalah yang bermaslahat bagi ummat manusia. Berkatalah Ibnu Ishaq tentang Aminah binti Wahb ini. “Pada waktu itu ia merupakan gadis yang termulia nasab dan kedudukannya di kalangan suku Quraisy.”


5. Siti Khadijah
ISTERI Rasulullah SAW, Saidatina Khadijah binti Khuwailid ialah wanita pertama beriman kepada Allah dan rasul-Nya. Beliau banyak membantu dan mengukuhkan tekad Nabi Muhammad dalam melaksanakan risalah dakwah Islamiah. Beliau sentiasa berusaha meringankan kepedihan hati dan menghilangkan keletihan serta penderitaan suaminya dalam berdakwah.

Inilah keistimewaan dan keutamaan Khadijah dalam sejarah perjuangan Islam. Beliau adalah sumber kekuatan di belakang Rasulullah.

Rasulullah ketika menceritakan keperibadian Khadijah bersabda, maksudnya: “ Demi Allah, tidak ada ganti yang lebih baik daripada dia, yang beriman kepadaku saat semua orang ingkar, yang percaya kepadaku ketika semua mendustakan, yang mengorbankan semua hartanya saat semua berusaha mempertahankannya dan daripadanyalah aku mendapatkan keturunan.”

Siti Khadijah berasal daripada keturunan terhormat serta terkenal sebagai wanita tegas dan cerdas.Beliau adalah wanita kaya dan terkenal serta mampu hidup mewah dengan hartanya sendiri. Namun semua itu dengan rela dikorbankannya untuk memudahkan tugas suaminya.Hal ini menunjukkan beliau adalah wanita yang mendorong kemajuan pahlawan umat manusia, melindungi pejuang terbesar dalam sejarah dengan mewujudkan kedamaian dalam kehidupan suaminya. Sikap inilah yang menjadi sumber kekuatan Rasulullah sepanjang kehidupan mereka.

6. Siti Aisyah
Nama penuhnya Aisyah binti Abi Bakar bin Osman, biasa dipanggil Ummu Abdillah, dan digelar Ash-Shiddiqah (wanita yang membenarkan). Dia juga masyhur dengan panggilan ummul mukminin, dan Al-Humaira’, kerana warna kulitnya sangat putih.
Dia dilahirkan tahun ke-4 atau ke-5 setelah kenabian Nabi Muhammad SAW.

Aisyah adalah isteri yang dicintai oleh Rasulullah, dan yang paling banyak merawikan hadis. Dia merawikan 2210 hadis, 279 di antaranya terdapat di dalam Shahih Bukhari.

Dia adalah wanita yang paling luas ilmu dan pemahamannya di antara seluruh wanita umat ini. Dia termasuk wanita muslimah yang paling faqih dan paling mengerti tentang sastera dan agama.

Aisyah adalah wanita yang sangat zuhud dan dermawan luar biasa, ahli ibadah dan puasa.
Aisyah yang digelar Ummul Mukminin menjadi ibu angkat kepada anak-anak yatim di mana bapa-bapa mereka syahid di medan perang.

7. Siti Fatimah
Saidatina Fatimah az-Zahra r.a. adalah puteri bongsu yang mulia Rasulullah S.A.W, Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim.

Siti Fatimah puteri kesayangan Nabi s.a.w. mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya), Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah) dan yang paling sering disebutkan adalah Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak).

Dia juga digelari Al-Batuul, iaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab,hasab dan nasab.

Siti Fatimah az-Zahra menyaksikan sendiri betapa halangan dan rintangan yang telah dihadapi ayahandanya dalam memperjuangkan Islam. Pernah ketika Nabi s.a.w. dihina, dimaki hamun, malah diletakkan najis binatang ketika Nabi s.a.w. sedang sujud, menyembah Allah s.w.t., dengan tangisan kesedihan Siti Fatimah membersihkan tubuh Nabi s.a.w. dari kotoran yang taburkan oleh kaum Quraisy.

Kepada Salman Al-Farisi, Rasulullah S.A.W pernah bercerita tentang kearifan yang dicapai oleh Fatimah. Baginda bersabda, "Wahai Salman, ketahuilah bahawa Allah SWT telah memenuhi kalbu dan seluruh jiwa raga puteriku dengan keimanan." Sebagai pendamping hidup Saidina Ali r.a, Fatimah juga tampil sebagai isteri yang ideal dan suri rumah yang penuh tanggungjawab. Bahkan beliau turut menggerakkan beberapa protes sosial terhadap status-quo yang merampas kekhalifahan Ali r.a dan pencerobohan ke atas tanahnya.

Demikian besar peribadi Fatimah sehingga insan sehebat Imam Ali r.a merasa tenang dan damai di sisinya. "Demi Tuhan, hingga akhir hayatnya, tidak pernah aku merasa kecil hati dengan perilakunya atau memaksanya. Begitu juga tidak pernah dia merasa marah terhadapku atau tidak mentaatiku. Saat aku melihat Fatimah," kata Imam Ali, "hilanglah duka dari seluruh jiwaku."

Beliau merupakan ibu kepada Al-Hassan dan Al-Husein cucunda Rasulullah SAW.
Al-Hassan menuturkan; "Ibuku adalah dia yang memenuhi malamnya dengan doa dan munajat hanya kerana umat Muhammad."

Saya Siti Nor Khaironisha. Mahu jadi yang terbaik untuk Muhammad Khalis Putra dan insan yang tahu menghargai saya.

Semoga kita semua menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak kita...:) Selamat hari ibu...:)
Hari-hari pun hari ibu.

Tidak Perlu Makan Vitamin Untuk Penyusuan?

Petikan ini saya ambil daripada blog Kak Norita. Saya nak share kenapa dan sebab apa anda perlu mengambil supplement . Dalam mengharungi perjalanan penyusuan, nutrien penting bukan hanya untuk bayi anda. Tetapi untuk diri sendiri juga. Kerap kali saya tekankan pada mana-mana entry yang berkorban itu biar berpada. Kerana jika ibu tidak sihat siapa yang hendak jaga anak bukan? Kita salurkan semua nutrien kepada anak, tetapi apa yang tinggal untuk diri kita? disinilah pentingnya pengambilan supplement bagi mengelakkan kesan jangka panjang seperti osteoperosis, kulit nampak kusam dan cepat nampak tua. Baca sini tentang pentingnya pengambilan nutrien yang mencukupi.
Alhamdulillah lepas makan vitamin yang beli kat akak tu saya dah kurang letih dan tak stress sangat. Alhamdulillah air susu pun makin bertambah ( walaupun niat sebenarnya makan vitamin tu untuk tingkat tenaga sebab hari-hari travel umah ke opis jauh. Alor star ke Kangar, memang sangat-0sangat penat disamping bf baby lagi memang sangat2 tensen!)
Saya sekarang terpaksa beli freezer sebab stok dah tak muat dah nak letak dalam peti ais......... (sms panjang maka yang penting sahaja di sertakan di sini)
Terdapat segelintir ibu yang menyusukan anak yang sering kali membuat kenyataan mudah.

