Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Koleksi Buku Saya Bertambah Lagi...

Alhamdulillah... dalam kebuntuan saya... bekerja dirumah, dengan anak lagi... walaupun tak ramai... Khalis sorang je... hehehe tapi... saya memang tak boleh nak fokus buat kerja kalau Khalis tak duk diam... budak kecik macam Khalis macam mana saya nak control kan...

Saya masih lagi belajar... semalam buku yang saya beli secara online dah sampai... ini bukunya...

saya tak abis baca lagi ni... hehehe jadi tak boleh nak buat review... tapi saya copy daripada blog kak layla...

Bab 1: Wanita berijazah menjadi surirumah moden?
bab ni menjelaskan bahawa statistik pada tahun 2005 telah direkod mengatakan walaupun wanita di Malaysia mempunyai tahap pendidikan tertinggi, tapi hanya 47peratus yg menjadi sumber tenaga kerja kepada negara..kebanyakkan memilih untuk berhenti selepas bersalin..ini kerana kerajaan kurang menyediakan pusat jagaan kanak2 di tempat kerja..tahun 2007, kerajaan mula menggalakkan penyediaan pusat jagaan kanak2 di tempat kerja sbb nak menarik balik golongan wanita keluar bekerja..tapi masih ramai wanita memilih untuk berhenti kerja..kenapa??
kerana penulis berpendapat makan gaji bukan satu-satunya sumber rezeki.. kemudahan internet yg pesat kini membantu wanita menjadi usahawan di rumah sendiri..perniagaan internet bukan sahaja menjana pendapatan, kalu kena gayanya boleh menjadi jutawan seperti Irfan Khairi yang menjadi jutawan pada usia muda..
penulis berpendapat juga wanita memilih untuk berhenti kerja adalah kerana ingin menjaga dan mendidik anak2 sendiri .. apakah faktor menyumbang kepada keinginan ini??
kerana:
 • 7 tahun pertama adalah paling kritikal dalam pembesaran dan pendidikan anak2..didikan awal memberi impak yg besar..menurut islam 7 tahun pertama adalah masa di mana kebergantungan anak kepada ibu bapauntuk memenuhi keperluan mereka berada di tahap yg tinggi..pakar pendidikan mengatakan, ibu khususnya perlu berada di samping anak2 dlm memberikan pendidikan tidak formal sepanjang tempoh 7 tahun pertama contohnya merangsang fizikal motor, penguasaan bahasa, pemikiran dan penggayaan abjad serta nombor..children learn what theay live, and live what thay're learned..jadi kalu pendidikan diserah bulat2 pada pengasuh atau jiran, akibatnya mereka terdidik dgn cara pendidik itu..ibulah pendidik yg terbaik kerna hubungan kasih syg yg wujud..tentulah ibunya mahukan yg terbaik buat anaknya..
 • faktor keselamatan anak2..dgn masalah jenayah dan penderaan yg berlaku di mana2..kecuaian pengasuh dan lain2..membuatkan wanita membuat keputusan sedemikian..
Bab 2: menyelami kehidupan Seorang Wanita yang Bekerja di Rumah
ada persepsi mengatakan berada di rumah tidak memenatkan seperti bekrja di luar..bagi penulis, sebenarnya wanita yang menjadi surirumah memainkan peranan isteri dan ibu sepenuh masa serta turut memilih untuk bekerja dari rumah juga mempunyai bebanan tugas yg amat besar..beban tugas termasukalah menjaga makan minum anak2, mendidik, dan ditambah lagi bebanan kerja2 rumah seperti mengemas, membasuh dan melipat kain..ini tidak termasuk tuntutan kerja2 peribadi..
penulis ada menceritakan bagaimana jadual hariannya menguruskan rumah dari pagi sehingga malamnya..
Bab 3: Cabaran Bagi Seorang Surirumah Berijazah
antara cabaran yg diulas penulis ialah:
 • konflik diri - dihantui rasa bosan..setiap kali konflik datang, fikirkan tujuan utama mengapa kita duduk di rumah - unruk mendidik anak2 dan betapa besar manfaat yg diperoleh oleh anak2 tercinta..
 • tekanan dr orang sekeliling - ibu bapa, kawan2..mereka mengatakan duduk di rumah bukan dapat apapun, stigma ini lahir disebabkan manusia zaman sekarang cenderung mengukur segalanya dr aspek material..
 • tekanan kewangan - kita mungkin tertekan sbb bergantung penuh pd suami padahal kita ada ijazah yg boleh digalanggantikan dgn wang..kita tidak dapat belanja sesuka hati dgn wang yg terhad..ttpi penulis merasakan apa yang terbaik untuk anak2 ialah dgn mendidik mereka sendiri di rumah..dari situlah penulis nekad untuk bekerja dari rumah dan mencapai kesimbangan dlm kedua2 perkara itu..iaitu membesarkan anak2 dgn tangan sendiri dan pada waktu yg sama melakukan apa yg diminati dan boleh menjana pendapatan keluarga..
 • rasa rendah diri - rasa kerdil dihadapan kawan2 yg bekerjaya tinggi..ttpi sokongan suami mengatakan pengorbanan yg dibuat demi mendidik anak2 sendiri adalah lebih besar ertinya dan sepatutnya berbangga dgn pencapaian anak2 yg cerdik dan pintar..


