Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Perbezaan Blog dengan Website (Laman Sesawang)

Assalamualaikum W.B.T
buat pengunjung dan pembaca blog saya yang sepi ini :)

Dah lama betul saya tak update blog. Saja tak nak update :P

Ramai yang PM, Email dan Whats App saya tanya tentang perbezaan blog design dengan website design. Ada ke perbezaaan?

sebenarnya tiada beza pun. apa yang kalian perlu faham adalah konsepnya seperti ini.

Semua Blog adalah Website
Tetapi bukan semua Website adalah Blog

Faham kan apa yang saya maksudkan? Saya terangkan lah serba sedikit mengikut cara saya , supaya kalian lebih memahami.

Semua Blog adalah dikategorikan sebagai Website, yang membezakan adalah fungsi, rekaan dan platform. Contoh platform adalah Blogspot, Wordpress, Jomla, E-Commerce dan lain-lain.
itu sahaja yang membezakan antara website-website.

Kebiasaan kita sebut blog akan nampak cikai, tapi bila sebut website nampak macam gempak. Walhal ianya adalah perkara yang sama sahaja.

Kebiasaanya untuk menampakkan website yang berplatform di blogspot nampak lebih eksklusif dan formal, penggunaan domain amatlah digalakkan. Contoh macam blog saya :
dari whiteymommy.blogspot.com ==> www.whiteymommy.com

Dari segi rekaan, untuk menampakkan lebih eksklusif ianya bergantung kepada pemilik blog/pereka blog . Aspek utama adalah kekemasan cara pemilik blog untuk menyusun info di dalam blog masing-masing dan kreativiti pereka blog/pemilik blog untuk menampakkan blog mereka unik.

saya tak mahu terangkan dengan lebih lengkap. karang jadi lagi pening lagi tak paham maksudnya.

ini adalah artikel yang saya petik dari blogger Hanafi Idrus.
bacalah kerana penerangan daripada beliau padat.
Salam satu blogger. Apakah Perbezaan Blog Dan Website? Persoalan yang susah nak jawab kalau orang tanya. Selama ini kita mendabik dada sebagai blogger. Tapi kalau orang tanya apakah perbezaan blogger dengan website(laman sesawang) yang lain. Berpeluh anda nak jawab...hehehehehe.

Perbezaan yang jelas antara blog dan website ialah bagaimana anda menterjemahkan maklumat anda. Selain itu ianya amat  sukar nak dibezakan antara blog dan website ini

Apa Itu Blog.
Blog sebenarnya kita boleh anggap sebagai buku log dimana blogger akan menggunakannya sebagai satu kronologi entri mereka. Sebuah blog biasanya akan menunjukkan maklumat yang didahului oleh tarikh yang anda buat. Maksudnya entri  tarikh yang terbaru akan dipaparkan di blog anda.

Untuk membuat sebuah blog anda boleh menggunakan perkhidmatan dari wordpress atau Blogger dimana anda tak perlu memulakan blog anda dari detail kerana perkhidmatan ini dah sediakan kesemua sistem yang anda perlukan termasuk templates. Manyak senang...

Asas sebuah blog memerlukan entri dan lebih banyak kita updated lagi banyak prospek untuk mendapat perhatian. Walau bagaimana pun kita perlu ketahui bahawa entri yang berkualiti amat penting dalam berblogging dan jika updated selalu maka ia merupakan blog yang baik!!

Asas identifikasi blog yang baik ialah:
a) Mempunyai senarai  kronologi entri
b) Mempunyai kotak komen yang menjemput pembaca untuk mengomel.
c) Entri blog disusun mengikut tarikh, kategori, penulis atau label ( tag).
d) Mempunyai RSS ( Really Simple Syndication) untuk entri dan post.

Apa Itu Website

Website atau laman sesawang boleh menjadi apa sahaja. Apa sahaja yang ada di internet samada ia menggunakan HTML/CSS atau Java?Javascript dan lain-lain. Website boleh menggunakan entiti blog tetapi digunakan untuk "browsing" ke laman lain.

Untuk membina website yang baik anda memerlukan sedikit modal kerana terpaksa membinanya dari asas tetapi sekarang ini dah ada beberapa platform yang memberi perkhidmatan yang baik seperti Adobe Dreamweaver, anda mampu  membina website anda sendiri.

Blog boleh menjadi sebahagian daripada website dimana kita boleh membuat pages yang berlainan atau link ke website lain melalui blog kita. Website boleh menjadi sebuah satu pages atau per billion pengguna sosial network seperti Facebook.

Asas identifikasi website ialah:
a) Sebuah laman yang menunjukkan maklumat dari beberapa seksyen laman website yang lain.
b) Merupakan porfolio kerja
c) Terdapat pages yang menunujukan testimoni pengguna atau "feedback" pengguna.
d) Terdapat terma dan syarat
e) Terdapat "Contact Form" dimana pengguna boleh menghubungi anda
f) Terdapat perkhidmatan/ produk yang di tawarkan di pages yang lain.

Oleh itu apa yang anda mahukan? Pertama anda mesti memutuskan apa yang anda kehendaki. Jika jiwa anda suka membuat coretan dan mahu seluruh dunia membacanya maka sesuai membuat blog.
Jika anda mahukan satu portal online yang mempunyai pelbagai fungsi maka anda kena pergi ke website.

Untuk tidak mahu mengelirukan anda, sila baca pepatah omputih kat bawah ini:
All Apple are Fruits, but all fruits are not Apple
All Blogs are Website, But all Website are not Blogs
Sebuah blog boleh menjadi website dan  atas sebab itu di Malaysia  terdapat keunikan  ujudnya istilah blogshop atau blog on line. Dimana kita mengguna wacana blog untuk menukar kepada website yang lain. Tapi ia sebenarnya bukannya sebuah blog!!!

Sebagai contoh anda boleh pergi ke Blogshop INI dimana ia menjual produk affliate dengan mengguna wacana Blogger.

Saya harap anda semua dapat memahami apa itu website dan blog. Apa pendapat anda tentang perbezaan blog dan website?

3 Comment (s):

  1. simple, tepat, padat. terus paham. tq mommy :)

    ReplyDelete
  2. mommy...macam mana nak tukar blog ke website
    contoh whiteymommy.blogspot.com ==> www.whiteymommy.com

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™