Tak perlu makan vitamin, memadai makan dengan seimbang, tidur yang cukup dan minum air berkadaran. Asalkan pumping dengan konsisten sehingga payudara kosong, susu akan terhasil dengan banyak.

Kenyataan ini sama sekali tidak salah, dan ia memang benar. Namun secara peribadi saya mahu ajukan semula soalan kepada yang memberi pendapat ini.

Adakah cara hidup puan sama dengan cara hidup saya?

Makan yang seimbang


Memadai makan seimbang. Mungkin puan boleh memasak 5 jenis lauk sehari yang merangkumi semua nutrien yang terdapat didalam piramid makanan.

terutama mereka yang bekerja dan pulang goyang kaki kerana punyai maid indonesia di rumah untuk memasak. Ada pula yang diam serumah dengan mak atau mak mertua, makanan sudah terhidang siap dan balik hanya untuk makan sahaja.

Lebih hebat lagi mereka yang kata tidak perlu amik vitamin adalah ibu yang bekerjaya yang beli lauk pauk setiap hari! Tanpa mereka ini sedari hidangan tersebut penuh dengan kandungan MSG! (ajinomoto)! Inikah yang mahu dibangga-banggakan?

Ada juga yang makan telur hari-hari dengan sup sayur dah menganggap pemakanan yang seimbang!

Ada yang bertanya tentang perlukah vitamin dan waktu yang sama sedang enak makan Mc Donald yang dah sah-sah tinggi kandungan MSG. Inikah makanan seimbang yang kalian banggakan sebagai makanan seimbang?

Rata-rata rakyat Malaysia yang berpenyakit pada peringkat umur yang muda disebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Pengambilan lemak yang tinggi, gula yang banyak dan makanan bergoreng yang berminyak!

Hakikatnya ramai yang tak tahu apakah itu makanan yang seimbang!

Tidur yang cukup

Adakah gaya hidup anda sama dengan gaya hidup saya? Adakah anak anda tidur seperti anak saya yang mana jam 12 tengah malam matanya masih celik dan meminta ajak bermain.
Adakah anda seperti saya yang tidak punya maid dan semua urusan rumah saya lakukan sendiri.
Adakah anda adalah orang yang tidur sampai ke pagi tanpa perlu bangun malam uruskan diapers anak? (Ini kerana saya punya kawan yang akan kuncikan jam loceng meminta suaminya bangun untuk tukarkan lampin anak dan dia tidur lena sampai ke pagi!)
Namun berapa ramai yang sedar akan hakikat ini?

Minum air berkadaran

Adakah boleh dengan minum hanya 6-8 gelas sehari dah memadai untuk memastikan badan mendapat cukup air sedangkan dalam sehari aktiviti badan untuk pengeluaran air bagi tujuan perkumuhan dan penyusuan sahaja cukup banyak.

Kajian saya sendiri mengapa ramai rakyat Malaysia yang sakit adalah berpunca dari malas minum air dan malas ke tandas. Apabila ini berlaku, kepekatan darah mula meningkat dan ini boleh mengakibatkan peningkatan toksin dan akhirnya penyakit mula menular di dalam tubuh serta pertumbuhan abnormal sel dalam badan yang boleh menyebabkan penyakit seperti kanser dan sebagainya....wallah hu alam .

pumping dengan konsisten sehingga payudara kosong, susu akan terhasil dengan banyak.

Statement ini memang benar namun
  • jika anda seorang ibu yang mudah letih
  • jika anda adalah seorang ibu seperti saya yang sibuk dengan kerja rumah, opis dan anak-anak
  • jika anda tidak mampu menyediakan makanan yang seimbang
  • jika anda tidak perolehi enough quality sleep
  • jika anda mempunyai masalah kedinginan bersama suami
  • jika anda mempunyai kulit muka yang kusam dan nampak tua dari umur sebenarnya
  • jika anda mempnyai masalah berat badan berlebihan/ berkurangan
MAKA TEPUK DADA TANYA SELERA. Adakah anda hanya mahu duduk berdiam diri sahaja tanpa usaha yang MAMPU anda ambil untuk MENGUBAHNYA?

Bagi yang ingin menasihatkan teman-teman dan membuat kenyataan, Tidak perlu amik vitamin, sila pastikan anda tahu apakah si teman tadi mempunyai cara hidup yang serupa dengan anda.

Bagi kawan-kawan saya yang memang hidupnya mudah....ada maid, anak tak banyak ragam...dapat makan seimbang setiap hari dengan lauk pauk masakan di rumah dan tidur yang sangat-sangat lena sampai ke pagi....hakikatnya bukan semua orang macam kalian :)

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792 ✉ whiteymommy@yahoo.com
___________________________________________________________________________
Setiap pembelian dengan Whitey Mommy, anda layak menerima harga istimewa, jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan serta konsultasi percuma yang berterusan.
Produk ini adalah produk kesihatan semulajadi yang dimakan sebagai pelengkap kepada pemakanan seharian, ia bukan bertujuan untuk diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
___________________________________________________________

Beauty Comes From Within




Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792  
✉ whiteymommy@yahoo.com

Mrs Elysyle 2011

Pagi tadi saya post tentang Miss Elysyle 2011 (kategori bagi mereka yang belum berkahwin) sekarang saya publish bagi kategori ibu-ibu pulak, Mrs Elysyle 2011.

Bagaimana? luar biasa bukan? Setiap tahun mereka yang berjaya mendapat bentuk badan yang diingini akan diraikan melalui pertandingan Queen Elysyle. Macam ratu cantik gitu la pertandingannya.

Sesiapa yang berminat nak masuk pertandingan ratu cantik sebelum ini. Apa kata anda cuba join pertandingan ini. Tapi sebelum tu kena pakai Elysyle Dx Lingerie lah dulu barulah layak untuk masuk pertandingan...:)






DX Lingerie Health And Beauty Body. Produk yang hangat di pasaran mendapat sambutan luar biasa :
• Cara pemakaian yang begitu mudah & Berkesan
• Tanpa rasa tertekan atau sakit
• Mudah dan selesa
• Pembakaran lemak dengan cepat
• Membantu mengatasi masalah perut buncit dan menggeleber
• Membantu Menhilangkan "Pocket" di perut selepas bersalin secara Czer
• Membantu peredaran darah
• Membantu mengurangkan selulit
• Pembakaran lemak yang berterusan
• Sangat sesuai dipakai bagi wanita selepas bersalin
• Menghilangkan sakit belakang
• Membantu Menyuburkan badan
• sihat & cergaskan badan
• Semulajadi dan Selamat
• Tanpa menahan lapar
• Tanpa senaman
• Tak perlu berdiet
• Keadaan Memakai Yang TERLALU selesa
• Boleh membantu kembalikan payudara yang jatuh..
• Boleh besarkan size payudara dari A-D (Terbukti dalam sekelip mata sahala)
• Material yang Di perbuat daripada Kapas Mesir
• Memberi Tenaga berpanjangan
• Waktu Selepas Bersalin Dalam pantang TAK PERLU BEDUNG yang tidak selesa.
• No Side effect..
• Cuba And Fitting is Free. Di Mana Sahaja (kalau di luar KL buat appointment awal)

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
✉ whiteymommy@yahoo.com

Miss Elysyle 2011

Salam jumaat :)
Saya nak kongsi antara bukti keberkesanan dan keselesaan Dx Lingerie. Sememangnya sangat-sangat luar biasa!

