Guest(s) Visitor(s)
Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Nafas Khalis Berbunyi... Bimbang Sangat

[hm... saya nak minta pendapat teman2 blogger...macam mana nak atasi masalah ini...]
Nafas Khalis berbunyi kuat sangat lately... saya bimbang... tak tahu nak buat apa... baca kat dalam buku katanya normal bagi seorang bayi... Semalam pergi klinik...nurse kata normal juga sebab lendir lahirnya tak abis lagi.... tapi kalau lendir lahir kenapa dulu tak de? dalam seminggu ni baru ada... pelik pulak... tapi nurse pesan kat saya... malam kena sentiada bangun... takut dia sesak nafas sampai tak boleh bernafas... hm... itu memang saya sentiasa buat... kekadang memang tak tidur malam bila nafas dia kuat berbunyi...

Saya pun dah cuba letak kunyit kat hidung Khalis... tak juga hilang... lepas tu ada juga petua sapukan air garam kat hidung juga tak jalan... then saya suruh my hubby belikan Breath right untuk baby.... tapi pekerja farmasi kata untuk baby tak boleh guna... sebab yang ada sekarang untuk kanak-kanak....bukan untuk baby...ades...kesian sangat tengok Khalis... nafas dia berbunyi... macam sesak nafas je...

Setiap kali nampak Khalis macam susah nak bernafas... saya sedut... tapi tak juga keluar hingusnya... cuma bunyi je yang kuat... buntu saya dibuatnya...

20 Comment (s):

  1. cuba letak vicks kat dada & tapak kaki ...of coz kita para mummy ni tak lena tido kan..harap semua ok...

    ReplyDelete
  2. @mummy_ayu ye ke sis.. tapi Khalis kalau letak vicks kan... nanri akan naik ruam dan gatal2... camner tu sis...huhu ada petua lain tak? anak sis pernah alami juga ke?

    ReplyDelete
  3. cikOni pun nafas dia berbunyi, pergi cek doktor, doktor kata normal. Takde apa², tgk dia pun takla sesak nafas, kite pun letak vicks sikit, jgn byk² sikit je. bagi dia bau², dah setahun ni, dia ok.

    ReplyDelete
  4. cuma mmpu berdoa untuk bb akak..sy nk bg petua, x reti..sbb blom kwin...moga khalis xde apa2 ee..

    ReplyDelete
  5. erk, aku xdek pengalaman lagi..huhuh~

    ReplyDelete
  6. harap2 khalis xde pape. anak2 kak izan pun kalau demam pastu batuk yg berkahak dadanya akan berbunyi sikit n nafas naik turun. tp, dr kata bukan lelah...alhamdulillah.
    **penah terbaca vicks tak boleh guna pada kanak2 esp bby....kak izan cuma guna minyak yg berangin je..

    ReplyDelete
  7. ye k?? naper g2?? khalis selsema k??? try bg pakai breathe right. aritu lya bg pakai kat asya,,,lps tu bru ok n lena tdo.. tp better bawa jumpa doctor la...

    ReplyDelete
  8. haa... cuba guna minyak y HPA tu..lya dh tnya org, ramai kata bkesan n bgus.. cuma lya nk beli x beli2 lagi.. refer sini--->

    AROMATHERAPY PLUS

    http://sarahscollection.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. nafas berbunyi..kahak banyak kan...
    kesiannye..bb kite dulu masa die kecik kekadang cmtu gak..kite sedut la sndiri..geli blakang cite..ksian kat anak..asyik nangis x selesa nak tido...

    ReplyDelete
  10. kalau tak selsema, nape berbunyi yek? mcm anak saya dulu berbunyi sbb ada sikit kahak. sapu minyak yuyi kat dada depan-belakang sambil urut sket2 dari atas ke bawah dada. bila dia tidur saya ngiringkan ke kanan. sesekali dukung dia dan tepuk2 belakang badan dia. lepas mandi, tuam seluruh badan dgn ngan air suam yg diisi dalam botol susu. seminggu buat mcm ni, hilang la bunyi tu. alhamdulillah. tak pernah kena lg dah.

    ReplyDelete
  11. harap2 khalis x ape2 lah ye kak..

    ReplyDelete
  12. salam.... maaf ler sebab ini bukan komen tentang nafas .... boleh tolong tak... saya nak tahu cam mana cara awak buat scroll bar untuk recent comment dan mister linky tu.... saya betul2 nak tahu .... tima kasih...

    ReplyDelete
  13. hmm, btul laa apa yg mrs. JamaL buat tuu.. cara sedut cmtu bkesan...

    ReplyDelete
  14. @Whitey Mommy
    tak disyor sapu sebarang minyak/krim seperti vicks dan sewaktu dengannya. Cuba baca label vicks, ada tulis tak sesuai utk baby..

    pernah juga jadi cam tu kat anak2 saya, doktor cakap normal. Doktor pesan jangan biar badan baby terdedah ngan hawa sejuk, lebih2 lagi bahagian dada... Mandi air suam, elakkan minuman sejuk.. sesekali kalau cuaca cantik, bawa anak main di luar...

    tapi kalau rasa macam tak de perubahan @ makin teruk, bawa semula untuk pemeriksaan...

    ReplyDelete
  15. try kasi khalish madu....

    akak pernah cuba masa sarah umur dua bulan sebab dia batuk dan selesema yang teruk. kahak banyak sangat....

    tiap kali nak bagi madu, calit sikit jer sbb madu ni panas....

    elok untuk cairkan kahak...

    lagi satu kan, cuba bawak jumpa bidan kampung....

    ada bidan yang pandai keluarkan kahak baby....

    ReplyDelete
  16. slalu boh vicks aje kat dada n blkg badan

    ReplyDelete
  17. kesian khalish..dia dah ok ke mummy?hope everthing goes well ya..take gud care

    ReplyDelete
  18. Assalamuslaikum..
    Kwn2..jika ada kelapangan sudi2 singgah di blog sy ya : perfectshapebody.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum..Kwn2..jika ada kelapangan sudi2 singgah di blog sy ya : perfectshapebody.blogspot.com

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 

Copyright © Whitey Mommy™