Bahagian Dua : Pelbagai Tip Untuk Wanita bekerja dari Rumah
Bab 1 : Tip Pengurusan Masa
Berikut adalah sarana bagi membolehkan anda melakukan kerja serentak sebagai ibu, isteri dan bos di rumah:
 • cara bijak untuk kurangkan masa memasak - sediakan rencah utnuk memasak dlm kuantiti yg banyak, memasak dgn kuantiti yg banyak termasuk tegahhari dan malam sekali dan membeli keperluan dapur seminggu sekali..
 • serampang dua mata - melipat kain sambil melayani anak2 sibuk bermain atau melayani pertanyaan mereka, membaca sesuatu bahan bacaan ketika sdg menyusukan anak, gunakan masamenjemput anak2 di sekolah sambil2 menghantar barang2 yg dipesan oleh pelanggan, mendapatkan bekalan dan stok atau membeli barangan runcit.
 • gunakan masa bersendirian untuk fokus dgn kerja - gunakan masa ktika anak2 bersekolah, ketika tidur untuk betul2 fokus pada pekerjaan di rumah..
 • jadikan setiap detik sebagai 'masa berkualiti' - perlu mencipta masa berkualiti jika tahu matlamat berada di rumah..
 • jangan sampai ada yang terabai - pegang pd konsep 'full time mum, part time everything else'..sesibuk manapun dgn urusan kerja, anak2 dan suami tidak boleh diabaikan..
Bab 2 : Tip Bekerja di samping Anak2 Kecil
Gunakan waktu tidur anak sebagai waktu bekerja
- waktu pagi ketika masih belum bangun, ketika mereka tidur sebentar..lakukan kerja anda sahaja kerna waktu2 lain kerja tugasan harian di rumah boleh dilakukan ketika mereka berjaga..jika tiada urusan yg mustahak, gunakam masa nak2 tidur untuk anda berehat seketika kerana kita juga perlukan tenaga untuk recharge semula..
- gunakan waktu malam apabila masa bersama anak2 diambil alih oleh suami pula..biarkan anak2 bemesra dan bermain bersama ayahnya pula..
Hadkan sempadan kawasan bekerja anda
- jadikan sebuah bilik sbg home office anda..
- disiplin diri perlu supaya anda dapat melaksanakan tugasan harian di samping mencapai matlamat sendiri dlm perniagaan anda
Bab 3 : Tip Menghadapi Rasa Sunyi dan Terasing
 • ada network
 • bergaul dgn masyarakat sekeliling
Bab 4 : Tip Menangani Tekanan (stress)
 • merancang kerja - rancang kerja mengikut keutamaan, kemampuan dan keadaan realiti semasa
 • bersenam untuk mengatasi stress
 • belai dan manjakan diri - di spa atau lakukan sendiri di rumah
 • kawal marah anda
 • bermunajat kepada Allah - amalkan doa matsurat, Alkahfi:10
 • jangan simpan dalam hati - komunikasi yg baik dgn suami dan keluarga..luahkan..
Bab 5 : Tip Meningkatkan Keyakinan Diri
 • bersolek dan berpakaian cantik di rumah
 • bersenam untuk kesihatan dan kecantikan
 • menjaga kecantikan dalaman - ambil makanan kesihatan tambahan
 • menghadapi rasa tidak yakin dengan tingkatkan disiplin diri, banyakkan membaca buku, libatkan ahli keluarga untuk mendapat sokongan yg baik
Bab 6 : Tip Mengatasi Rasa Bosan dgn Persekitaran
 • jadikan rumahku syurgaku - hiasi rumah dgn cantik
 • hijau damai dan membelai jiwa - memerhati suasana hijau di sekita rumah
 • hiasi home office anda - lengkapkan dgn dekorasi menarik
 • berubah angin - keluar berjalan2 sekali sekala
Bab 7 : Tip Mengatasi Tekanan Kewangan
 • berbelanja mengikut pendapatan yg ada
 • rancang belanjawan bulanan
 • elakkan pembaziran
 • hasilkan sesuatu yg produktif - menulis buku
 • amalkan solat sunat dhuha
akhir sekali penulis ada menyenaraikan beberapa idea untuk memulakan kerja dr rumah di ruangan bahagia ketiga..
 First time saya tengok buku ini di katalog online... saya dah dapat rasa ini lah buku yang saya cari sebagai panduan untuk saya.... InsyaAllah... disamping buku ini saya ada beli 4 buah lagi buku... nanti lain kali saya share ek... sempat untuk taip yang ini sahaja... nak siapkan kerja yang banyak terbengkalai...

6 Comment (s):

 1. Menarik! Nak beli gak, link tu xdpt masuk kedai pun? huhuh~~

  ReplyDelete
 2. @Mommy Pinky
  agaknya sebab aku link masa aku online kot... hm... pergi semula... hehehe dah link semula...pastu kena daftar sebagai pembeli...

  ReplyDelete
 3. Xleh pun..kuar ayat nih

  Maaf! Alamat yang diberikan tidak wujud.

  T__T

  ReplyDelete
 4. @Mommy Pinky
  dah tukar dah.. tekn blik ek... hehe...pastu terus daftar

  ReplyDelete
 5. Bagusnya Sha.. membaca jambatan ilmu..

  ReplyDelete
 6. ermmm akak wish dapat keje di rumah..tapi rasa macamtak mampuajer.akak tak tahu akak leh wat bisnes ape kat online ni...:( lagipun akak sgt suke dengan keje akak sebagai cikgu sekrg ni:)

  ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™