Percaya dahulu miliki kemudian!






 DX Lingerie Health And Beauty Body. Produk yang hangat di pasaran mendapat sambutan luar biasa :
• Cara pemakaian yang begitu mudah & Berkesan
• Tanpa rasa tertekan atau sakit
• Mudah dan selesa
• Pembakaran lemak dengan cepat
• Membantu mengatasi masalah perut buncit dan menggeleber
• Membantu Menhilangkan "Pocket" di perut selepas bersalin secara Czer
• Membantu peredaran darah
• Membantu mengurangkan selulit
• Pembakaran lemak yang berterusan
• Sangat sesuai dipakai bagi wanita selepas bersalin
• Menghilangkan sakit belakang
• Membantu Menyuburkan badan
• sihat & cergaskan badan
• Semulajadi dan Selamat
• Tanpa menahan lapar
• Tanpa senaman
• Tak perlu berdiet
• Keadaan Memakai Yang TERLALU selesa
• Boleh membantu kembalikan payudara yang jatuh..
• Boleh besarkan size payudara dari A-D (Terbukti dalam sekelip mata sahala)
• Material yang Di perbuat daripada Kapas Mesir
• Memberi Tenaga berpanjangan
• Waktu Selepas Bersalin Dalam pantang TAK PERLU BEDUNG yang tidak selesa.
• No Side effect..
• Cuba And Fitting is Free. Di Mana Sahaja (kalau di luar KL buat appointment awal)


Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792 '
✉ whiteymommy@yahoo.com

Lagi Luar Biasa! Nenek pun pakai Dx Lingerie

Saya nak sharing testimonial yang sangat luar biasa!
Nenek pun pakai Dx. Ini memang luar biasa. Juga membuktikan Dx senang dan selesa dipakai oleh semua peringkat umur.

Memang senang pun nak pakai. Tidak perlu susah payah dan yang paling penting nak ke toilet pun senang.

Ada juga yang email saya tanya tentang ini sebab katanya ada sesetengah tu memang hampir nak terkencing dalam seluar barulah dapat buka. Macam mana tu? Saya memang pernah mengalami perkara macam tu. jadi saya senyum saja lah.


Kebaikkan Dx Lingerie untuk warga emas:
  1. Untuk menjaga tulang belakang mengelakkan daripada bongkok.
  2. Mengangkat balik bahagian yang sudah melenduh dan menjadikan badan kelihatan kemas.
  3. Dx Lingerie ini sangat selesa dan mudah dipakai. Jadi tidak menjadi kesukaran kepada warga emas untuk memakainya.
  4. Dx Lingerie menyerap peluh, jadi ianya tidak memberikan kesan melecet kepada warga emas kerana biasanya kulit warga emas lebih sensitif.
  5. Bagi warga emas yang sudah menopous, biasanya tahap keyakinan mereka menurun disebabkan pengaruh oleh hormon. Biasanya bentuk badan juga menjadi faktor yang menyebabkan mereka rasa tertekan atau murung. Dengan Dx lingerie boleh membangkitkan semangat mereka dan memberikan keyakinan kembali kerana Dx Lingerie membentukkan semula bahagian badan yang melenduh dan "out of shape".
Jadi sesuai juga diberikan hadiah kepada ibu-ibu yang sudah berumur  yang mementingkan kecantikan dan kesihatan :)

DX Lingerie Health And Beauty Body. Produk yang hangat di pasaran mendapat sambutan luar biasa :
• Cara pemakaian yang begitu mudah & Berkesan
• Tanpa rasa tertekan atau sakit
• Mudah dan selesa
• Pembakaran lemak dengan cepat
• Membantu mengatasi masalah perut buncit dan menggeleber
• Membantu Menhilangkan "Pocket" di perut selepas bersalin secara Czer
• Membantu peredaran darah
• Membantu mengurangkan selulit
• Pembakaran lemak yang berterusan
• Sangat sesuai dipakai bagi wanita selepas bersalin
• Menghilangkan sakit belakang
• Membantu Menyuburkan badan
• sihat & cergaskan badan
• Semulajadi dan Selamat
• Tanpa menahan lapar
• Tanpa senaman
• Tak perlu berdiet
• Keadaan Memakai Yang TERLALU selesa
• Boleh membantu kembalikan payudara yang jatuh..
• Boleh besarkan size payudara dari A-D (Terbukti dalam sekelip mata sahala)
• Material yang Di perbuat daripada Kapas Mesir
• Memberi Tenaga berpanjangan
• Waktu Selepas Bersalin Dalam pantang TAK PERLU BEDUNG yang tidak selesa.
• No Side effect..
• Cuba And Fitting is Free. Di Mana Sahaja (kalau di luar KL buat appointment awal)

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
✉ whiteymommy@yahoo.com

Queen Elysyle Dx Lingerie 2010

Setiap tahun pengiktirafan akan diberikan kepada mereka yang komited memakai Elysyle DX Lingerie. Dengan disiplin memakai, berat dan bentuk idaman anda pasti akan dicapai. Gambar anda akan disemadikan didalam buku Khas dan akan dinobatkan sebagai ELYSYLE QUEEN. Menarik bukan? bukan hanya pakai sahaja. Tapi anda boleh juga masuk majalah dan dibuku kan. Jenama ini sahaja yang setakat ini memberikan pengiktirafan kepada mereka yang komited. Kerana kami yakin yakin dan yakin anda akan berpuas hati pada kali pertama anda memakainya.

yang paling penting Dx Lingerie sangat selesa, tidak senak, tidak sakit, tidak melecet. Memakainya seolah-olah tidak memakai korset. Reka bentuk dengan rekaan yang ergonomik membuatkan ianya seolah-olah seperti lapisan kulit kedua sahaja.

Ini adalah sebahagian daripada Ratu Elysyle.







Ini sebahagian sahaja ya. Ada lagi cuma tak upload kesemuanya. Nanti saya akan upload untuk tahun 2011 pula. Anda mahu seperti ini? menjadi salah seorang Queen Elysyle 2012? Rasa mustahil??? Tidak mustahil, kerana DX Lingerie sangat-sangat selesa. Jika tidak memakainya rasa tidak lengkap. Percaya dahulu miliki kemudian.:)

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792  
✉ whiteymommy@yahoo.com

Sungguh Luar Biasa! Dari berbadan lurus kepada bentuk idaman.

