Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Tutorial: Cara Ubah Warna pada Widget Follower supaya cantik

Tak pe... tak de orang request, saya kena cari idea untuk banyakkan tutorial dalam blog ni... suka betul pulak wat tutorial ni... berjangkit dengan Mommy Pinky kot... tetiba pulak... hehehe...

Perasan tak apa perubahan widget Follower saya? bukan jumlah follower ya... tapi... designnya dah bertukar... Widget yang baru ni lebih cantik dan warnanya lebih seragam dengan my template... eceh... cantik tak? ada sesiapa nak buat juga tak? jom2... ikut step2 kat bawah ya.. [pastikan anda klik pada gambar untuk melihat dengan lebih jelas]

1. Mula2 pergi ke laman web Google Connect seperti gambarajah diatas... Then klik pada Get Started.
2. Login macam biasa... macam kita login blog tu... eceh...
3. Kemudian pilih Blog anda... kalau anda ada satu blog ok la... macam saya tu... entah berapa blog da... kena la pilih satu2... ehehe... sehingga jumpa blog yang saya nak ubah layout widget Follower...

4. bila dah pilih... paparannya akan kelihatan seperti gambarajah diatas...

5. Kemudian tekan pada bahagian [1] iaitu Gadget dan pilih Featured gadget > Members.

6. Paparannya akan kelihatan seperti diatas... pada bahagian [1] anda perlu pilih tahap kelebaran (pastikan anda tahu lebar sidebar anda untuk mendapat kedudukan yang lagi kemas... tapi jika tersalah pilih pun tak mengapa.. nanti bila dah generate kod masih boleh diubah...) . Pada bahagian [2] disinilah prosesnya... anda perlu memilih warna yang anda suka... samada dengan memilih warna yang telah diberikan atau pun anda boleh copy & paste kod warna yang anda suka didalam kotak kosong yang disediakan, font juga boleh diubah mengikut font yang anda guna pada blog... Bahagian akhir sekali adalah generate code... Selepas semua dah puas hati... anda boleh tekan generate code. Dengan Segera kod akan digenerate. Pastikan anda Copy semua kod yang dihasilkan...

7. Login ke Blogspot > Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript . dan pastekan kod yang anda copy tadi kedalamnya... Save...siap...

Mudahkan?
Selamat Mencuba...=)

28 Comment (s):

  1. nak buat jugak la..hehehe tengkiu mummy...

    **eh eh suke suke hati ko panggil mummy ;) **

    ReplyDelete
  2. takpe-takpe, u buat tuk i ye sha... muahahaaa... pemalas.

    ReplyDelete
  3. @cha
    hahahau wat la dear... mudah je ni...

    ReplyDelete
  4. mommy.. ibu dah try buat.. menjadi.. hikhikhik suker nyer.. mekasih mommy sudi berkongsi ilmu.. ;o)

    ReplyDelete
  5. thanks mommy..akan ku cuba huhu

    ReplyDelete
  6. sy dh berjaye buat..thanks kak..suke sgt..(^_^)

    ReplyDelete
  7. Thanks akak..dah dpt buat dah ^^ tp x cantek mcm akak..huhu

    ReplyDelete
  8. nape tak boleh?? :( sedihnye.. dia mcm lekat saje.. :( saya tkn dekat yg wrna putih tp tak dapat n tak de ape yang naik.. :( sedih waaa

    ReplyDelete
  9. dah buat... menjadik... time kaseh mummy....

    ReplyDelete
  10. dah paste code dia,but kotak follower tak nmpk,mcm mana nk buat?

    ReplyDelete
  11. Thank Whitey Mommy :)
    Banyak tutorial berguna..

    ReplyDelete
  12. law nk ubah kdudukan widget cam mane

    ReplyDelete
  13. Thanks So much for the tutorial. I really appreciated it. I follow you ya.

    ReplyDelete
  14. SAYA MENCUBA, ALHAMDULILLAH MENJADI..
    tapi nak dapatkan text kat html tu yg pening n susah sikit....
    thanx info n tutorial yg diberikan...

    ReplyDelete
  15. Kak cmne na bt sdebr lace kt bwh cm akak?cntik .leh bt tuto x

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™