Elysyle Dx Lingerie ni bukan hanya untuk wanita yang berlebihan berat badan sahaja! Wanita yang kurus pun boleh jadi melentik tahu?

Teknik pengalihan, pengunci dan mengekalkan lemak daripada Elysyle Dx Lingerie. Sangat-sangat luar biasa! Bagi mereka yang berbadan kurus tidak semestinya ia adalah bentuk idaman. Tidak mustahil ada juga yang nak ada lengkuk sana sini kan?


Salah satu testimonial dari Rita Mimi. Memang luar biasa bila tengok gambar testimonial ini. Dx Lingerie bukan sahaja untuk wanita berlebihan berat badan. Tapi juga untuk wanita yang kurus dan inginkan bentuk badan yang menarik. Percaya dahulu miliki kemudian. Banyak lagi testimonial yang saya akan publish.

Bagi mereka yang ingi kelihatan anggun dihari perkahwinan. Badan tegap dan firm. Bolehlah cuba DX lingerie ini, kerana bukan hanya boleh dipakai pada hari perkahwinan tapi boleh juga dipakai semasa dalam pantang dan dijadikan pakaian dalam harian. Keselesaannya sangat-sangat dijamin.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792  
✉ whiteymommy@yahoo.com

Luar Biasa! Dari orang kata macam makcik-makcik, Sekarang macam anak dara.

Saya nak sharing satu testimonial pemakai Elysyle Dx Lingerie yang sangat-sangat luar biasa. Dalam masa 6 bulan kesan menakjubkan daripada Keunikan Elysyle DX Lingerie telah terbukti.
Anda boleh tengok gambar sebelum dan selepas. Sebelum ini Mrs Luds kelihatan seperti 'makcik-makcik' sekarang ini meletup macam anak dara. Memang terbukti kerana Mrs Luds ini adalah satu satu testimonial. Ramai lagi yang berjaya mendapat bentuk badan yang diidamkan selepas memakai Elysyle Dx Lingerie.

Banyak kali saya ulang. Pilih betul-betul sebelum anda membeli pakaian dalam pembentuk badan. kerana saya sendiri sudah pernah membazirkan duit kerana membeli set yang jenama lain sebelum ini. Apa yang saya dapat adalah sakit, senak dan tidak selesa apabila memakai. Tak kurang dari itu. badan saya gatal-gatal dan masih terdapat parut-parut akibat melecet. Kalau tak percaya. Kita jumpa dan saya boleh tunjukkan kesan-kesan melecet yang sekarang ini menjadi parut. Sedihkan nak kurus dan cantik punya pasal, lain pula jadinya. Ini adalah pengalaman saya.

Ini gambar Mrs Luds sekarang. Tiada teknik Photoshop dan tiada teknik super impose. Tapi ini adalah kenyataannya. Percaya dahulu miliki kemudian.
Perubahan yang berlaku pada Mrs Luds. Luar biasa bukan???

Ini kata Mrs Luds selepas memakai Elysyle Dx Lingerie.
Before this, I really look like 'asau'. Big arm, big tummy, almost all including breast went down. That bring down my self confident as well. I don't smile because I know I look ugly :(
Sometime I feel very unfair, you gave birth and this is what the mothers will get and have to face it?!

I was using lingerie (other brand) but can't really shape my body and make my hands bigger, warm, itchy and uncomfortable. I scold my husband after I ask him to snap a picture of me because I thought he makes me look fat but ACTUALLY I AM FAT!!! :(


Now people don't believe I'm a mother he he he.... ni baru 4 weeks tau. I started take care in and out of my body. Most importantly I take care my health, MYSELF! My friend said, badan dah macam kerengge... Myself confident are back. Now my husband feel proud walking with me :)) Tangan, perut, pinggang dan paha makin mengecil ke size dan bentuk yang lebih ideal. Dan membesarkan yang sepatutnya (ladies you know what I mean).
Cari duit penat-penat bila mahu beli produk pastikan barang yang anda beli itu betul-betul berkualiti. Percaya dahulu miliki kemudian. Kerana Saya boleh berikan jaminan dengan Elysyle Dx Lingerie anda akan sangat-sangat berpuas hati.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
 ✉ whiteymommy@yahoo.com

Keunikan Elysyle DX Lingerie


Masih ramai lagi yang tidak mengenal DX lingerie ini. Bagi mereka yang dah pakai, yang dah cuba, yang dah rasa macam mana "feel" bila pakai tu. Saya jamin 100% anda tidak akan memandang yang lain. Kain yang sangat selesa. Selesa dipakai. Tidak sakit, tidak senak dan tidak kram belakang ( seperti yang saya alami dan beberapa orang kawan saya juga berkata sedemikian). Mudah dikendalikan juga. Tapi saya cakap-cakap ini memang orang kata. "Alah boleh lah cakap sebab saya jual kan?" Saya bukan menjual semata-mata, sebab sebelum anda nak beli anda WAJIB diberi pakai sebagai percubaan. Selepas dah pakai, anda nak beli ke nak tolak ke. Itu terpulang ada diri anda. Tapi yang nyata.

Mana-mana yang pakai, memang tidak akan menolak. Bagi mereka yang pernah pakai sebarang Lingerie pembentuk badan, anda boleh CUBA untuk pakai. Disitu anda boleh buat perbandingan terutama dari segi keselesaannya. Yang sememangnya tiada tolok banding. Belum tahap keberkesanannya. Dah la pakai pun rasa tak seperti pakai, walaupun pertama kali. Tidak memerlukan tempoh berminggu untuk merasa selesa. Terus anda akan rasa selesa walaupun pertama kali memakainya.

Bagi mereka yang tinggal di sekitar KL dan Selangor, Jika anda mahu CUBA pakai bila-bila masa sahaja boleh hubungi saya ya. CUBA sahaja, tiada caj tersembunyi dan tiada paksaan untuk membeli. Believe Me!

Dengan ELYSYLE DX LINGERIE tiada istilah Beauty is Pain

Panjang sungguh pendahuluan. Mari saya terangkan 4 keunikan Elysyle DX Lingerie yang saya berani jamin akan memberi keselesaan dan kesan yang menakjubkan kepada anda. Apakah ciri-ciri itu?
1. Reka bentuk Egornomik
2. Bahan buatan yang bermutu tinggi dan Rekaan yang elegan
3. Kesan yang menakjubkan
4. Mutu terjamin

Reka Bentuk Egornomik

Elysyle Dx Lingerie dihasilkan melalui kajian yang dijalankan oleh pakar baju dalam dari Universiti Toyoma, Jepun. Dengan menggunakan :
a) Teknologi Pengimbas Badan 3-dimensi.
100 titik perincian tubuh dikenal pasti untuk mendapat ukuran 3-dimensi tubuh manusia (200 wanita telah diukur untuk mendapatkan pelbagai saiz)
b) Teknologi Pengukur Tekanan Badan
Mengukur tekanan yang dapat ditampung oleh setiap bahagian badan untuk menentukan :
  • Komposisi fabrik
  • Kedudukan net kuasa
  • Kedudukan tetulang
Ini bagi memperolehi reka bentuk yang selesa untuk setiap jenis badan.
c) Teknologi Rekaan menggunakan bantuan komputer
Bagi mengelakkan ralat dalam ukuran. Rekaan dilakukan dengan bantuan komputer. Pemotongan juga dilakukan dengan komputer. Jadi semua pemotongan adalah tepat, cepat dan tiada ralat. Dijahit oleh juru jahit yang mahir.

Bahan buatan yang bermutu tinggi dan Rekaan yang elegan

Menggunakan kain kapas campuran 3 dalam 1 yang bermutu tinggi iaitu :
  • Nilon yang bertindak Lembut pada kulit 
  • Poliuretane serat elastik yang bersifat kenyal 
  • Kapas Mesir yang bermutu tinggi membalut serat elastik dan menambahkan keselesaan.
Menggunakan komposisi fabrik yang berlainan bagi menambahkan keberkesanan untuk menolak, mengunci dan mengekalkan lemak.

Seperti yang kita tahu kain kapas sememangnya antara fabrik yang paling selesa.

Rekaan renda yang dinamik dengan menggunakan bunga Clematis sebagai corak utama yang melambangkan kecantikan dalaman, sifat bangsawan dan sifat keanggunan. Selain itu dari segi warna pula, warna perang keemasan digunakan yang melambangkan sifat keanggunan.
Biasa orang cakap, kalau pakaian dalam kita mempunyai corak yang cantik secara tidak langsung akan membangkitkan keyakinan dalam diri seseorang. Walaupun orang tak tahu apa yang kita pakai tapi diri sendiri tahu kan? Itu yang membuatkan kita rasa yakin dan bersemangat.

Kesan Menakjubkan

Elysyle Dx Lingerie menggunakan konsep menolak, mengunci dan mengekalkan lemak. Jadi kesannya dapat dilihat serta merta untuk mengangkat bahagian badan yang melenduh, membulatkan bahagian yang leper dan membentuk bahagian yang mengeleber.
Manakala kesan yang paling nyata dan ketara akan dilihat dalam masa 3-6 bulan jika si pemakai rajin memakainya setiap hari.

Mutu Terjamin

Pengilang Jepun yang berpengalaman yang ditubuhkan sejak 1979. Mempunyai 30 tahun pengalaman dalam pengajian & perkembangan dalam mereka bentuk pakaian dalam.

Mempunyai sijil sistem pengurusan mutu ISO 9001.
Dengan adanya sijil ISO ini akan memberi tanggapan kepada kita bukan. Sudah semestinya produknya juga bukan calang-calang hingga mendapat pengiktirafan ISO.

Mendapat anugerah reka cipta terbaik daripada “Organisasi Pakaian Dalam Pembentukan Badan Jepun”

4 Keunikan yang ada pada Elysyle DX Lingerie. Anda yang menentukan kerana kita kerja penat-penat, kita kerja sungguh-sungguh sudah tentu kita mahukan produk yang benar-benar berkualiti.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792
✉ whiteymommy@yahoo.com

Jangan Pandang Enteng Apabila Anak Kurang Selera Makan.

Anak-anak merupakan amanah Allah yang perlu dijaga dan dibelai dengan sepenuh kasih sayang. Pemakanan adalah satu faktor yang amat penting untuk mengukuhkan kesihatan,menampung pembesaran dan memenuhi keperluan keperluan untuk melakukan aktiviti fizikal.

Kanak-kanak perlu makanan untuk membesar dan menjalani proses pembesaran yang sihat. Faktor yang menyumbang kepada berlaku kekurangan berat badan dikalangan kanak-kanakkurang berat badan diantaranya ialah kurang pengambilan tenaga (kalori) dan sumberprotein. Selain daripada itu, masalah jangkitan cacing, jangkitan penyakit dan masalah kongenitaljuga merupakan masalah kekurangan berat badan.

Kesan akibat kekurangan berat badan terhadap kesihatan kanak-kanak

Para ibu dan bapa jangan memandang ringan terhadap berat badan kanak-kanak.Perkataan ’tak apa nanti besar berat badan akan naik” perlu dikikis. Tidak dinafikan pemberian makanan di usia satu hingga enam tahun adalah sesuatu yang amat mencabar. Namun perlu diingat, pemberian makanan yang berkhasiat amat diperlukan oleh kanak-kanak di usia begini untuk memenuhi keperluan tenaga dan nutrien yang semakin meningkat bagi mencapai tumbesaran dan perkembangan yang sempurna.


Antara kesan akibat kekurangan berat badan terhadap kesihatan ialah:

• Menjejaskan kecerdasan otak
• Mengganggu pertumbuhan fizikal
• Mengganggu perkembangan kanak-kanak
• Mudah dijangkiti penyakit

Panduan Memberi Makanan Kepada Kanak-Kanak Kurang Berat Badan.

• Adalah digalakkan ibu menyusukan anak-anak dengan susu ibu selama enam bulan secara eksklusif dan teruskan sehingga berumur dua tahun.

• Elakkan daripada memberi makanan dan minuman yang rendah kandungan tenaga seperti air kosong, teh, kopi dan sup kosong.

• Pastikan anak-anak diberi makan sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari.• Tambahkan sedikit minyak, marjerin atau menggunakan santan dalam masakan contoh semasa menumis bawang, atau memasukkan santan semasa membuat bubur nasi.

• Pelbagaikan jenis makanan mengikut panduan Piramid Makanan Malaysia.

Ubah Suai Makanan Untuk Kanak-Kanak Kurang Berat Badan

Kanak-kanak yang kurang berat badan perlu makan makanan yang tinggi kalori (tenaga) untuk meningkatkan berat badan ketahap berat badan normal mengikut umur. Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan oleh ibu semasa menyediakan makanan anak-anak. Antaranya:

Menangani Anak yang Tidak Selera Makan

Masalah ini kerap berlaku dikalangan kanak-kanak yang berusia satu hingga enam tahun.

Banyak faktor yang menyumbang kepada masalah ini, antaranya:

• Terlalu banyak bermain
• Tiada kawan
• Masalah kesihatan
• Masalah gigi rosak
• Jenis makanan dan cara masakan yang sama.

Ibu dan bapa perlu memainkan peranan untuk menggalakkan anak-anak makan. Antaranya:

• Galakkan anak makan bersama-sama ahli keluarga.
• Makan bersama-sama rakan sebaya.
• Hidangkan makanan beraneka warna dan bentuk yang menarik.
• Elakkan dari memarahi anak semasa makan.

Tanggungjawab ibu bapa amat berat. Namun ibu bapa jangan mudah putus asa untuk melayani kerenah anak-anak. Ini kerana anak yang sihat merupakan tonggak utama masa depan negara. Semoga anda dapat menjadi ibu bapa yang berjaya. Insyaallah.

Oleh: Puan Nor Azah Ahmad
Penolong Pengarah Kanan(Pemakanan) Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Bagi ibu bapa yang buntu dengan masalah anak-anak yang menolak atau memilih makanan. Set Kanak-kanak Shaklee adalah penyelesaian. Berikan vitamin semulajadi kepada anak-anak anda supaya mereka membesar dengan sihat dan selamat.

Untuk sebarang pesanan @ pertanyaan, Sila hubungi saya di:
☎ 014-8240118 @ 03-61274792 ✉ whiteymommy@yahoo.com
___________________________________________________________________________
Setiap pembelian dengan Whitey Mommy, anda layak menerima harga istimewa, jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan serta konsultasi percuma yang berterusan.
Produk ini adalah produk kesihatan semulajadi yang dimakan sebagai pelengkap kepada pemakanan seharian, ia bukan bertujuan untuk diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
___________________________________________________________

Saya tak design untuk 2 hari

Hari dan esok saya tak design.
Tengah recharge diri sendiri untuk selesaikan proses kemas rumah
yang Nauzubillah sangat-sangatlah "kemas"

Harap yang menunggu bersabar sebab saya dalam proses untuk siapkan. Bagi saya masa untuk fikirkan idea.
Dah tak tahu nak cakap apa. Ini sahajalah penerangan dari saya.

Rahsia Doa

Saya petik tazkirah ini daripada blog Kak Cery, seorang yang penuh dengan motivasi dan sentiasa berfikiran positif. Menaik untuk saya kongsi di blog ini bagi tatapan diri sendiri dan juga untuk bacaan pengunjung juga. Semoga bermanfaat.
_____________________________________________________________________

…pernah tak terlintas dan terdetik di hati kita.. kita merasakan kenapalah doa dan hajat kita masih belum dimakbulkan..sedangkan Allah ada berfirman yang akan mengabulkan apa yang diminta oleh hamba2Nya...sbb tu kita tertanya kenapa doa kita tak dimakbulkan...kenapa ye?

  • Kerana kita lupa bahawa apa yg kita dapat harini .. merupakan “jawapan” dari Allah atas doa yang kita panjatkan sepuluh atau dua puluh Tahun yang lalu….Oleh sebab hati kita ragu-ragu..maka kita menggangap sedikit je doa yg dimakbulkan Tuhan
  • Kita berdoa sesuatu yg kita rasakan baik untuk kita…tapi kena ingat…ianya belum tentu baik dari perpekstif Allah dgn doa spesifik yg kita minta hari ini…(doa mohon jodoh dgn xx,rezeki byk,xx)..kita takkan tahu apa yang kita minta……apabila kita tak tahu hakikat ini..maka kita membuat kesimpulan doa kita tak dikabulkan Tuhan..sedangkan Allah Maha Mengetahui ingin melindungi dan menyelamatkan kita maka tidak dikabulkan doa kita… Lumrah Manusia berburuk sangka..
  • Kita perlu faham doa bukan sekadar mohon secara lisan...dalam berdoa ianya menggabungkan 4 unsur dalam diri kita…Ianya meliputi hati,fikiran,lisan dan tindakan….Jadi jika doa masih belum makbul…tak perlu berprasangka buruk kepada Allah..ia bererti ada yang salah dgn diri kita sendiri..
Contoh: Kita mohon berdoa kesihatan:
hati sudah berniat agar badan sentiasa sihat. lisan juga diikrar melalui doa.fikiran juga sudah memikirkan cara untuk hidup sihat..tetapi satu lagi unsur yang kita lupa..TINDAKAN(action)..tak seiring dgn apa yg kita minta. Mana taknya,kita makan makanan berlemak.gaya hidup tak sihat.makan berlebihan…. Jadi bagaimana nak dimakbulkan doa yg inginkan kesihatan sedangkan nikmat sihat dari Allah tidak dijaga.

Doa yang kuat dan mustajab harus konsisten dan seiring dgn 4 unsur atas. Yakni antara hati (niat), ucapan (statement), fikiran (planning), dan tindakan (action). Usaha akhir susulan dari pada doa…adalah berserah pada Allah….sesuai atau tidak apa yg dihajatkan itu..biarkan menjadi kebijaksanaan Tuhan. Dengan kata lain, tugas kita adalah berusaha sehabis baik…tetapi keputusan terakhir tetap ada di tangan Tuhan…itu yg sebaiknya bukan berdoa sahaja dan semuanya pasrah pada Allah…dan akhirnyamenganggap bahwa kegagalan doanya memang sudah menjadi NASIB yang digariskan Tuhan..salah tu

Berdoa jangan hanya mementingkan keinginan diri sendiri ..misalnya doa supaya dapat terpilih jadi ketua menteri atau berjaya dapat tender projek ke...etc..….sebab kita tak tahu jika benar-benar kita beroleh apa yg kita hajatkan mungkin akan menyebabkan kita terjebak dalam sesuatu yg lagi teruk. Maka dalam berdoa sebaiknya menurut kehendak Tuhan.. Sebagai contoh; Ya Tuhan, andai saja projek ini memberi kebaikan kepada diriku, keluargaku, dan orang-orang disekitarku, maka perkenankan projek itu kepadaku, namun apabila tidak membawa berkat untuk ku, jauhkanlah. Dengan berdoa seperti itu, kita serahkan jalan cerita kehidupan ini kepada Allah, Tuhan Yang Maha Bijaksana.

Doa yang ideal adalah doa yang tidak berprasangka pada Allah…doa yg tidak mementingkan diri sendiri…, doa yang pasrah kepada Sang Maha Pengatur. Niscaya Tuhan akan meletakkan diri kita pada yang sebaiknya

________________________________________________________

….percaya tak yg saya katakan…kebaikkan2 yg kita buat adalah umpama doa yg tak perlu kita ucapkan..tapi ia mustajab buat kita sepanjang hidup kita....cuba renungkan beberapa contoh ayat penyata ini:

1. Siapa gemar membantu dan menolong orang lain, maka hidupnya sentiasa dipermudahkan..
2. Siapa yang memiliki sikap belas ihsan sesama manusia, maka ia akan disayang sesama pula.
3. Siapa suka mencelakai sesama, maka hidupnya akan celaka.
4. Siapa suka meremehkan sesama maka ia akan diremehkan banyak orang.
5. Siapa gemar mencaci dan mengutuk, maka ia akan menjadi orang hina.
6. Siapa yang gemar menyalahkan orang lain, sesungguhnya ialah orang lemah.
7. Siapa menanam “pohon” kebaikan maka ia akan menuai buah kebaikan itu.

Faham tak apa yg cuba disampaikan ni?..contoh-contoh di atas merupakan perbuatan yang kita lakukan yang menjadi doa yg tak perlu kita ucapkan..bayangkan kita rajin membantu orang…menunaikan hajat orang..memberi sedekah kepada yang memerlukan… orang-orang yang dibantu itu pasti mendoakan kita..jadi belum sempat kita memohon doa kita pada Allah..doa kita sudah pun didengari Allah melalui amal2 kebaikkan kita sesame manusia……

KESIMPULANNYA... agar doa mustajab…..kite perlu memastikan empat unsur di atas yakni : hati, ucapan, pikiran, dan perbuatan nyata. Dengan syarat perbuatan kita tidak bertentangan dengan isi doa. Dan di samping itu ingatlah bahawa apa jua perbuatan amal kebaikan yang kita lakukan pada sesama akan menjadi doa mustajab sepanjang waktu.hanya jika kita melakukannya dengan keikhlasan dan ketulusan tanpa balasan…

Akhir kata, jika ingin diberi. maka memberilah terlebih dahulu... Di bawah ini , sekadar beberapa contoh untuk kita buat renungan dan muhasabah diri kita:
1~Jangan pernah berharap-harap kita menerima anugerah kurniaan..rezeki..apabila kita enggan dalam memberi.
2~ Jangan pernah berharap-harap akan selamat, apabila kita sering membuat orang lain tak selamat/celaka.
3~ Jangan pernah berharap-harap mendapat limpahan harta, apabila kita kurang peduli terhadap sesama manusia
4~Jangan pernah berharap-harap mendapat keuntungan besar, apabila kita selalu menghitung untung rugi dalam bersedekah.

Wallahualam. Setiap patah ayat -ayat dari Kak Cery ni betul-betul memberi kesan kepada diri saya. Belajar untuk menjadikan diri kearah yang lebih positif dan bermotivasi. Semalam saya baca satu perenggan tazkirah.

Jika kita adalah seorang yang beriman belum tentu lagi kita akan mati dalam keimanan. Dan kita adalah seorang yang jahil belum tentu kita akan mati dalam kekufuran. Sebagai manusia kita tak layak pun nak tentukan siapa nasib insan yang lain di akhir hayatnya. Allah lah penentu segalana.. kerana pernah juga saya dengar ungkapan. Iman ini nipis seperti kulit bawang. Manusia yang baik boleh jadi jahat dan Manusia jahat boleh jadi baik. Tidak mustahil bukan?

Tips Murah Rezeki dan Hidup diberkati Allah S.W.T

1. Pastikan anda solat 5 waktu

2. Amalkan solat sunat dhuha

Kerahmatan Allah terhadap hamba²-Nya apabila alam ini berada di waktu fajar. Di ketika inilah kurniaan Allah melimpah ruah hingga menjadikan manusia hidup di dalam kesenangan dan kemewahan. Justru itulah manusia yang menjadikan dirinya sebagai hamba Allah berkewajipan menyatakan rasa syukurnya yang tidak terhingga ke hadrat Allah. Di sini bertambah²nya rahmat dan kemurahan rezeki ke atas hamba²-Nya.

Ketahuilah fajar itu adalah cahaya pertama yang dapat dilihat di ufuk timur pada waktu pagi. Fajar ini terbahagi kepada dua keadaan:

1. Fajar yang pasti ialah yang nampak padanya sinar halus agak nipis menjulang tinggi ke atas tanpa perintang ini adalah fajar yang tidak mengharamkan makan dan minum bagi orang yang berpuasa.

2. Fajar yang pasti ialah yang melintang cahayanya di arah yang sama. Maka selepas fajar menyingsing maka datangnya waktu Dhuha. Waktu ini bermula sejak matahari terbit hingga masuknya waktu Zuhur. Dalam pengertian ilmu fiqih waktu Dhuha itu sejak tingginya matahari lebih kurang satu galah. Dengan adanya waktu Dhuha itu maka Rasulullah sangat menganjurkan kita mengerjakan sholat sunatnya sebanyak dua atau empat, delapan dan dua belas rakaat, meskipun sholat ini hukumnya hanyalah sunat saja tetapi amat digalakkan agar kita mengerjakannya.

Sebagaimana yang disebut dari Abu Zaid r.a katanya; “Rasulullah SAW melaksanakan sholat Dhuha sehingga kita mengira beliau tidak meninggalkannya tetapi jika telah meninggalkannya sehingga kita mengira bahwa beliau tidak pernah mengerjakannya.”
Demikianlah kesungguhan Rasulullah SAW mengerjakan sholat Dhuha yang ia lakukan meskipun hanya ibadah sunat saja. Kalaulah itu keadaannya Rasulullah SAW maka kita sebagai umatnya juga perlu mengerjakan sebagai tanda kecintaan kita terhadap-Nya di samping ada faedah dan manfaatnya.

Khasiat dan Fadilat
Sebagaimana yang kita fahami bahwa setiap amalan yang disukai dan yang dilakukan oleh Rasulullah terkandung banyak hikmat dan fadilatnya. Begitu juga dengan fadilat bagi mereka yang mengerjakan solat Dhuha secara istiqamah.
Rasulullah bersabda yang bermaksud, “Siapa saja yang dapat mengerjakan sholat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.”
Rasulullah bersabda lagi,“Sholat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara sholat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat.”
Dari Nuwas bin Sama’an, Rasulullah bersabda:“Allah berfirman: Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (yakni sholat Dhuha), nanti pastiakan Kucukupkan keperluanmu pada petang harinya.”
Sementara itu di dalam hadits yang lain Rasulullah bersabda:“Hendaklah masing-masing tiap-tiap pagi bersedekah untuk persediaan badannya. Maka tiap kali bacaan tasbih itu sedekah, setiap tahmid, setiap takbir juga sedekah, menyuruh kebaikan dan melarang kejahatan itu sedekah dan sebagai ganti itu semua, cukuplah mengerjakan sholat Dhuda dua rakaat.” (Ahmad Muslim danAbu Daud) 

PANDUAN
(1) Setiap kali sujud akhir solat dhuha (sebelum duduk tahiyat), bacalah Ya Wahhab sebanyak 41 kali, Insya-Allah anda akan dirahmati dengan harta yang banyak dan peluang akan datang dengan mudah. (Al-Wahhab ertinya Maha Pemberi)
(2) Setiap kali selesai 2 rakaat solat dhuha, angkat tangan berdoa dengan bacaan Ya Basith sebanyak 10 kali dan kemudian sapu tangan ke muka. Allah SWT akan menghantar barakah dalam bentuk makanan. Walau sedikit manapun makanan, insya-Allah pasti cukup untuk seisi keluarga. (Al-Basith ertinya Maha Pelapang hidup)
(3) Doa Selepas Solat Dhuha

Ya Allah, bahwasanya waktu dhuha itu adalah waktu-MuDan keagungan itu adalah keagungan-MuDan keindahan itu adalah keindahan-MuDan kekuatan itu adalah kekuatan-MuDan perlindungan itu adalah perlindungan-Mu
Ya Allah, Jika memang rizkiku masih di atas langit, Maka turunkanlah ia,Jika masih di dalam bumi, Maka keluarkanlah ia,Jika masih sukar, Maka mudahkanlah ia,Jika (ternyata) haram, Maka sucikanlah ia,Jika masih jauh, maka dekatkanlah ia
Berkat waktu dhuha-Mu, Keagungan-Mu, Keindahan-Mu,Kekuatan dan kekuasaan-Mu,Limpahkanlah kepada kami segala apa yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang sholeh.Dan berkatilah Rahmat atas Nabi Muhammad atas keluarga dan para sahabatnya serta kesejahteraan.
Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam. 

Di dalam hadits yang lain pula diterangkan seperti berikut:“Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan,”Dhuha.” Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan sholat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah.” (Al-Tabrani)
Perlu diingatkan bahawa segala kelebihan yang terdapat pada bacaan atau ayat-ayat tertentu kadangkala tidak berjaya diperolehi dengan hanya beberapa kali bacaan sahaja. Ibarat pisau yang perlu di asah berkali-kali agar dapat digunakan seperti yang kita mahukan. Begitu jugalah ayat-ayat atau bacaan tertentu perlulah sentiasa diamalkan, dan diulangi sehingga menjadi wirid tetap untuk mendapatkan khasiatnya. Insya-Allah dengan amalan yang istiqamah, segala kelebihan, khasiat dan keajaibannya akan terbukti apabila kita memerlukannya.

3. Amalkan membaca surah al-Waqiah setiap malam

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Sabda Nabi Muhammad S.A.W.
"Barangsiapa membaca Surah al-Waqiah pada tiap-tiap malam, tiadalah akan menimpa kepadanya kefakiran atau kepapaan"

Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa khasiat, antara lain:

* Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

* Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang berlimpah ruah.

* Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk), insyaAllah di tunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.

* Supaya menjadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’. InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan di jadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.

* Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat. Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya; pada malam Jumaat berikutnya itu, selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah. Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.

* Surah ini jika dibaca disisi mayat atau orang yang sedang nazak, insyaAllah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, InsyaAllah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca disisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya

* Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Puasanya “tidak memakan sesuatu yang bernyawa / tidak makan ikan, daging, segala haiwan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.

* Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.

* Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali.

Insya’Allah, dengan mengamalkan seperti berikut, ia akan menjadi orang kaya.
Kat Bawah saya sertakan bacaan Surah Al-Waqi'ah yang sangat merdu...Subahanallah...
dan juga surah Al-Waqi'ah




Sumber

4. Sentiasa beristighfar, berzikir dan berselawat.

a) YA HAYYU YA QAYYUM
Bacalah Ya Hayyu Ya Qayyum atau Ya Hayyul Qayyum, ia akan membantu anda dalam banyak perkara. Bacalah Ya Hayyu Ya Qayyum 1000 kali setiap hari selepas solat isyak, khasiatnya seperti berikut:
a) Orang akan mematuhi kata-kata anda dan mengikut perbuatan anda
b) Anda akan kaya dengan wang dan kebijaksanaan
c) Anda akan menjadi orang yang riang dan dapat mempengaruhi orang dengan keriangan anda. Ini tentu dapat membantu orang lain melupakan kesedihan mereka.
d) Perlindungan dari bencana-bencana seperti gempa bumi, banjir, kemalangan, terkandas ketika pelayaran di laut, Isteri terkandas, Anak-anak tidak menurut kata, ataupun masalah perniagaan atau kewangan dan sebagainya.
e) Di hindari dari ditipu, diperguna dan dielakkan dari musuh.
f) Di sukai orang
Sebaik-baiknya bacalah doa berikut selepas selesai berzikir Ya Hayyu Ya Qayyum 1000 kali

Ya Hayyu Ya Qayyum, Yang menghidupkan, hidupkanlah hatiku, rezekiku, agamaku dan duniaku.
Ya Allah, aku bermohon kepada-Mu, Ya Hayyu bersaksi semua yang hidup, Engkaulah yang memberi nyawa dan memberi kehidupan kepada yang hidup.
Yang Hidup dan Yang Mematikan yang hidup. Yang Hidup, tidak ada sekutu bagi-Mu. Allah yang Maha Hidup, aku meminta dengan Hayat-Mu bersaksikan semua yang hidup dan dengan Hayat-Mu yang memberi nyawa kepada semua yang hidup dan dengan Hayat-Mu yang mematikan semua yang hidup.
Ya Hayyu Ya Qayyum, Yang Maha Memiliki Keagungan, selesaikanlah segala masalahku, kabulkan permintaanku, berilah cahaya kepada jiwaku, cukupkanlah segala kekuranganku. Yang Maha mengetahui keadaanku dan tidak pernah kekurangan dari apa yang kupohon, tiada kuasa melainkan Engkau.
Ya Hayyu Ya Qayyum, perkenankanlah permintaanku dan hajatku dengan segera, kabulkanlah doaku. Permudahkanlah rezekiku, dan permudahkanlah segala urusanku dengan hamba-hamba-Mu. Berilah daku rezeki yang banyak dan berkekalan, lanjutkanlah usiaku agar daku dapat beribadat kepada-Mu. Sudahilah hayatku dengan iman yang sempurna dan Husnul Khatimah.
Daku telah menyeru-Mu dengan nama-nama-Mu yang terdahulu. Berilah kejayaan kepada mereka yang inginkan kejayaan, dan berilah kemusnahan kepada mereka yang berbuat kerosakan.
Ya Hayyu Ya Qayyum (11 kali)
Kabulkanlah permintaanku, lepaskan kami dari kebimbangan sebagaimana Engkau membebaskan orang-orang mukmin.
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan keluarga serta para sahabatnya dan perlindungan kepada mereka semua. Segala puji bagi Allah Pencipta Alam Semesta.
Sumber: Zikir Asmaul Husna,
Perlu diingatkan bahawa segala kelebihan yang terdapat pada bacaan atau ayat-ayat tertentu kadangkala tidak berjaya diperolehi dengan hanya beberapa kali bacaan sahaja. Ibarat pisau yang perlu di asah berkali-kali agar dapat digunakan seperti yang kita mahukan. Begitu jugalah ayat-ayat atau bacaan tertentu perlulah sentiasa diamalkan, dan diulangi sehingga menjadi wirid tetap untuk mendapatkan khasiatnya. Insya-Allah dengan amalan yang istiqamah, segala kelebihan, khasiat dan keajaibannya akan terbukti apabila kita memerlukannya.

5. Kasihani dan hormati ibu bapa


Note: Post ini akan diupdate dari masa ke masa berdasarkan pembacaan dan perkongsian oleh rakan-rakan. Ianya untuk tatapan saya di kala terlupa, terleka dan saya ketika down. Saya post di blog ini untuk berkongsi kepada mereka yang ingin mengamalnya. Semoga bermanfaat.
 

Copyright © Whitey Mommy™